ASUS toont custom ROG Strix en TUF Gaming RTX 4080-modellen


Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van ASUS

ASUS heeft aangekondigd dat nieuwe ROG Strix- en TUF Gaming-videokaarten met de NVIDIA® GeForce RTX® 4000-serie GPU’s binnenkort beschikbaar zullen zijn – te beginnen met de topklasse GeForce RTX 4090 24 GB, RTX 4080 16 GB en RTX 4080 12 GB-modellen.

ROG Strix GeForce RTX 4080 16GB
Voor een krachtige kaart die stijl en inhoud combineert, is de nieuwe ROG Strix GeForce RTX 4080 16GB een uitstekende keuze voor een next-gen krachtpatser van een pc. Of je nu prachtige games speelt met graphics met een hoge resolutie of hectische esports waarbij elk frame cruciaal is, de overgeklokte ROG Strix GeForce RTX 4080 16GB duwt deze nieuwe GPU naar het toppunt van zijn potentieel.

Om dat te doen, maakt dit 3,5-slots koelerontwerp gebruik van hetzelfde gegoten metalen frame, dezelfde mantel en achterplaat als de ROG Strix GeForce RTX 4090, wat zorgt voor stijfheid van het volgende niveau voor de PCB. Met een lengte van 357 mm biedt het een enorm koellichaam voor veel warmteafvoer, evenals een achterplaat met een vergrote ventilatieopening om de luchtstroom door te laten.

Onder de heatsink ligt echter de ware held van deze performante kaart. Net als zijn krachtigere broer, schuwde ASUS het traditionele heatpipe-ontwerp en rustte de ROG Strix GeForce RTX 4080 16GB uit met een nieuwe ASUS-exclusieve dampkamer die gefreesde kanalen gebruikt om de heatpipes meer contactoppervlak te geven. Met dit efficiëntere ontwerp zou ASUS de vermogensafgifte kunnen verhogen zonder in te boeten aan temperaturen.

ASUS combineerde dit nieuwe koellichaam en dampkamer met dezelfde bijgewerkte Axial-tech ventilatoren, die een dikker ontwerp gebruiken met zeven bladen en volledige barrièreringen voor meer luchtstroom en druk dan modellen van de vorige generatie. Hierdoor konden ASUS-technici de GPU-temperaturen en het ventilatorgeluid verder verlagen, zelfs met het extra vermogen dat aan de next-gen GPU aan boord is toegewezen.

En natuurlijk zit de ROG Strix GeForce RTX 4080 16GB boordevol functies die de Strix het beste van het beste maken. Het is uitgerust met ARGB-achterlichten die via Aura Sync verbinding maken met de rest van de installatie, evenals twee FanConnect II-headers die aangepaste controle van case-fans bieden via de GPU Tweak III-software. Een Dual BIOS-switch biedt de keuze tussen maximale prestaties en stille akoestiek, terwijl 0dB-technologie ervoor zorgt dat beide modi volledig stil zijn bij lage belasting. Combineer dat alles met het Auto-Extreme-productieproces en gebruikers hebben een beest van een kaart die hen niet in de steek zal laten. Voor de beste GeForce RTX 4080 heeft de ROG Strix de ruggengraat van gebruikers in zelfs de zwaarste vuurgevechten.

TUF Gaming GeForce RTX 4080 16GB
De TUF Gaming GeForce RTX 4080 16GB is gebouwd met hoge prestaties en langdurige duurzaamheid en biedt next-gen prestaties in een stevig ontwerp. Vergeleken met de TUF Gaming GeForce RTX 3080 heeft deze nieuwe kaart een gegoten unibody-omhulsel en aluminium achterplaat om de PCB eronder te beschermen, met een 3,65-slots dikke koelplaat voor koeling op het volgende niveau. Dat is iets dikker dan de Strix-varianten van deze kaart, maar het is ook meer dan 9 mm korter voor bredere case-compatibiliteit.

Een drietal ASUS Axial-tech Fans zorgen voor voldoende luchtstroom voor deze krachtpatser, waarbij de meest rechtse ventilator lucht blaast door een nieuwe ventilatieopening langs de rand van de achterplaat. Deze ventilatieopening is aanzienlijk groter dan de vorige generatie en zorgt voor een koele werking terwijl hij is voorzien van een TUF-logo dat zowel de achterplaat als het ventilatieframe overspant voor een unieke look. Daaronder schijnt een bijgewerkt 3D acryl TUF-logo op de rand van de lijkwade met ARGB-verlichting die kan worden gecoördineerd met de rest van de pc met behulp van Aura Sync. Met een Dual BIOS-switch kun je kiezen tussen prestatie- en stille modi, of handmatig tweaken met GPU Tweak III. Als je een krachtige kaart wilt die echt de tand des tijds zal doorstaan, rust dan de TUF Gaming GeForce RTX 4080 16 GB uit en ga aan de slag.

ROG Strix GeForce RTX 4080 12GB
Naast de 16 GB-variant van dit next-gen beest, brengt ASUS ook de ROG Strix GeForce RTX 4080 12GB uit, die krachtige prestaties biedt in een iets kleinere variant met alle stijl en inhoud die gebruikers gewend zijn van de ROG Strix. Met een dikte van 3,15 slots en een lengte van 336 mm biedt deze kaart voldoende oppervlakte op het koellichaam voor luchtstroom, terwijl het nieuwe cyberpunk-ontwerp en de ultrastijve structuur van zijn grotere broers en zussen behouden blijft.

Alle onmisbare functies van de Strix zijn hier ook allemaal aanwezig: kies tussen performante en stille modi met een Dual BIOS-schakelaar, sluit casefans aan op twee FanConnect II-headers en verlicht een rig met een ring van ARGB-achterlichten die compatibel zijn met Aura Sync . Ondertussen zorgen betrouwbare vermogensafgifte en beproefde bouwkwaliteit via het Auto-Extreme-productieproces ervoor dat deze kaart jarenlang klaar is voor gebruikers. Voor een meer toegankelijke kaart die nog steeds Strix schreeuwt, valt er niet te spotten met de ROG Strix GeForce RTX 4080 12GB.

TUF Gaming GeForce RTX 4080 12GB
Ten slotte biedt ASUS ook een TUF Gaming-variant van de GeForce RTX 4080 12GB, compleet met dezelfde krachtige GPU als de Strix-versie, met een iets dikker koellichaam en een korter kaartontwerp. Met 3,25 slots en met duurzame Axial-Tech-fans, zullen gebruikers geen gebrek hebben aan koelingspotentieel, terwijl de kortere lengte van 305 mm de breedste compatibiliteit van de behuizing biedt.

De gegoten mantel uit één stuk heeft dezelfde structurele sterkte als zijn grotere broeders, terwijl een brede ventilatieopening op de achterplaat de luchtstroom verbetert in vergelijking met modellen van de vorige generatie. De 12 GB TUF-kaart biedt ook dezelfde Dual BIOS-switch en opnieuw ontworpen ARGB TUF-logo langs de lijkwade voor een vleugje flair, naast de condensatoren van militaire kwaliteit en Auto-Extreme productiekwaliteit waar alle TUF-kaarten om bekend staan. Als je een duurzame kaart wilt die zijn waarde keer op keer zal bewijzen, staat de TUF Gaming GeForce RTX 4080 12GB vast in zijn toewijding aan langdurige gamingprestaties.

Beschikbaarheid
ROG Strix en TUF Gaming GeForce RTX 4090 24GB grafische kaarten zullen wereldwijd beschikbaar zijn vanaf de eerste helft van oktober 2022. ROG Strix en TUF Gaming GeForce RTX 4080 16GB en RTX 4080 12GB grafische kaarten zullen wereldwijd beschikbaar zijn vanaf de eerste helft van november 2022.Bronnen: ASUS

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.