ASUS ROG Strix XG17 Review


Met de ROG Strix XG17 wil ASUS een uniek product op de markt zetten, een echte mobiele gaming monitor. 17”, 240Hz, IPS, en dan extreem licht en inklapbaar, en voorzien van een accu zodat je ook zonder prik nog goed kan gamen. Tenminste, als je dan een laptop of console gebruikt uiteraard.

De XG17 komt in twee varianten. De 500 euro variant (XG17AHPE) geeft je het paneel en een tablet-stijl vouw cover, en als je voor de 600 euro variant (XG17AHP) gaat krijg je daar een inklapbare driepoot bij. Inmiddels hebben we de XG17 al even staan en frequent gebruikt en is het tijd om de balans op te maken.

Wat is er leuk aan de ASUS ROG Strix XG17


Wellicht het leukste is het concept zelf, want er bestaan gaming monitors, en er bestaan mobiele monitors, maar een combinatie van die twee dingen? Dat hadden we nog niet eerder gezien. En hij is ook écht mobiel: het paneel weegt nauwelijks een kilo, en de standaard (inbegrepen enkel bij het duurdere pakket) is ook echt goed inklapbaar. Als je echt een oplossing zoekt die je in een paar tellen in een rugtas knalt is dit wel heel tof.




Een ander sterk punt zijn de prestaties van het scherm zelf. 240Hz en 3ms claims zeggen niet alles, maar de ervaring past daar wel degelijk bij; het is een rap scherm. We hebben het vermoeden dat ASUS hetzelfde paneel gebruikt als we in recente gaming laptops zien met 240Hz/3ms panelen, want hij speelt echt heel soepel. Én met adaptive sync ook. Gezien de meeste externe monitoren een beetje trager zijn dan typische desktop monitoren is dit wel een verademing.

Ook de kleurweergave is uitstekend, met een praktisch volledige dekking van het sRGB kleurengamut en een goede fabriekscalibratie. Ik vermoed niet dat veel mensen dit overwegen als creatief scherm, maar een beetje creatief werk kan prima en ook in games is het fijn dat je geen geknepen kleurbereik hebt.

In typische ASUS stijl is ook de sofware en firmware ervaring goed in orde. De fysieke knoppen werken uitstekend, en alle toeters en bellen die je van een high-end gaming monitor verwacht zijn aanwezig. Van je persoonlijke voorkeuren tot de bekende fine-tune settings zoals overdrive modi en contrastverhogers.



Ook het aantal aansluitingen is goed. Je kan met één kabel het scherm aansluiten en voeden, mits je een device hebt dat voldoende stroom kan leveren en een DisplayPort over USB-C out heeft. Heb je dat niet, dan heb je twee kabels nodig, één voor stroom, en één voor beeld. Of je kan natuurlijk even op de accu werken, een uurtje of drie is haalbaar, misschien iets langer als je de helderheid wat meer dimt. Maar uit ervaring, dat gaat hard. Maar dankzij USB-C én HDMI heb je wel de optie om alles aan te sluiten wat je wilt, van je PC tot je laptop, of je consoles of RPI. Vooral vooral die laatste is erg leuk om een hyper mobiele retro game station mee te maken, al heb je dan natuurlijk geen 240Hz paneel nodig.

Wat kan er leuker aan de ROG Strix XG17


Het concept van ASUS werkt dus wel. En nogal goed ook. Dat wil niet zeggen dat we geen haken en ogen zien. En dat is eigenlijk vooral de prijs. 500 euro voor het basismodel, of 600 euro voor de variant met de tripod die je eigenlijk wilt, is harstikke veel geld. Daar koop je een VG279QM voor (27”, IPS, 280Hz), die je als desktop monitor een all-round betere ervaring geeft en waarbij je nog meer dan 200 euro overhoudt. 17” is op zich leuk, maar gamen op een 27” scherm is toch echt leuker.


En 600 euro benadert zelfs de PG259Q, de jongste 25” 360Hz gaming monitor die voor ca 750 over de toonbank gaat. Ja die is wat duurder, en niet zó klein, maar als je bijvoorbeeld aan LAN parties denkt (hopelijk kan dat binnenkort weer) dan zou ik toch geneigd zijn om die paar extra kilo toch mee te slepen voor het echt ultieme snelheidsmonster.

Om nog even bij de prijs te blijven, de 500 euro variant voelt toch echt wat karig. Ondanks dat er gewoon een standaard formaat gat in zit welke je met andere tripods kan gebruiken; de ASUS tripod is toch wel wat je eigenlijk wilt. Laat je die duurdere set liggen dan heb je een 500 euro paneel met een vouw-cover. Werkt dat? I guess. Is het chic, ergonomisch of heel fijn? Nee. Kortom, eigenlijk wil je als je een XG17 overweegt wel de 600 euro versie, en ik zie niet goed waarom dit totaalplaatje niet voor 500 euro had gekund.



Het werkt, maar de tripod is toch wel fijner

En product inhoudelijk dan? Enerzijds niet veel, deels omdat er ook geen concurrent is om mee te vergelijken. Maar anderzijds, kijken we naar desktop gaming monitoren in dit segment dan moeten we wel vaststellen dat die nog iets sneller zijn, nog iets meer helderheid bieden, en dat die ook echt nog steviger op hun poot staan. De kleine tripod doet het prima voor zijn formaat, maar kan natuurlijk niet op tegen een volwaardige constructie. Nogmaals, het is het soort paneel dat we in een degelijke gaming laptop aantreffen en dat is prima, maar dit paneel zet geen druk op de betere desktop panelen.


Conclusie


ASUS maakt natuurlijk heel veel producten voor een hele grote doelgroep, maar het gebeurt vaker dat ze een product uitbrengen dat enerzijds supertof is, maar tegelijkertijd een beetje lijkt te bestaan voor een doelgroep die zo klein is dat je je afvraagt in hoeverre die eigenlijk realistisch is. Het staat niet ter discussie dat de XG17 zowel uniek als leuk is; mobiele gaming monitoren waren nog niet echt een ding, en ASUS maakt er een ding van en doet het meteen goed: het scherm is rap, biedt goede kleuren, hij heeft een mooie set aansluitopties en is ook echt super mobiel. Licht, compact, en makkelijk mee te nemen.

De vraag blijft echter: bij wie past dit nou precies? Voor een vaste setup is dit natuurlijk niets, maar ook voor de actieve LAN bezoeker vermoed ik dat het gewicht van een volwaardige gaming monitor niet echt een bezwaar is. Zeker wanneer zo’n volwaardige gaming monitor nog sneller is en nog meer immersie biedt en honderden euros goedkoper is. ASUS moet het dus niet hebben van de incidentele scherm-verplaatser, maar vooral van een gebruiker die zijn of haar setup echt heel frequent wil of moet verplaatsen. En dan bij voorkeur ook echt profiteert van het lage gewicht of het kleine formaat. Want nogmaals, als het íets groter mag zijn dan lonken de volwaardige gaming monitoren die je ook onder één arm meepakt.

Kortom, geen product voor iedereen. Maar mocht jij voor welke reden dan ook deze combinatie van form-factor en prestaties nodig hebben, en bereid zijn daarvoor te betalen, dan is dit wel een objectief sterk product.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.