ASUS ROG Strix XG27UQ review


4K én 144Hz, dat lijkt inmiddels een beetje dé droom combinatie van specs voor een gaming monitor. Dat je daar eigenlijk een extreem dikke PC voor nodig hebt namen we wel voor lief, maar de technische barrière dat je de kleurkwaliteit moest terugschroeven om 4K op 144Hz door je DisplayPort te drukken was wel een ding. Zelfs extreem dure monitoren zoals de PG27UQ met hun FALD backlight konden daar niet omheen.

Dankzij DSC is dat laatste geen probleem meer, en kunnen schermen zoals de ROG Strix XG27UQ tegenwoordig prima 4K weergeven zonder rare kleurartifacten op maximale snelheid. Zonder technische belemmeringen wordt 4K 144Hz dus langzaamaan interessanter, zeker nu ze ook prijstechnisch wat toegankelijker worden. Met een prijskaartje net onder de 1000 euro benadert de 27” XG27UQ het prijspunt waar enkele jaren geleden de eerste 27” 1440p 144Hz panelen mee op de markt verschenen. Maar de vraag blijft uiteraard, is het ook wat? Nada vertelt het je in de onderstaande video, of scroll verder voor een samenvatting.


The Good…


Het belangrijkste wat je moet weten van de XG27UQ is dat het een indrukwekkend paneel betreft. Alleen “IPS” zegt niets meer tegenwoordig, maar dit past bij de verwachtingen die deze term schetst. Kleurbereik is goed, fabriekskalibratie is prima, helderheid is dik in orde en ook het gevoel van snelheid is prima. Rappe bewegende objecten en teksten zijn goed te volgen, en ook e-sports titels die je op hoge FPS in 4K weer kan geven zien er uitstekend uit. Top niveau e-sporters gaan niet op 4K zitten, maar je kan in elk geval serieus mee doen met deze prestaties.


Je kan dit eigenlijk het best vergelijken met uitstekende 144-165Hz 1440p IPS panelen zoals de FI27Q, maar dan met de extra scherpte van 4K pixels. Die scherpte zie je in games en is, afhankelijk van de game, best tof, maar uit zich toch vooral positief in werken met de monitor. Ga je met Photoshop of Premiere aan de slag, dan is die extra werkruimte echt enorm fijn.

Ook de bouwkwaliteit en featureset is in ASUS stijl uitstekend. Het design is subjectief, maar hij zit goed in elkaar, is ruim verstelbaar, en komt met een volledige set aan aansluitingen; 2x DisplayPort en 2x HDMI geeft je flink opties. ASUS’ OSD is uitstekend, zo ook de optie om die via de software te beheren. Het totaalplaatje klopt.



The Bad…


De afwezigheid van speakers verdient een kanttekening, maar zal de meeste gebruikers niet deren. Ook de opmerking dat 240Hz 1080p opties zichtbaar sneller zijn dien je te weten, maar zodra je meer doet dan gamen is 1080p al snel een enorm nadeel. En dan is er natuurlijk HDR, hét magische woord wat eigenlijk maar weinig schermen goed doen. Ook de XG27UQ hoef je niet voor HDR te halen, met een minimale impact op je ervaring zodra je die modus aan zet.

Het enige wat écht slecht is is de implementatie van ELMB, een feature die je zelf aan of uit kan zetten, maar je beter gewoon uit laat. Zoals je in de video ook kan zien introduceert die modus een enorme overschoot vermoedelijk door de overdrive vast in standje max te zetten, terwijl de normale overdrive modi juist harstikke goed in elkaar zitten. Wellicht is dit met een firmware update aan te passen, maar voorlopig doe je beter alsof die modus niet bestaat.


Ja, zo ziet ELMB er écht uit

The Ugly…


De bezels 😉 Die komen ergens uit een grijs verleden. Smaken verschillen, maar je kan er niet omheen en mocht je overwegen drie van deze schermen op een rijtje te zetten hou dan rekening met een flink gat tussen je zichtbare panelen.


Conclusie


Op een rare maar gelukkig overbodige ELMB modus na valt er weinig aan te merken op de XG27UQ en zijn enorm fijne paneel. Was te verwachten gezien de voortgang die AUO, de paneelfabrikant, de laatste jaren heeft geboekt, maar dat maakt het niet minder indrukwekkend. De grote vraag is of je wel echt 4K wilt, want dat vereist bij voorkeur een RTX 2080 Ti of RTX 2080 Super, plus nog eens bijna 1000 euro voor deze unit. Voor minder geld heb je uitstekende 1440p opties of zelfs 3440x1440p opties op 144Hz, dus de meerprijs voor 4K is overduidelijk.

XG27UQ kopers zullen dus doelbewust 4K willen hebben én daarvoor willen betalen. Maar in tegenstelling tot 1440p voelt dit scherm niet zo zeer als een dik gaming scherm waar je wat concessies doet wat je creatief werk betreft, maar meer écht als het beste van beide werelden. Je mist weliswaar wat van de ultieme features zoals de FALD backlight en HDR ervaring van de PG27UQ, maar daardoor is hij wel toegankelijker dan de bijna 2000 euro kostende extreme opties, en uiteindelijk beter in balans. Als je denkt te profiteren van de extra pixels en dus werkruimte vind ik dit een serieuze overweging waard en objectief een prachtig ding:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)


Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.