ASUS ROG Strix Vega 64 Sneak peek


Het was weer een bijzonder weekje. Niet alleen had yours truly weer wat nieuwe woorden aan ons vocabulair toegevoegd na een bijzonder warm gesprek met één van de leukste mensen die wij kennen (al bleek na Googlen van de betekenis dat ik deze maar beter buiten reviews en blogs hou), we konden zelfs de AMD Radeon RX Vega 64 reviewen, en vervolgens onverwacht snel konden we al een kijkje nemen bij de eerste custom uitvoering van de AMD Vega.

Onze launch review staat inmiddels al online. Enige discussie omtrent de prijzen en beschikbaarheden zullen jullie niet ontgaan zijn, daarover laat ik nog wat woorden los de komende dagen, maar daar gaan we het nu niet over hebben. Asus zei “wil je Vega zien” gevolgd door “en er is vlees”, en met wat marginale snelheidsovertredingen richting Midden Nederland tot gevolg.

En niet gelogen, er was vlees, want zoals de mensen bij Asus goed weten is het natuurlijk heel belangrijk om geeks niet al te chargerijnig van de honger naar je nieuwste toffe hardware te laten kijken. Uiteraard stond het halve assortiment Asus hardware uitgestald voor ons om van te genieten, maar daar lezen jullie dit vermoedelijk niet voor. Één plaatje dan: de verdomd sexy X299 Apex, en de misschien wel nog mooiere X399 Zenith Extreme. Drool.Goed. Vega dan. Echt als een verrassing zal het ontwerp van de ROG Strix uitvoering niet komen. Ze gebruiken voor het koel gedeelte dezelfde 2,5 slot oplossing als voor de RX 580 refresh en de ROG Strix GTX 1080 Ti. Met zo’n 300W aan capaciteit voldoende voor een Vega 64 zelfs met wat overclock zou je denken, en dat is uiteraard ook wat ze gaan doen. Wat deze kaart herkenbaar een Vega maakt is wel het kruis in de backplate die we ook op het reference design zagen.

Exacte kloksnelheden worden nog getuned, maar uiteraard richten ze zich op een mooie fabrieks overclock. Wel lijkt het onwaarschijnlijk dat zij die double-digit prestatiewinsten gaan verwachten dat zelf uit de kaart moeten gaan knijpen. We hebben de ROG Strix Vega in actie gezien waarbij de kaart veel en veel koeler blijft dan de referentiemodellen, terwijl de geluidsproductie tot een absoluut minimum beperkt blijft, uiteraard tot zover we subjectief kunnen beoordelen. Met redelijk wat uren met AMD Vega onder de knie zien we in elk geval ruim genoeg details om te weten dat de liefhebber echt nog wel wat harder gaat kunnen trappen, en daarmee een beeld dat de prestaties van de GTX 1080 verder onder duur komen te liggen.Het meest geruststellende vind ik dat dit duidelijk aangeeft dat we luchtgekoelde Vega64 kaarten gaan zien die koel en vooral stil zullen zijn, iets waar velen bang voor leken. Uiteraard met mega slag om de arm en willen we dat testen zodra de productiemodellen echt deur uit gaan, maar het is vooralsnog positief wat we hier zien. Dat zeggen we wel met één duidelijke kanttekening, want de bal lijkt duidelijk bij AMD te liggen om te zorgen dat wij dit soort custom kaarten voor prijzen gaan zien rondom of het liefst onder die van de vergelijkbare GTX 1080, en ruim uit de buurt van de GTX 1080 Ti.

Meer weten over AMD Radeon RX Vega? Zie onze review hier.

Meer beelden van deze koeler in hogere kwaliteit? In onze review van de ASUS ROG Strix GTX 1080 Ti zien we praktisch dezelfde koeler en de prestaties ervan op een chip die ook wel wat stroom lust.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.