ASUS ROG Theta 7.1 & Throne QI Review


ASUS heeft op gebied van (gaming) audio flink wat mooie producten laten zien, maar een formule voor succes hebben ze zeker niet in huis. Op gebied van o.a. moederborden hebben ze het redelijk eenvoudig met slechts een handje vol concurrenten, willen ze daar een premium product neerzetten met een meerprijs is dat snel te verdedigen. Maar als je headphones of headsets wil maken? Dan moet je het opnemen tegen een paar giganten in de audio industrie. In het 300 euro segment waar deze Theta 7.1 zal moeten landen is de concurrentie dan ook niet minder dan extreem.

In deze review nemen we ook meteen de ROG Throne QI mee, eveneens een prijzig speeltje (ca 159 euro) om je headset aan te hangen. Niet alleen een speeltje overigens, want er zit ook een Qi charger in voor draadloze devices, en hij dubbelt als een DAC. Daarover straks meer.


ROG Theta 7.1


De ROG Theta 7.1 pakt terug naar een concept dat we eigenlijk een hele lange tijd niet hebben gezien: een real surround headset, oftewel één met meerdere drivers per oor voor een betere surround ervaring. En ze zijn niet te zuinig geweest met de afmetingen van elk van die units, want het eindresultaat is echt gigantisch: de Theta is met marge de grooste headset die we ooit hebben gehad. Zelfs op XL oren valt hij er ruim omheen. Dit is geen over ear, dit is meer over-half-je-hoofd. Als gevolg voelt hij nog redelijk draagbaar op je hoofd aan, ondanks het extreme gewicht van 650 gram, het dubbele van een typische headset. Het is overigens niet alleen een slagschip, maar je zit ook met de dikke, stugge kabels die uit beide schelpen komen: voelen doe je hem zeker.





Design, uitstraling en afwerking lijken mij dik voor elkaar. De aanpasbaarheid is ook goed, ondanks de maat komt hij ook tot zijn recht op een gemiddeld hoofd. Tot zover je een monster als dit écht comfortabel kan maken hebben ze het wel goed gedaan.

Standaard zitten er zachte pads op met textiel tegen je hoofd, en nepleer aan de zijkanten om toch flink geluid te dempen. Als je wil kan er er ook de iets lichtere mesh pads op zetten. Het is maar wat je fijn vindt, in geen geval voelt dit echter als een veertje aan. Hard klemt hij zeker niet, hij zit zelfs vrij losjes en ook in de lange zit blijft hij prima. Je moet niet gevoelig zijn voor ‘iets’ op je hoofd, maar als je juist iets gigantisch zoekt is dit echt wel leuk.




Ondanks dat zijn maat anders doet vermoeden is de Theta 7.1 wel gemaakt om multi-device te werken via zijn USB Type-C verbinding (er zit een Type-A adapter bij). Hij is PC, Playstation, Switch en mobile compatible, al heb je uiteraard alleen op je PC toegang tot de software om de headset naar wens te tunen. In hoeverre je er mee over straat wil lopen is een ander verhaal, of je moet écht gezien willen worden.


Veel controls zitten er niet op. Een Stereo-Surround switchen en een volume switch (die dubbelt als mic mute als je hem indrukt). En de mic is afneembaar. Oh.. en RGB. Uiteraard. Kom nou…



ROG Throne QI


Een kleine onderbreking alvorens we door gaan met de headset. Als fancy-accessoire voor erbij vandaag hebben we dus de ROG Throne QI, een ca 160 euro kostende headset holder slash Qi lader slash DAC slash USB hub. En uiteraard ook rijkelijk voorzien van RGB. Ik dacht als we dan toch een dikke headset op de foto zetten, pakken we meteen een dikke headset holder erbij.




De afwerking is zeker netjes, iets meer gewicht had geen kwaad gekund zeker met een grote headset als de Theta, maar het is best een leuk ding. Wel fijn is het rubberen laagje bovenop, waardoor de headset een prima grip heeft als je hem ophangt. In tegenstelling tot de headphone holder die bij de Centurion zat kan ik in elk geval niet klagen over het dagelijks gebruik van je headset ophangen en oppakken.



Nu is de Theta overigens niet echt de logische keuze bij deze unit, want een deel van je geld zit in de ESS DAC waar je alleen van zal profiteren met een analoge headset. Dat voelt als een rare keuze, want hoewel een externe USB DAC objectief een heel mooi product is past het niet echt bij de ASUS producten die je zou verwachten dat een welgestelde gamer zou hebben: de luxere USB opties.

Om de 10W Qi oplaadfunctie mogelijk te maken heeft de Throne Qi een extra adapter naast de USB aansluiting die op zich genoeg is voor de RGB, de DAC en de USB Hub feature. Indien gewenst kan je ook een Throne zonder Qi toevoeging kopen, die kost je ca 119 euro.




Geluid en Praktijkervaring


Zoals gezegd zijn real surround headsets zeldzaam, er is echter ook een goede reden dat real surround headsets altijd een niche zijn gebleven: we weten uit ervaring dat er voor de meeste doeleinden niets gaat boven gewoon één super dikke driver per oor. Voor 300 euro heb je een paar fantastische headphones, of iets als de HyperX Orbit S die zeker wat muziek betreft weinig heel laat van deze ROG Theta. Uiteraard meten we de ROG Theta eerst even op zichzelf door:


Op zich geen onaardige lijn, aardig wat bass, beetje nadruk op de hogere bass, iets maar niet overdreven veel verval in de mids, maar het hoog is weer weinig imposant.

Zetten we de HyperX Orbit S (blauwe lijn), momenteel onze 300-euro-headset-to-beat er vervolgens naast zien we echter wel wat verschil: veel strakke bass, strakkere mids, minder verval in de highs. Mocht je denken dat die verschillen vrij klein zijn, vergeet niet dat een verschil van 6 dBA op een bepaalde frequentie zeer zeker hoorbaar is. Distortion is bij beide minimaal, maar de HyperX blijft beter als je het volume echt opkrikt, en zeker in muziek is de meerwaarde van “meer drivers” gewoon niet aanwezig.


Gamen dan? Ook hier is “real surround” een beladen onderwerp, vooral omdat de implementatie per game verschilt. Een goede (virtual) surround weergave van de game op een stereo headset kan verdomd overtuigend zijn, maar een matige surround implementatie doet zelfs een surround headset helemaal niets aan. Positiebepalen in shooters (momenteel speel ik vooral weer Call of Duty) met deze headset is in theorie prima, maar ik ben vooralsnog niet overtuigd dat het écht beter is dan bijvoorbeeld de ROG Delta headset, ASUS hun 200 euro luxepaardje. Het grote formaat lijkt hier wel een positieve bijdrage te leveren, want het klinkt alsof alle geluiden van nét wat verder komen, maar “beter” noem ik het niet.

De redding van de Theta 7.1 vinden we in de film hoek. Het zijn surround films waar je redelijk structureel op de surround weergave van dit ding kan leunen. Op dat moment lijkt de XX(XXX)L maat wederom te begrijpen, het lijkt te helpen met het creëren van een wat bredere stage om je heen. Het zijn films waar ik eindelijk het moment vond waarvan ik dacht “Hey, dit is verdomd leuk”.

Toch steekt de praktijkervaring, want 300 euro blijft veel geld, en ik denk dat het een veilige aanname is dat het aantal gamers dat primair een headset koopt om films te kijken toch redelijk beperkt is: voor dat geld heb je dus ook opties die gewoon all-round echt uitstekend zijn. Het feit dat ASUS niet scheutig is geweest met prijzige componenten en voor échte surround fanaten iets aparts neer weet te zetten doet er niet aan af dat het eindresultaat gewoon nadelige consequenties heeft voor andere doeleinden.


Microfoon


ASUS heeft in het verleden een paar keer een misser gemaakt met hun headset mic, maar die fout maken ze nu niet weer. De mic is prima capabel: weinig ruis, prima aangenaam stemgeluid. Het is geen broadcast mic maar hij is meer dan prima voor team comms. Plus je kan de noise gate aanpassen en “AI Noise Cancelling” aanzetten. Het eerste is een bekende, het laatste is een optie om achtergrondgeluid te filteren.

Hoe slim die “AI” feature is valt te betwijfelen, hij is vooral erg aggressief en geeft wat hoorbare compressie in je stem. Desondanks is het fijn de optie te hebben, want als je in een ruimte (LAN?) zit met veel achtergrondrumoer doet hij wel uitstekend werk om alles behalve je stem te filteren.



Conclusie


De ROG Theta 7.1 is, zoals ik al zei, een lastig verhaal voor ASUS om te verkopen. Dat wisten ze vermoedelijk al toen ze een “real surround” headset gingen ontwikkelen, want dan is synoniem voor jezelf in de voet schieten als het op muziek aan komt, of op zoek bent positief ontvangst onder liefhebbers van audio in de bredere zin van het woord. Niet dat de Theta geen aardige muziekweergave weet te presenteren, maar voor dit geld (of de helft minder) heb je iets wat aanzienlijk beter is. Ook in games is “real surround” gewoon een lastig verhaal: er zijn situaties waar het overtuigt, er zijn situaties waar het alsnog geen pepernoot uit maakt, en hoe je het ook went of keert zijn er voor dit geld alternatieven die misschien iets minder “surround” zijn, maar in de ervaring zeker niet onder doen vanwege een all-round betere driver.

Daarbij is de consequentie van het slagschip dat ze om die vier-drivers-per-kant hebben moeten bouwen om de surround goed te doen klinken dat hij gigantisch groot en zwaar is. Hij is opvallend comfortabel voor zo’n groot ding dat ruim om je oren valt, maar je kan er gewoon niet omheen dat je een mega ding op je hoofd heb zitten. Daarbij heb je stugge kabels uit beide oren komen, dus als er één headset op de markt is die je ontegenzeggelijk zal voelen -comfortabel of niet- is het deze.

Een ruime tijd met deze headset verder vraag ik mij vooral af waarom je deze zou kopen. Hij is best goed uitgevoerd en afgewerkt, hij doet iets wat nagenoeg geen ander doet en het is eigenlijk ook gewoon een verdomd tof ding in gebruik met toch wel de beste real surround ervaring in een headset die ik ken, maar dat betekent nog niet dat dit op één of andere manier een logische koop is. Ik vind hem tof, maar ik zoek de aansluiting met de realiteit zonder succes. Misschien omdat je gewoon per sé een giga design met RGB wilt, misschien omdat je extreme noise cancelling op je mic nodig hebt, misschien omdat je vooral om (surround) films geeft, of heel misschien omdat je enorm grote oren hebt die in geen andere oorschelp passen (een issue die je niet moet onderschatten). Er zijn dus wel wat argumenten voor de Theta te maken, maar dit is zeker niet de headset die je in de eerstvolgende headset-best-buy-guide gaat vinden. Approved voor de super niche en het feit dat -tot zover real surround headsets gaan- deze goed is uitgevoerd, maar het onderliggende gevoel is dat ze hier eigenlijk vooral een mega opvallende headset hebben gebouwd om op evenementen je aandacht richting hun merk cq stand te trekken in plaats van iets wat je echt praktisch dagelijks wilt inzetten.


Wat de Throne QI betreft. Ook dat is een niche product, maar één die ik nog wel snap: hij ziet er gewoon leuk uit en er is niets inherent mis met een beetje hippe RGB accessoire op je bureau die ook dienst doet als USB hub, DAC en Qi lader voor je telefoon. Een echte match voor de Theta met al zijn kabels is het eigenlijk niet, maar als je een draadloze headset hebt om netjes (zonder kabel meuk) op te hangen -of- een analoge headset om van de ingebouwde geluidskaart te profiteren, dan is het best een leuk ding. Ja, in typische ROG stijl moet ik even morren over de prijs en gezien het een accessoire betreft moet ik opmerken dat het inherent natuurlijk een product is dat niemand écht nodig heeft, maar hij is degelijk genoeg, voorzien van wat daadwerkelijk praktische features en er is product-inhoudelijk niets mis mee. Als jij dit nou gewoon leuk vind en het geld er voor over hebt: prima.


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.