ASUS ROG Zephyrus M15 review


Er is geen gebrek aan keuze bij ASUS wat hun nieuwe 2020 gaming laptop line-up betreft. We hebben betaalbare (en heel indrukwekkende) de TUF Gaming A15 al gehad, net als de iets luxere G15. Daarnaast hebben ze een G14, een wat chiquere uitvoering van de G15, een high-end Zephyrus Duo met twee schermen, een Strix serie, een Scar serie, en ook nog de M15 en S15.

Omdat het best lastig is aan de plaatjes te zien wat elke laptop nu uniek maakt lijkt het ons handig om eerst even goed uit te leggen wat voor een type laptop de ROG Zephyrus M15 nu precies is. De M15 is een extra dunne mid-to-high-end gaming laptop, met GPU opties zoals de RTX 2060 en de RTX 2070 Super Max-Q; een stap boven de instappers dus. Hij staat echter een stap onder de iets luxere S15, die o.a. een RTX 2080 variant en 300Hz schermen als optie zal hebben; de M15’s snelste scherm is een 240Hz 3ms IPS variant. De M15 is echter wel interessant omdat hij, in tegenstelling tot de S15, ook met een 100% Adobe RGB 4K IPS paneel geleverd kan worden. Daarmee is dit in feite dé laptop van de 2020 ASUS line-up voor creatieve types met hoge eisen voor het scherm, maar ook echt dikke gaming prestaties willen. Of het wat is, vertellen we je in deze video:


Samenvatting


Voor de volledige review zie de video hierboven.

Het is als liefhebber makkelijk om geëmotioneerd te reageren op het feit dat AMD Ryzen laptops van nauwelijks 1000 euro krachtigere CPUs hebben dan sommige Intel laptops van 2000 euro. En natuurlijk is de eerste vraag die velen hebben “waar is een AMD versie”. Een laptop bouwen is echter een complexe samenwerking van meerdere bedrijven over een langere periode, en het is dan ook logisch dat letterlijk elke laptop fabrikant wat voorzichtig om gaan met die nieuwe Ryzens. AMD heeft nu het product, maar de bal ligt alsnog bij hen om te zorgen dat we weliswaar niet direct, maar volgende generatie wel prachtige high-end AMD alternatieven hebben.

Tot die tijd kijken we niet naar wat er in theorie tof zou zijn, maar naar producten die we echt kunnen kopen. Daarbij is het verstandig te onthouden dat Intel’s CPUs onverminderd krachtig zijn, en een laptop meer dan één onderdeel is. De Zephyrus M15 is daar een uitstekend voorbeeld van, want met zijn RTX 2070 Super Max Q die gemiddeld zelfs beter presteerd dan de vorige RTX 2070 (Max-P) zien we hier een dunne en lichte laptop met enorm indrukwekkende game prestaties.Daarbij is het ook een duidelijke upgrade in de gebruikservaring ten opzichte van de goedkopere A15 en G15. Het toetsenbord was al uitstekend, maar het touchpad werkt nog wat fijner dan op goedkopere modellen, de coating van de binnenkant is wat fijner, de geluidskwaliteit is een stuk beter dankzij de ESS DAC, en waar de goedkopere 144Hz panelen matige kleuren hadden zien we hier een top 4K paneel met 100% sRGB en 100% Adobe RGB gamut, goed contrast, en ook nog een aangename snelheid voor games die op immersie en snelheid rusten. De basisbelofte, oftewel een dikke gaming ervaring en een goede ervaring met creatieve software, wordt absoluut nagekomen.Een paar punten om over na te denken: de bouwkwaliteit is goed, maar uiteraard niet in dezelfde klasse als de unibody aluminium alternatieven. Ook is de accuduur hooguit middelmatig (2u30m zwaar gebruik, ca 7 uur licht gebruik), zit de helft van het geheugen vastgesoldeerd wat geheugen upgrades lastig maakt, en is het ontbreken van een SD kaartlezer op een quasi werkstation wat apart.Overigens kan je wel een 65W Type-C oplader erbij kopen zodat je onderweg licht werk kan blijven doen zonder je zware 230W lader mee te slepen, scoort ASUS nog wat punten door te zorgen dat deze laptop makkelijk schoon te maken is of extra SSD ruimte kan krijgen. Ook het prismatic dot design op de bovenkant vind ik wel leuk, en laat zich wat makkelijker reinigen dan de meeste geborstelde alternatieven.Conclusie


De vraag, zoals eigenlijk altijd, is dat je vooral bij jezelf moet afvragen wat voor een laptop je nu precies zoekt. Zoek je vooral veel game prestaties voor weinig geld, dan lijkt de TUF Gaming A15 voorlopig de laptop van dit moment. Wil je vooral een krachtigere videokaart voor gaming, deze RTX 2070 Super Max-Q maakt tenslotte al echt indruk en de versie zonder Max-Q toevoeging zal nog beter zijn, zal je de komende weken willen uitkijken naar iets dikkere en zwaardere modellen voor vergelijkbare prijzen als wat ASUS voor de M15 zal vragen.

De Zephyrus M15’s aantrekkingskracht ligt bij het feit dat hij wel een dikkere videokaart heeft dan instappers, tegelijkertijd lekker dun en licht is, en bovenal dat het één van de weinige opties is met een Pro-level 4K scherm. Puur voor gamers wellicht niet interessant, maar in tegenstelling tot de meeste pure game laptops is de M15 juist wel een machine waarmee je een dikke game prestatie en een goede kleur-kritische applicaties kan combineren. Daarmee is het geen laptop voor iedereen, maar wel één met een heldere en realistische doelgroep.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.