ASUS ROG Strix Z490-A Gaming


We zetten lekker door met nog meer nieuwe Z490 moederborden voor de 10e generatie Core CPUs van Intel. En hoewel de line-up van ASUS door de jaren heen redelijk voorspelbaar is gebleken (TUF, Strix, Hero, Extreme, etcetera) viel het onderwerp van vandaag toch wel een beetje op: de Strix serie komt namelijk nu in wit en zilver!

En ja, i know, ijdel dat je daar meer om geeft dan precies welke friggin’ voltage controller wordt gebruikt wellicht, maar in de wetenschap dat zelfs de stroomvoorziening van dit bord beter is (soort vna) dan de Z390 Hero is het écht wel OK om ons te richten op het visuele aspect van de PC. Kortom: tijd voor een blik op de nieuwe ASUS ROG Strix Z490-A Gaming. Prijskaartje: Ca 289 euro.

Benieuwd hoe de nieuwe Core i9 10900K het doet tegen de Ryzen 9 3900X in Gaming? Check dan deze video:


Techtesters en Z490 moederborden


Een kleine opmerking over alle Z490 content in zijn algemeenheid: Grofweg een week voor de lancering kwam bij ons, en menig ander, één elke i9 10900K binnen. Een week om de CPU te testen is krap, een week om de CPU en tig moederborden te testen nog krapper. De lancering ging ook nog eens gepaard met wat opstart problemen, namelijk dat de Turbo boost van de nieuwe CPUs op de meeste moederborden niet helemaal werkte zoals bedoeld. Kijken naar benchmarks wanneer de kloksnelheden van bios update tot bios update wijzigen en dan stellen dat één bord zogenaamd sneller is gaan we niet doen.


Ook ASUS zal de komende dagen nog wat firmware updates uitbrengen. Voor onze Z490 moederborden nemen we daarom de praktische aanpak: we kijken naar wat is nu écht belangrijk is als je een moederbord overweegt. Dat wil zeggen dat een moederbord een goede stroomvoorziening moet hebben om de CPUs aan te kunnen, en bij voorkeur te overclocken. En vervolgens kijken we vooral naar de features en het design. Want ja, als je op het punt staat een moederbord te kopen zijn dat de drie pilaren waar je je op moet richten: Stroomvoorziening OK, Features die bij jou passen, en een uitstraling die jou aanspreekt.

Design en Features


Mijn eerste reactie? Cool! Een zwart-met-zilveren Strix ATX bord. Nu hopen dat ASUS dan ook wit-zilveren videokaarten uit gaat brengen, maar ze moeten ergens beginnen nietwaar? Positief lijken de aardige heatsinks op de stroomvoorziening, de balans tussen aggressieve details en toch een beetje bescheidenheid, en daarmee een all-round net wat andere uitstraling dat we gewend zijn. En nogmaals, met 50+ “goede” Z490 moederborden op de markt telt dat gewoon.



Hoewel 289 euro veel geld lijkt, of veel geld is, is het voor een Z490 bord ergens nipt onder de middenklasse. En die positie zien we ook terug in de aansluitingen. Ik vermoed dat twee M.2 sloten (waarvan één met heatsink), 8 fan headers, één aRGB en twee RGB headers en 2,5 Gigabit LAN voor de meeste doeleinden genoeg zijn, plus er is uiteraard een high-end audio chip, maar wat pure aansluitingen betreft heb je meer te kiezen dan wat ASUS hier biedt. ASUS leunt, zoals vaker, wel een klein beetje op hun uitgebreidere bios bijvoorbeeld.




Zoek je zaken als fysieke knoppen, een hex display of extra overclock of waterkoeling features? Dan zal je dieper in de buidel moeten tasten, logisch ook gezien we anders in reviews van de duurdere borden zouden moeten stellen dat die maar weinig meer bieden. Wel heeft de Z490-A de optie om de bios te flashen zonder CPU, iets wat op de goedkopere TUF weer ontbreekt.


Overzicht Headers


Let op, hierbij tellen we alle aansluitmogelijkheden mee die je bij je aanschaf krijgt, dus inclusief extra’s. Denk aan de M.2 kaart van MSI, of de extra Fan en RGB kaartjes van Gigabyte en ASUS.







VRM


Ook de stroomvoorziening is opvallend mid-range, waar inherent niets verkeerd mee is. Op dit moment doorloopt de iets goedkopere TUF Gaming de stresstest met een vergelijkbare 12+2 power phase layout met 50A DrMos power stages met iets mindere heatsinks, en daaruit kunnen we al voorzichtig opmaken dat ook deze Strix geen moeite zal hebben met een i9-10900K met overclocks die je daadwerkelijk 24/7 wil draaien. De grafiek volgt vermoedelijk rond het weekend, maar we zien al genoeg om daar zekerheid over te geven.


De grote vraag zal zijn hoe deze zich gaat verhouden tot de concurrentie, vooral de MSI Tomahawk en nipt duurdere Aorus Pro AX zullen de Strix-A hier zeer waarschijnlijk voorblijven. Maar het antwoord is eenvoudig: het maakt eigenlijk vanaf dit punt niet uit. Kijk naar de features, wij nemen het standpunt in dat discussiëren over verschillen die in de praktijk niet uitmaken zinloos is.


Conclusie


Het voelt suf om een hyperfocus te hebben op het design, maar dat is wel de realiteit voor dit bord. ASUS is met hun extreem lange Z490 line-up heer en meester in het balanceren van features, waarbij je voor elke tientje of twee dat je meer uit geeft een bord ziet met nét die ene aansluiting of feature meer, of een nipt dikkere stroomvoorziening. De keerzijde is dat de goedkopere modellen in de line-up dus heel kundig zijn gestript van zaken die iets té veel druk op de duurdere modellen kunnen leggen. Een Hex display op deze Strix Z490-A was fijn geweest, maar dat was voor de Strix Z490-E weer niet leuk geweest. En ga zo maar door. Dat maakt ze op papier wellicht somsiets minder hardware voor hun geld bieden dan enkele concurrenten, maar zolang ASUS hun bios en software ervaring nog wat beter op orde heeft -en de VRMs dik genoeg zijn voor de gebruiker- kunnen ze dat prima doen. Begrijp mij niet verkeerd, dit is een harstikke tof bord, maar het is zeker niet het enige toffe bord in deze klasse.

Enfin, ASUS zorgt er dus zelf voor dat we niet al té enthousiast kunnen worden over hun instappers, maar dat ons enthousiasme geleidelijk op bouwt naar mate je meer geld uitgeeft. Die wetenschap dat er wat moois om de hoek staat weegt natuurlijk, maar dat gaat voor praktisch elk product wel op. Het neemt echter niet weg dat voor de meeste PC builds de Z490-A wel genoeg features heeft om alles op aan te sluiten, VRMs heeft die dik genoeg zijn om een i9 10900K voor veilige dagelijkse overclocks aan te kunnen, en daarbij is het ook nog eens waarschijnlijk dat je helemaal niet meer wil betalen dan de 289 euro die dit bord al kost. In de veronderstelling dat je echt geen 400 euro voor een bord uit gaat geven en geen extreme OC’s gaat zoeken, is dit gewoon een harstikke leuk ding. Zeker als je natuurlijk liever een ASUS bord koopt, en die wit-zilveren kleurstelling wel ziet zitten!


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.