ASUS ROG Strix X570-E Review


Dat we graag met Asus borden zien was vast opgevallen aan het feit dat we ze voor het gros van onze test rigs gebruiken. Zeker in het hoge segment doet Asus het vaak erg goed, en borden zoals de Crosshair VIII Hero zijn dan naast objectief damn impressive ook nog eens gewoon subjectief enorm fijn om mee te werken.

Asus’ relatie met de middenklasse (en ja, ca 335 euro voor X570 is middenklasse) is echter geen perfecte. Genoeg producten die het er uitstekend doen, maar af en toe zien we ook borden waarbij Asus’ vertrouwen op hun premium branding wat verder gaat dan we puur op componentkeuze kunnen verdedigen. Ik denk dat de Prime X570-Pro review van gisteren daar een goed voorbeeld van is. De ROG Strix X570-E (ATX) positioneert zich als goedkoper alternatief voor de Crosshair VIII Hero, en mijn voornaamste vraag is dan: weet dit bord wel genoeg indruk te maken tegenover zijn grote broer, en tegelijk tegenover de sterke concurrentie?

Meer info over de nieuwe Ryzen CPU’s waar deze borden voor gemaakt zijn vind je in onze video review:


Bouw en features


Terwijl ik dit schrijf ligt de ROG Strix Z370-F Naast mij, een goed voorbeeld van hoe veel mooier de ROG Strix serie is geworden. Eigenlijk is het de ROG sub-topper onder de Crosshair (AMD) en Maximus (Intel) lijn, maar met zijn extra dikke aankleding tegenwoordig doet hij er visueel eigenlijk nauwelijks voor onder. Toegegeven, de prijzen liggen ook hoger, maar dat gaat voor de hele X570 line-up op. ROG Strix borden zijn wel wat meer in-your-face met hun drukke belettering, de Hero is duidelijk wat meer ingetogen chic, maar als het gaat om ‘gewoon een kick-ass gaming bord’ wat Asus voor ogen had is dit toch een geslaagd design.






Wat de VRMs betreft is het belangrijk op te merken dat de -E variant een chiquere heeft dan de -F, ondanks de geringe verschillen in naam. De ROG Strix X570-E VRMs lijken meer op die van de Hero, maar dan met één phase minder voor de CPU, zes om zeven. High-end IR controller, twee dikke IR power stages per phase, en je hebt gewoon een overkill stroomvoorziening zelfs voor de nog niet gelanceerde 16-core Ryzen 9, met dikke OC. Nodig? Nee, maar als je toch dik 300 euro uitgeeft dan vind je een beetje overkill vast fijner dan ‘het voldoet’.


Wat verdere features betreft valt dit bord een beetje in het midden van de line-up. Zo ontbreken de specifieke extreme overclock features of de headers voor complexe watergekoelde builds en knoppen op het bord zelf, maar we krijgen wel een hex display voor diagnose, 7 fan headers, 2 RGB en 2 aRGB headers, uiteraard Type-C intern en high-end SupremeFX (ALC1220 based) audio is natuurlijk aanwezig. Zoek je 3 M.2 sloten dan zit je bij Asus aan het verkeerde adres deze generatie ongeacht het prijspunt, en ook dit bord houdt het bij 2 (Ter info: Taichi en Aorus Ultra hebben dat wel). Eigenlijk valt maar één element echt negatief op: net als de Hero geen tweede interne USB 3.0 headers, dus als je een case wilt met 4x USB 3.0 voorop moet je wat anders pakken. Oh, en als we toch bezig zijn: zo’n simpel power-knopje als op de Prime had op dit prijspunt geen kwaad gekund toch?

Achterop zien we DisplayPort, HDMI, bios flashback, een respectabele 8 USB poorten, WiFi 6 en twee netwerkpoorten. De aanwezigheid van de Realtek 2,5 Gbit/s Netwerkpoort is in dit geval extra aandacht waard, want dit is momenteel het goedkoopste moederbord met voorbij-gigabit snelheid op de (X570) markt. Asus en een feature ‘als goedkoopste’ aanbieden, de wonderen zijn de wereld nog niet uit.


Testresultaten


Setup voor gestandaardiseerde vergelijkende test:
– AMD Ryzen 7 3700X
– AMD Wraith MAX
– 2×8 GB G.Skill FlareX DDR4 3200MHz C14
– Seasonic Prime Titanium 850W
– Samsung 860 PRO SSD
– Windows 10 Pro x64 (1903)













Zoals eigenlijk te verwachten was ontlopen de prestaties van de verschillende borden elkaar nauwelijks. Gigabyte zien we iets achter lopen in de geheugen benchmark, maar daar blijft het bij.


Overzicht aansluitingen







Overzicht prijzen







Conclusie


Waar ik bij de Prime streng moest zijn, die leunde toch echt te veel op looks en ‘the premium Asus experience’ (software, beetje bios), pakt de ROG Strix X570-E in mijn optiek veel beter uit. Natuurlijk mist de ROG Strix variant wat dingen die de Hero wel heeft, maar dit voelt niet als een nodeloos geknepen product om hun echte high-end maar niet in de weg te zitten. Echte overclockers en liefhebbers van custom waterloops kijken naar de Hero voor de extra features die dat bord voor hen biedt, maar dat die zaken op de Strix ontbreken is niet iets waar de meer bescheiden gebruiker (gamer, content creator, etc) echt wat bij mist. Zo is er dus een duidelijk verschil in doelgroep zonder dat de koper van het goedkopere bord wat mist wat ze eigenlijk zouden willen gebruiken. Tot zover product-positionering gaat vind ik dit een prima manier.

Natuurlijk zijn er overwegingen, bijvoorbeeld het feit dat Asus gewoon geen borden maakt met drie M.2 sloten, en dat we elders voor dit bedrag meer dan 8 USB-headers achterop zien, maar 2x M.2 voldoet meestal, net als 8x USB achterop, en Asus is zo vriendelijk geweest alle acht ook echte USB 3.1 poorten te maken; klein- maar fijnigheidje. Daarbij krijg je een hele chique stroomvoorziening die deze prijsklasse ruim waardig is, krijg je Wi-Fi 6, en krijg je zelfs iets wat geen ander bord op dit prijspunt biedt: een snellere 2,5 Gbit/s LAN-aansluiting. Combineer dat met zat andere headers en troubleshooting, en je hebt een respectabel totaalplaatje.

De druk vanuit wat goedkopere opties die al heel veel bieden voor een lagere prijs is er absoluut, Asus moet het met deze ROG Strix alsnog hebben van iemand die wel bereid is wat meer uit te geven dan strict noodzakelijk, of gewoon heel graag snellere LAN wil. Maar alles in overweging nemend is dit in mijn optiek de eerste keer dat ik een (ATX) Strix bord voor mij heb die echt als een volwaardige kanshebber mee speelt, en niet enkel een soort Hero-Lite is voor mensen die dat ding niet kunnen of willen betalen (begrijpelijk overigens), zeker wat VRMs en uitstraling betreft.

Voordat je je keuze maakt denk alleen even na over welke case je dit bord in wilt zetten, want de afwezigheid van de tweede USB 3.0 header intern maakt hem niet bruikbaar maakt voor cases met 4x USB 3.0 voorop, en ik ben niet onredelijk als ik verwacht dat mensen met een 300 euro moederbord ook een luxe case overwegen waarbij 4x USB 3.0 genoeg voor komt. Een onnodige party-pooper wat mij betreft, maar als dat voor jouw case keuze geen probleem is heb je hier een ietwat prijzige, maar aantrekkelijke en onder de streep gewoon uitstekend bordje aan.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.