ASUS TUF Gaming A15 review


We gaan door met nog een AMD Ryzen Mobile 4000 laptop, de ASUS TUF Gaming A15 (die ook onder de FX506 naam zal gaan), ASUS hun visie van hoe een bovenal betaalbare gaming laptop er in 2020 uit zou moeten zien.

De A15 zal in verschillende configuraties uitkomen in zowel zwarte als grijze kleurstelling, en er zal een 17” model A17 op termijn moeten komen. In de onderstaande video vertelt Nada je alles wat je over deze laptop moet weten, of scroll verder voor een korte samenvatting.


Samenvatting


Het komt niet heel vaak voor dat we een laptop zien in een lage prijsklasse en denken “wow”. Normaliter zien we vaak dikke laptops waar je fors centen voor betaald, of betaalbare laptops waarbij je maar wat concessies moet accepteren en vooral fysiek iets hebt van “het voldoet”. Maar de TUF A15 maakt écht indruk. Zonder meteen al te hard van stapel te lopen, het is zeker niet zo dat er van concessies helemaal geen sprake is: zo is het 144Hz scherm (net als bij de MSI Bravo en de 144Hz variant van de ASUS G15) niet heel bijzonder, mis je WiFi 6 (domme besparing van ASUS), is je toetsenbord enkel-kleurig-RGB en geen mooie regenboog, en de A15 ietsjes dikker dan bijvoorbeeld de G15. Als je echt premium wilt zal je dus zeker nog meer moeten uitgeven en kan je naar alternatieven met 240Hz of 300Hz IPS opties kijken met wat snellere schermen (vooral in de response) die ook voor kleur kritisch werk goed bruikbaar zijn wat hier niet het geval is.Maar die minpunten wegen toch echt niet op tegen de voordelen, waaraan de A15 op zijn prijspunt geen gebrek heeft: keurige bouwkwaliteit en afwerking (stevig, nauwelijks vingers zichtbaar), fijn toetsenbord, prima touchpad met fysieke knoppen, uitstekend reparabel en de accuduur is écht fenomenaal. 10 uur licht gebruik is gewoon haalbaar waar je tot voorkort met 3 a 4 uur in je gaming laptop echt genoegen moest nemen.In gewoon gebruik, dus lekker gamen, beetje browsen, filmpje kijken en dergelijke voelt de A15 meer als een degelijke middenklasse gaming laptop dan een betaalbaar alternatief, en dat gebeurt niet vaak. Daarbij zou de A15 één van de voordeligste opties moeten worden met die beestachtige AMD Ryzen 7 4800H plus GTX 1660 Ti of RTX 2060 waarmee je alle titels op mooie instelling speelt, dus vragen we ons af wat eigenlijk nog meer zou willen?Uiteraard is het even afwachten of de straatprijzen die beloftes waar gaan maken, ik wil in deze crisistijd niet helemaal op de zaken vooruit lopen natuurlijk en als de A15 opeens veel duurder wordt dan alternatieven met vergelijkbare specs verandert het spel. Maar de A15 belooft er zeker één te worden waar je echt scherp op wilt letten de komende weken. Dat je dan zelf dan maar WiFi 6 in moet schroeven (kosten: 2 tientjes voor een AX200 chip) moet je dan maar even door de vingers zien, concessies bij andere laptops in zijn prijsklasse waren tot dusver altijd groter.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)


Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.