ASUS ROG Swift PG259QN Review


Ieder jaar belanden honderden producten op onze bureaus voor evaluatie. Maar elke uitgebreide review en elke video komt neer op tientallen uren werk, en dat is natuurlijk lang niet altijd haalbaar. Zeker niet in een jaar waarin wij een flinke afstand gingen verhuizen, plus een jaar waarin de klassen van de kinderen om de haverklap moesten sluiten vanwege een coronauitbraak. Hierdoor blijven producten die soms an sich harstikke interessant (kunnen) zijn soms liggen door een tijdgebrek, terwijl jij er wellicht toch benieuwd naar bent.

Om dit jaar op een leuke en hopelijk zinvolle manier af te sluiten doen we daarom een eindejaarscrunch: korte en krachtige samenvattingen van producten waar wij het afgelopen jaar wél actief mee aan de slag zijn gegaan, maar waarvan een uitgebreide review er niet is van gekomen. En dat is ook geen waarde oordeel, sommige producten blijven wellicht liggen omdat ze niet zo spannend zijn, anderen hadden simpelweg pech door uit te komen op een moment dat er andere grote launches de agenda bepaalden, of omdat wij in lockdown zaten. De harde eis die we wel stellen is dat we elk product zelf daadwerkelijk in gebruik hebben gehad; échte ervaringen dus, maar dan korter.

Heb je vervolgens nog vragen, stel die dan gerust onder in een reactie, of via social media (check de links hieronder).

En dan aan de beurt: de ASUS ROG Swift PG259QN


Reviewen draait om momentum, zeker als het op YouTube videos aan komt is het cruciaal om er vroeg bij te zijn. Net als dat de “first” comments een soort meme geworden zijn is het ook als reviewer vaak een race tegen de klok met de nieuwste producten om als eerste live te gaan. Als dat dan een keer niet lukt, voor welke reden dan ook, dan blijft er wel eens een product liggen welke eigenlijk ook een paar weken, of in dit geval maanden, nog alle aandacht zou verdienen. De ASUS ROG Swift PG259QN, een 360Hz 1080p IPS monitor is daar een perfect voorbeeld van, want dit is een beest van een monitor die de grenzen verlegt wat prestaties betreft op gebied van snelheid, daarbij een uitstekende all-round ervaring biedt, en nog altijd onze benchmark vormt voor alle andere gaming monitoren om zich op stuk te bijten. Dat laatste is deels te danken aan de speciale PG259QNR uitvoering, met ingebouwde Nvidia Reflex Analyzer. Heel eerlijk, dat is een prachtige tool voor testers en nerds, maar als je puur om de game ervaring geeft koop je beter de iets goedkopere PG259QN; zelfde paneel, zonder de reflex tools, voor normaliter 100 euro of meer korting.
Voor deze review ga ik met the good, the bad en the ugly tactiek. En we beginnen met the good. Let’s see: 1 – De snelste input-to-response score van alle monitoren die we tot dusver hebben getest. 2- een bijna 100% sRGB gamut coverage met opvallend strakke fabriekskalibratie (2,12 delta E average, alles onder de drie is subjectief niet waarneembaar als afwijking) waar je ook prima nog wat fototjes mee kan editten 3- dankzij IPS uitstekende kijkhoeken 4- een goede maximale helderheid (422 nits). 5 – een uitstekend stevige metalen voet die ook nog eens alle kanten op te verstellen valt 5 – een fijne OSD ervaring, zowel wat inhoud als wat aansturing betreft. Vergeet ik nog wat? Vast wel, maar volgens mij is wel duidelijk welke kant ik op ga: dit is een uitstekend scherm.
The “bad” dan maar. 1- Het is een ROG product, oftewel tenzij je onder een steen leeft weet je dat dit soort producten je aardig geld kosten. De grotere uitdaging, zal ik het maar 2- noemen, is dat je voor vergelijkbare bedragen uitstekende alternatieven hebt die all-round praktischer zijn. 1440p 240Hz panelen zijn inmiddels een ding, en hoewel die ietsjes trager zijn krijg je daar wel een hogere resolutie voor terug. Een hogere resolutie biedt je meer praktische werkruimte in office applicaties en browsers, oogt wat scherper in games waar detail belangrijker is dan pure snelheid, en als je wat met foto’s of video’s wilt doen is het eigenlijk onmisbaar. Samen maakt dit voor één heel eenvoudig punt: je overweegt dit scherm puur en alleen omdat elke milliseconde voor jou belangrijk is. Dat zullen vooral esports pros zijn die hier hun geld mee verdienen, maar ook in het semi pro segment weten we dat er genoeg gamers zijn die elke milliseconde die ze kunnen winnen willen pakken, dat maakt de PG259QN eigenlijk een soort onderdeel van een complete setup gericht op de winst.En dan the “ugly”. Hm, ik had dit concept toch niet zo goed doordacht, want smaken verschillen en wij laten ons normaal niet te hard uit over design. Je zou het prijskaartje “ugly” kunnen noemen, of je kan de koperen details niet mooi vinden (ik vind de geheel zwarte PG32UQ zelf ook mooier), maar nee, dit derde deel gaat hier niet op.

Kortom, waar komt het nu echt op neer met deze monitor? Zoek je een ultieme all-round ervaring? Dan is dit niet voor jou, kijk dan naar snelle 1440p of 4K monitoren die het beste van alle werelden combineren. Zoek je een rappe game monitor voor een leuke prijs? Dan is dit ook niet voor jou, voor ca 300 euro heb je tegenwoordig een dik prima TUF VG278QM bijvoorbeeld, 1080p, IPS en als 280Hz monitor niet veel trager dan dit, maar wel bijna de helft goedkoper. Maar heb jij geld (over), of ben je gewoon bereid te betalen voor de overtreffende trap in snelheid en neem je geen genoegen met een monitor die matig scoort op andere gebieden zoals kleur, kijkhoeken of helderheid, dan is dit wél de monitor van dit moment.Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.