Asus ROG Strix XG27VQ review


Asus, ROG, Strix, 144Hz, Curved, Freesync. Klinkt goed? Dacht ik ook. De XG27V is een 27”, 1080p gaming monitor met de nodige flashy termen ter ondersteuning, zo veel is duidelijk. En zoals we gaandeweg zullen ontdekken zorgt dat ook voor de nodige warme gevoelens. Voor de Asus fans die goed wakker zijn: Ja, we zien ‘Strix’ staan voor het eerst in Asus monitoren, voorheen was het enkel ROG. Daarmee lijkt Asus aan te willen geven dat deze iets lager in de picking order liggen dan de pure-ROG line-up, ROG is tenslotte hun top, Strix de mid-high range.

Prijskaartje? Ze zijn pas net uit, dus het is even afwachten, maar ga uit van grofweg 499 euro.

Specificaties


De volledige specificaties:


Display
Panel Size : Wide Screen 27.0″(68.47cm) 16:9
Color Saturation : 72%(NTSC)
Panel Type : VA
True Resolution : 1920×1080
Display Viewing Area(HxV) : 595.303 x 336.312 mm
Display Surface Non-glare
Pixel Pitch : 0.311mm
Brightness(Max) : 300 cd/㎡
Contrast Ratio (Max) : 3000:1
ASUS Smart Contrast Ratio (ASCR) : 100000000:1
Viewing Angle (CR≧10) : 178°(H)/178°(V)
Response Time : 4ms (Gray to Gray)
Display Colors : 16.7M
Flicker free
Curved Panel : 1800R

Video Feature
Trace Free Technology : Yes
Color Temperature Selection : 4 Modes
GamePlus(modes) : Yes (Crosshair/Timer/FPS Counter/Display Alignment)
Low Blue Light : Yes
HDCP support : Yes
VividPixel : Yes
GameVisual :7 Modes(Scenery/Racing/Cinema/sRGB Modes/MOBA Mode/User Mode)
FreeSync™ technology supported
Display Widget
Extreme Low Motion Blur
GameFast Input technology

Convenient Hotkey
GamePlus
5-way OSD Navigation Joystick
GameVisual

IO Ports
Signal Input : HDMI(v1.4), DisplayPort 1.2, Dual-link DVI-D
Earphone jack : 3.5mm Mini-Jack

Signal Frequency
Digital Signal Frequency : Display port 55.3~162 KHz(H) / 48~144Hz(V)

Power Consumption
Power Consumption Less than 50W*
Power Saving Mode Less than 0.5W
Power Off Mode Less than 0.5W

Mechanical Design
Chassis Colors : Dark gray, Red
Tilt : +20°~-5°
Swivel : +50°~-50°
Height Adjustment : 0~100 mm
VESA Wall Mounting : 100x100mm
Super Narrow Bezel Design : Yes
Aura RGB lighting effect

Security
Kensington lock

Dimensions
Phys. Dimension with Stand(WxHxD) : 24.4 x (16.7 ~ 20.6) x 10.6 in
Phys. Dimension without Stand (WxHxD) : 24.4 x 14.6 x 4.3 in
Box Dimension(WxHxD) : 29.6 x 22 x 10.6 in

Phys. Dimension with Stand(WxHxD) : 619.64x(523.91~423.91)x268.62mm
Phys. Dimension without Stand (WxHxD) : 619.64×371.12x109mm
Box Dimension(WxHxD) : 752x560x268mm

Weight
Net Weight : 15.2 lb
Gross Weight : 21.9 lb

Net Weight : 6.9 kg
Gross Weight : 9.95 kg

Accessories
Power cord
Power adapter
DisplayPort cable (Optional)
Quick start guide
Acrylic LED light covers
HDMI cable (Optional)
Warranty Card

Compliance and Standards
BSMI, CB, CCC, CEL level , FCC, J-MOSS, UkrSEPRO, UL/cUL, VCCI, WHQL (Windows 10, Windows 8.1, Windows 7), TUV Flicker-free , eStandby, TUV Low Blue Light, CU(EAC), KC(EK)-SDoC, MSIP(KCC), CE(includes RCM)GEMS

Note
*measuring a screen brightness of 200 nits without audio/ USB/ Card reader connection

**HDMI & DP support Adaptive-Sync/FreeSync technology (48Hz-140Hz)

Goed. 27”, 1920x1080p, VA paneel, met redelijk typische stats voor een dergelijk paneel, en een 1800R curve wat best sterk is. Feature focus ligt op 144Hz, Freesync en een anti motion blur modus.

Uitpakken


ROG, dus de doos stelt niet teleur. Ook hier zien we de focus weer terug, naast het bovengenoemde bijvoorbeeld tal van icoontjes die iets zouden moeten betekenen voor gamers, daarover straks meer. En… RGB??!? Verder in de doos een bescheiden powerbrick, een HDMI kabel en boekje. (Toevoeging: Het ontbreken van de DP kabel voelt apart, maar het kan ook zijn dat die uit deze review unit doos is weggepikt)







Leuk is dat de installatiemethode al op de verpakking staat, scheelt weer tijd. Opbouwen stelt ook geen pepernoot voor (we kunnen pepernoot weer gebruiken, woot!) en binnen de kortste keren staat het scherm op de uitermate solide constructie op je bureau. Uiteraard valt de curve op, maar het hoofdelement van het scherm vereist weinig woorden om het te beschrijven; dunne randjes, wat dikkere rand onderop, maar bijna alle aandacht gaat uit naar de poot en achterzijde.


Kudos voor de kwaliteit, kodus voor de afwerking, en kudos voor de uitstraling van de poot. Tenminste, als je niet vies bent van ‘een beetje opvallend’, maar het is een fantastische poot ook op andere fronten.






We blijven nog even aan de achterzijde, en genieten van een verdomd sexy afwerking daar. En ja, kwalitatief voelt het ook zoals het oogt; gewoon dik in orde. We zien goed herkenbare knoppen achterop dat je niet blind hoeft te gokken waar je vingers zitten, en een nette manier van kabels door de poot wegvoeren, ook dat is goed doordacht. Aansluiten gaat via DVI, HDMI of Displayport.









Nog even wat aandacht voor de curve:



Verstelbaarheid van het scherm laat weinig te wensen over: hij gaat goed de hoogte in en kan ook best laag bij de tafel komen, ruim draaibaar, en het scherm valt prima te tilten. Kantelen op zijn zij zit er niet in, maar dat wil je met een curved gaming monitor toch niet.






En omdat het een Asus ROG feestje is gingen we even los met bijpassende hardware: NZXT Noctis 450 ROG, Asus Claymore, Asus Gladius II muis, en onze vriend de ROGRobot.







Speciale aandacht voor de RGB verlichting achterop voor wat extra sexyness, maar ook de rode verlichting op tafel. Die is eventueel met een eigen cover aan te passen, als je daar de tools en/of middelen voor hebt. Wel had ik stiekem gehoopt op integratie met Aura Sync en je andere componenten, of dat de projectie ook RGB was geweest, maar dat is helaas niet het geval.








Prestaties


Prestaties dan, goed tot uitstekend. 270cd/m2 lichtopbrengst is niet heel extreem en als je echt in superlichte omgevingen zit wellicht iets om even over na te denken, maar voor menig doeleinde is een lagere waarde toch gewenst, en we zien bijna de 3000:1 contrastwaarde die geclaimd is wat prima is. Als VA paneel is zwart ook goed zwart, een stuk donkerder dan bij IPS en TN, en dat is zelden vervelend. Witbalans met ca 6700k is ook goed, en ook de Gamma waardes blijven netjes binnen een redelijk bereik.


Dito voor kleur- en grijswaardes. Hier en daar wijkt de afstelling af van ‘uitstekend’, zo zien we de groen tot en met rood zijde wat oververzadigd (puntjes niet in de gaatjes maar richting de buitenzijde), maar er zijn maar weinig taken waarin een dergelijke afstelling niet gaat voldoen. Wel zien we dat een stukje in het groene deel van het sRGB spectrum buiten de boot valt, dus voor echte pro fotografie en een wens voor 100% sRGB en kleurnauwkeurigheid komt deze wat tekort.









De uniformiteit van het scherm leek ook op een ‘goed’ score af te gaan, 87-89% uniformiteit op 100% helderheid en een witweergave is gewoon prima, maar de hoek rechtsonder tot rechtsmidden bracht de score naar 83%, dat is genoeg om te herkennen wanneer je naar een heel helder beeld kijkt. Uniformiteit zakt daarmee terug naar ‘mwah’.



Edit: Ik zie dat de achtergrond niet correct is weergegeven, aandacht svp voor de getallen, de kleur van de vlakken zijn niet representief voor dit scherm

Maar hoe vaak doe je dat? Gaan we uit van een meer gangbaar 150cd/m2 lichtopbrengst in het middel zien we de score rond de 92% zitten, en dan is de uniformiteit subjectief niet echt een punt. Je zal het dus vooral merken wanneer je echt op 100% helderheid zit, en dan vooral in lichte delen, maar desalniettemin kan het zeker beter of mogen we meer verwachten voor 500 euro. Uniformiteit van de kleurtemperatuur blijft ongeacht de ingestelde helderheid rond de 97%, en is daarmee een dikke prima.

De kijkhoeken zijn .. ergens tussen prima en praktisch niet heel relevant. Feit is dat wanneer we een sterke hoek introduceren dat we de helderheid af zien nemen, dat zien we vaker bij VA. De vraag is natuurlijk of je dat wil doen met een curved paneel, want de fijnste weergave is toch wanneer je er recht voor zit. Het is in elk geval niet zo dat je met enorme kleurverschuivingen te maken krijgt zoals met de meeste TN panelen.






Backlight bleed is echter uitstekend. Praktisch niets. Na heel intensief turen lijken we een marginaal randje te zien tussen bezel en paneel bovenin, maar dat is wel ver gezocht.


In de praktijk


Met een 144 Hz Freesync gaming scherm hebben we natuurlijk de nodige games moeten laten draaien, en no surprises there: dat gaat dit scherm wel goed af. Het idee dat een VA paneel niet snel genoeg is kunnen we laten varen, en het ervaart gewoon als een echte gaming monitor, maar dan curved. Wat wel opvalt is dat Asus de nodige extra’s heeft ingebouwd voor gamers, niet alleen tal van settings om specifieke games beter te doen ogen (dat blijft toch vooral subjectief), maar ook kleinigheidjes zoals permanent een Crosshair in je beeld te zetten of je FPS weer te geven zijn erg leuk. Of dat eerste cheaten is, jij mag het zeggen.


Sowieso valt Asus goed op met hun menuopties, niet alleen vanwege de vele opties, maar ook vanwege het overzicht van de instellingen dat continue behouden blijft en de optie om tal van presets op te slaan. Het zijn wel –veel- opties, maar het wordt goed gebracht.



Buiten het gamen ontkomen we echter niet aan de opmerking dat 1080p op 27” niet de meest briljante DPI geeft die we tegenwoordig in schermen terugzien. Dat komt neer op ca 82 DPI ten opzichte van 92 voor een Full HD 24” scherm of ca 110 voor een 27” 2560x1440p scherm of 34” 3440x1440p scherm. Het zijn gewoon flink grotere pixels en is daarmee minder scherp. Dat merk je niet direct in Battlefield, PUBG, Overwatch of noem je volgende AAA game, maar in tal van andere taken wel. Foto’s bijvoorbeeld, de reviews voorbereiden op een MG279Q om maar iets te noemen voelt gewoon fijner dankzij de hogere scherpte, maar ook in het browsen of in office applicaties is het een kanttekening waard.

Uiteraard kent het ook een positieve keerzijde die we niet gaan negeren, en dat is dat een hogere resolutie veel meer grafische kracht vereist. 2560x1440p houdt in dat je bijna 80% meer pixels hebt die je grafische kaart moet vullen, oftewel zal je daar sneller iets als een GTX 1070 of een Vega willen overwegen terwijl je op deze XG27VQ met een GTX 1050Ti/GTX 1060, danwel RX 570/RX 580, heel goed voor de dag komt.




Conclusie


144Hz curved gamen, zeker een leuke ervaring, en de mate waarin Asus hun schermen aan weet te kleden is ook een ervaring op zich. Voor we hoteldebotel naar de winkel rennen moeten we echter even stilstaan bij de positie in de markt. Heel goedkoop namelijk niet, voor grofweg hetzelfde bedrag vinden we ook 144Hz 27” schermen met een 2560x1440p resolutie waar wij zelf verzot op zijn, dus laten we even de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen.

In het voordeel van de 27”, 144Hz, 1440p niet-curved categorie, denk aan de iets goedkopere MG278Q (TN) of de iets duurdere MG279Q (IPS):
– Scherper beeld, daarmee aantrekkelijker voor niet-gaming taken van standaard pc gebruik tot fotowerk.
– Extra scherpte meerwaarde in tal van games.

In het voordeel van de XG27VQ:
– Draait soepeler op een iets minder snelle GPU, en sommige games profiteren meer van snelheid dan visuals
– De recente Asus lineup dus voorzien van dikkere constructie, voet, RGB actie, menu opties.
– Curved = sexy

En ja, dan realiseren we vrij snel dat dit product toch best op die laatste twee puntjes leunt, want als je 500 euro voor een gaming scherm uitgeeft dan ben je vermoedelijk veeleisend genoeg dat je niet met een GTX 1050 Ti zit te gamen, terwijl juist het eerste voordeel van de andere genoemde units toch best wel heel zwaar weegt; je moet wel echt een pure gamer zijn om die extra pixels te negeren. Ergens is het natuurlijk wel leuk om weer te constateren dat Asus doen wat ze vaker doen; een heel tof product neerzetten, in dit geval een vrij zeldzame curved gaming monitor, maar wel (weer) met prijs die je even wat alternatieven laat overwegen.

Ondanks dat wij denken dat een meerderheidvan de lezers de keuze in het voordeel van de extra pixels zullen laten vallen wil niet zeggen dat dat voor iedereen zo zal zijn. Misschien doe jij gewoon heel weinig anders op je pc dan gamen (Hey Vuikie, sup? :D), of kijk je daarnaast toch vooral films en series die veelal niet voorbij de 1080p komen, misschien waardeer je juist die extra sexyness van de curve of geef je gewoon graag iets meer uit voor een scherm met de werkelijk briljante constructie van dit ding, of misschien weiger je gewoon om nog non-RGB producten te kopen? Het is ook zeker niet zo dat de prestaties iets zijn om van te balen; de uniformiteit is minder dan we hopen, maar de standaard afstelling is best netjes, meer dan prima voor de doelgroep, er is totaal geen hinderlijke backlight bleed (althans in deze unit niet), het scherm voelt snel, en we zien de nodige extra features in het display om de game ervaring ook daadwerkelijk wat op te vrolijken. We plaatsen wel de kanttekening dat Asus wel een beetje blijft leunen op die (te mooie) randzaken op dit prijspunt, maar dat afwegen tegen de alternatieven zal je zelf moeten doen.

Daarmee is het niet het scherm voor de massa, maar wel weer iets moois voor een select gezelschap. De ‘Wannahave’ lijkt wel op zijn plaats, want dat is de award voor hele toffe hardware die niet per sé het beste is voor je geld, maar wat je ziet en toch wel wilt hebben.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.