ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless Review


De ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless is een nieuw toetsenbord uit de stallen van de giga Taiwanees die we toch vooral kennen van videokaarten en moederborden. Door de jaren heen hebben ze de nodige toetsenborden uitgebracht, waaronder harstikke leuke modellen zoals de Claymore, maar het was pas met de recente Azoth dat ze het opeens heel erg serieus lijken te nemen. Prima, want die markt kan nog wel wat concurrentjes gebruiken.

Laten we direct met de deur in huis vallen: De ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless is, naast een product met véél te véél woorden in de productnaam, een uitstekend vervolg op de Azoth. Hij komt hoog binnen op onze lijst met favoriete toetsenborden en in deze review vertellen we je waarom.


ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless Design en Features


A-merken willen nog wel eens dominant plastic toetsenborden uitbrengen met een premium prijs, ASUS heeft dat in het verleden zeker ook gedaan, maar de Scope II 96 Wireless (we moeten de naam toch een beetje inkorten eh) zit weer een keurige metalen toplaag die het bord goed degelijk doet aanvoelen. Metaal zegt niet alles, Leopold borden zijn bijvoorbeeld met een plastic behuizing in staat als een tank aan te voelen, maar hier zorgt het voor een keurige, zij het niet uitzonderlijke ervaring wat kwaliteit betreft.




Waar ASUS de punten scoort is de featureset. Zoals de naam doet vermoeden is het een draadloos toetsenbord, maar je krijgt zowel een 2.4 GHz USB adapter als de optie om hem via BlueTooth te verbinden.


Daarbij krijg je een fijne polssteun die magnetisch aan het bord zelf plakt, en een lekker forse, goed voelende media key en wheel. Deze kan je via de software aanpassen van volume controls naar wat anders.




Ook de por… privacy switch is weer aanwezig. Schijnt populair te zijn, not sure why


ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless Switches, Keycaps en Feel


Waar merken in het verleden rap naar Cherry MX switches grepen zonder verder over de switches na te denken is dat in 2023 wel anders. Zo ook ASUS met dit bord. Zo zien we hier hun eigen ROG flavoured mechanische switches, maar zorgen ze ook voor goede stabilizers, zijn ze “lubed”, en is het hele bord voorzien van geluidsdemping. Ook zijn de keycaps doubleshot PBT.



Dat resulteert in een echt uitstekende type ervaring. De aanslag is echt heerlijk soepel en voor een mechanisch bord is hij opvallend stil terwijl hij toch een lekkere “thock” weet te houden. ASUS noemt hun eigen Snow switches “refined linear”, en daar ga ik zonder discussie in mee.

Die switches en de goede demping verandert een ogenschijnlijk typisch RGB mech gaming bord meer in een echt liefhebbers bord, en dat maakt hem een mooie upgrade als je nu nog op zo’n traditioneler bordje zit.


Daarbij zijn de switches ook hot swappable. Zou wel fijn zijn als ASUS hun switch kits ook los goed verkrijgbaar maakt, maar het geeft je de optie om switches eventueel te repareren in plaats van dat je hele bord de prullenbak ik kan bij een switch-issue, plus je kan eventueel bepaalde keys wisselen voor een ander gevoel.

Ook erg fijn: de nieuwe font is lekker strak en niet overdreven dik. Ben ik voorstander van.


ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless – de 96% layout


Het voornaamste discussiepunt voor mij is die 96% layout. Dat houdt het bord compacter, dus draagbaarder, en met meer ruimte voor je muis dan een typisch full-size bord. Anderzijds zit je rechter control niet op de gebruikelijke plek, heb je geen ins-del-home-etc zone, maar behoudt je wel je numpad en pijltjestoetsen.


Het is een wat ongebruikelijke layout, waarbij enige gewenning dus nodig zal zijn. Ik ben er zelf wel blij mee, maar dat komt door mijn eigen gebruik: typen, gamen, excel werken. Voor dat laatste is een numpad onmisbaar en een TKL bord dus geen optie, maar de ontbrekende knoppen gebruik ik zelf eigenlijk nauwelijks. Mensen die een ander soort werk doen en die navigation keys daarvoor wel nodig hebben zullen hier echter buiten de boot vallen. En puur gamers zullen wellicht juist weer liever meer ruimte hebben voor hun muis dan het numpad zien.

Kwestie van smaak en voorkeur dus, al vermoed ik dat bij een succesvolle ervaring met dit product dat een Strix Scope II TKL Wireless of andere varianten zullen volgen.



ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless Conclusie


Zoals altijd bestaat er niet één ideaal toetsenbord, en is het “if the shoe fits”. Zo moet de 96% layout bij jou passen, en zal het design je aan moeten staan. Dat zijn zaken die je zelf moet bepalen.

Kijken we naar de objectieve prestaties dan is dit echter gewoon een heerlijk bord. Geen dertien-in-een-dozijn gaming toetsenbord waarbij de fabrikant niet verder dan RGB lijkt te kijken, maar een heerlijke, degelijke ramplank met oprecht uitstekende en goed doordachte switches. Daarbij zien we keurige keycaps, handige draadloze functionaliteiten en een optie om de switches te verwisselen. En daar bovenop is het ook nog eens één van de stillere mechanische borden wat door menig partner, collega of andere buurtbewoner ongetwijfeld ook gewaardeerd zou worden. De laatste maanden schakelde ik tussen een Corsair K95 en een Logitech G915, maar dit is meerdere klasses stiller (en typt fijner.).

Met een huidige prijs van 199 euro zet ASUS hoog in, maar dat is het segment waar de meeste grote merken zoals Logitech, Razer en Steelseries ook met hun draadloze flagships zitten. Vergeleken met de concurrentie weet de Strix Scope II 96 Wireless zich meer dan uitstekend stand te houden, vooral dankzij die betere switch ervaring. Een eenvoudige award keuze voor ons vandaag: Editor’s Choice.


Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter

Onze productlinks (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.