ASUS ROG Swift XG49VQ Review


Zo’n 49” Super Ultra Wide op je bureau, dat is even slikken. Toch went het snel, met als resultaat dat onze 34” Ultrawides spontaan maar kleine schermpjes leken. Maar wil je er ook je jouw ca € 1099 euro aan uitgeven? Dat zoekt Nada in de onderstaande video voor je uit.

Deze monitor is o.a. te koop Coolblue voor €1099


Korte samenvatting


Een korte samenvatting voor zij die geen video kunnen of willen kijken.

Over de bouwkwaliteit van de Asus ROG Swift XG49VQ Kunnen we kort zijn, die is uitstekend. Geen vanzelfsprekendheid overigens dat een dergelijk grote monitor zo stabiel staat, maar wel een compliment voor Asus. Als je verder echter gekke design elementen verwacht heb je wel pech. De voet is prachtig afgewerkt, maar kleurrijke RGB fratsen ontbreken. Geen RGB op de achterkant, geen projectie op tafel, geen projectie op je plafond a la PG27UQ. Niet dat we daar rouwig om zijn, want daardoor misstaat deze grote unit ook niet in een wat serieuzere setting.

Asus heeft gekozen voor een gebogen 144 Hz 3840x1080p VA paneel met HDR support. Om dat in perspectief te zetten zijn dat twee 27” 1080p schermen aan elkaar geplakt. Of als je je 55” 4K TV horizontaal door midden hakt heb je ook een Asus ROG Swift XG49VQ! (Niet doen, dat werkt niet). Op zich is dat een mooie fysieke hoeveelheid schermruimte, maar met die resolutie blijft de scherpte en netto werkruimte wel achter, zeker met het oog op alternatieven die mogelijk zijn voor dit bedrag. Alleen om die reden al kunnen we duidelijk stellen dat dit scherm echt om de super ultra wide game ervaring gaat, niet om productiviteit en creativiteit, maar er zijn nog wel wat argumenten die die positie verduidelijken zoals de beperkte sRGB modus. Kortom: editors beware.


Dus laten we het hebben over de doelgroep en waar zij deze voor kunnen overwegen: Gaming. En precies op de zaken die tellen voor gamers doet deze Asus het heel goed. Het contrast is extreem goed, zelfs voor een VA paneel waarbij een veel hoger contrast dan TN en IPS al de standaard is, de maximale helderheid is ruim voorbij wat de HDR400 spec doet vermoeden, het kleurbereik van het scherm is erg ruim, waardoor alle games er eigenlijk gewoon heel lekker uit komen te zien. Een aantal games ondersteunen de resolutie niet wat resulteert in zwarte balken, 21:9 gamers kennen dat ook wel, maar Ultrawide gaming is best populair tegenwoordig en we zien in de meeste grote titels de ondersteuning dan ook prima in orde. Het enige wat we in negatieve zin willen toevoegen is dat de pixels relatief groot zijn. Wil je vooral pixel scherpte, dan kom je toch bij want anders uit.

Secundaire zaken voor gamers zijn goed voor elkaar. Het OSD is gebruiksvriendelijk en zeer uitgebreid, je kan de instellingen nu vanuit de software met een muis aanpassen ook wat nog veel makkelijker is, en er zitten tal van gamer-trucjes in zoals crosshairs, contrast verhogers en overdrive-tuning opties om het scherm naar je eigen hand te zetten. Kortom, gamers die echt zo’n ultrawide willen hebben weinig te klagen.

De enige echt lastige vraag voor Asus is eigenlijk: wil je wel zo’n Ultrawide? Racers en Sim fans vermoedelijk wel, FPS fanaten vermoedelijk niet, en all-round gamers die vooral grote ‘experience’ titels spelen kunnen beide kanten op vallen afhankelijk van hun eigen voorkeuren. De grote uitdaging die ik zie is dat all-round gebruikers voor 1100 euro een dik 27” 1440p 144Hz scherm kunnen kopen plus nog een dik editing scherm waarbij je veel meer ruimte hebben, en dat immersion fanaten voor minder geld prima drie 27” 1080p 144Hz schermen kunnen halen. Goed, heb je wel bezels, maar ook nog even een extra scherm cq 50% extra ruimte erbij, plus als je een beetje handig shopt ben je zo 250 a 300 euro goedkoper uit waarmee je je videokaart een klasse kan upgraden.


Kortom, als je dit overweegt moet jij vooral beslissen dat je dolgraag één zo’n groot scherm wilt hebben, en daar vooral met games mee aan de slag gaat. Ik vermoed dat we dan vooral bij sim racers uit komen, maar dat een 49” Super Ultra Wide niet voor de mainstream-aanrader ging had Asus vooraf ook wel bedacht. Dat gezegd hebbende, gezien de uitstekende fysieke presentatie, ondersteunende features, plus het feit dat de prestaties met het oog op gaming uitstekend zijn, is het er zeker ééntje om serieus naar te kijken als je precies naar zo’n super super ultrawide op zoek bent.

Deze monitor is o.a. te koop Coolblue voor €1099

Kanttekening met betrekking tot Freesync. Dit is een Freesync 2 HDR compatible scherm, dus AMD eigenaren profiteren van adaptive sync. We hebben G-Sync compatibility getest met een aantal Nvidia kaarten maar dat is geen eenzijdig succes. In de meeste games werkt het goed, maar sommige games of GPU combinaties kunnen flicker veroorzaken. Experimenteer er gerust mee, maar ga er niet vanuit dat je G-Sync constant aan kan laten.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)


Specificaties & Resultaten
Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.