ASUS TUF Gaming A15 review


We gaan door met nog een AMD Ryzen Mobile 4000 laptop, de ASUS TUF Gaming A15 (die ook onder de FX506 naam zal gaan), ASUS hun visie van hoe een bovenal betaalbare gaming laptop er in 2020 uit zou moeten zien.

De A15 zal in verschillende configuraties uitkomen in zowel zwarte als grijze kleurstelling, en er zal een 17” model A17 op termijn moeten komen. In de onderstaande video vertelt Nada je alles wat je over deze laptop moet weten, of scroll verder voor een korte samenvatting.


Samenvatting


Het komt niet heel vaak voor dat we een laptop zien in een lage prijsklasse en denken “wow”. Normaliter zien we vaak dikke laptops waar je fors centen voor betaald, of betaalbare laptops waarbij je maar wat concessies moet accepteren en vooral fysiek iets hebt van “het voldoet”. Maar de TUF A15 maakt écht indruk. Zonder meteen al te hard van stapel te lopen, het is zeker niet zo dat er van concessies helemaal geen sprake is: zo is het 144Hz scherm (net als bij de MSI Bravo en de 144Hz variant van de ASUS G15) niet heel bijzonder, mis je WiFi 6 (domme besparing van ASUS), is je toetsenbord enkel-kleurig-RGB en geen mooie regenboog, en de A15 ietsjes dikker dan bijvoorbeeld de G15. Als je echt premium wilt zal je dus zeker nog meer moeten uitgeven en kan je naar alternatieven met 240Hz of 300Hz IPS opties kijken met wat snellere schermen (vooral in de response) die ook voor kleur kritisch werk goed bruikbaar zijn wat hier niet het geval is.Maar die minpunten wegen toch echt niet op tegen de voordelen, waaraan de A15 op zijn prijspunt geen gebrek heeft: keurige bouwkwaliteit en afwerking (stevig, nauwelijks vingers zichtbaar), fijn toetsenbord, prima touchpad met fysieke knoppen, uitstekend reparabel en de accuduur is écht fenomenaal. 10 uur licht gebruik is gewoon haalbaar waar je tot voorkort met 3 a 4 uur in je gaming laptop echt genoegen moest nemen.In gewoon gebruik, dus lekker gamen, beetje browsen, filmpje kijken en dergelijke voelt de A15 meer als een degelijke middenklasse gaming laptop dan een betaalbaar alternatief, en dat gebeurt niet vaak. Daarbij zou de A15 één van de voordeligste opties moeten worden met die beestachtige AMD Ryzen 7 4800H plus GTX 1660 Ti of RTX 2060 waarmee je alle titels op mooie instelling speelt, dus vragen we ons af wat eigenlijk nog meer zou willen?Uiteraard is het even afwachten of de straatprijzen die beloftes waar gaan maken, ik wil in deze crisistijd niet helemaal op de zaken vooruit lopen natuurlijk en als de A15 opeens veel duurder wordt dan alternatieven met vergelijkbare specs verandert het spel. Maar de A15 belooft er zeker één te worden waar je echt scherp op wilt letten de komende weken. Dat je dan zelf dan maar WiFi 6 in moet schroeven (kosten: 2 tientjes voor een AX200 chip) moet je dan maar even door de vingers zien, concessies bij andere laptops in zijn prijsklasse waren tot dusver altijd groter.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)


Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
Abonneer
Abonneren op
guest

13 Reacties
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Mateo
Mateo
2 jaren geleden

Dag Stephan,

Belangrijke vraag, ik ben een Belg en werk dus graag met Azerty. Ik vind deze al in de voorverkoop bij Alternate (https://www.alternate.be/ASUS/TUF-Gaming-A15-FX506IV-HN187T-15-6-inch-laptop/html/product/1625019), maar daar staat er geen batterij type bij. Als ik verder opzoek-werk verricht zie ik dat deze alleen in 48Whrs uitkomt (https://eshop.asus.com/nl-BE/notebook/gaming/tuf-the-ultimate-force/asus-tuf-gaming-a15-fx506iv-hn187t-be-azerty.html) in Azerty (Alternate zegt zelfs dat ze geen info over de batterij krijgen van Asus). Klopt dit? Hebben jullie dit bekeken?

Ik ben enorm geïnteresseerd in deze latop, maar zou wel alleen voor de 90Whrs willen gaan (of tenminste de cijfers van de 48Whrs willen weten). Enig idee of deze uitkomt in Azerty? Indien niet, in Querty, dan pas ik mij eventueel aan.

Ik zie daar ook een leverdatum van 12 mei btw voor geïnteresseerde 😉

Mateo
Mateo
2 jaren geleden
Reply to  Stephan

Zalig, bedankt!

Ik zag hem staan bij Alternate en wou hem pre-orderen, maar rook al iets van onraad als er geen batterij gespecificeerd was en al de andere zaken mooi in het lijstje stonden. Toch maar eens gaan kijken op de Asus site met de code vermeld op de alternate site en wat bleek, de 48Whr batterij…

Indien alleen 48, is het jammer denk ik. Dan wacht ik verder op andere AMD 4XXX laptops maar deze blijven maar uitgesteld worden/héél slecht verkrijgbaar zijn… En de aankoop zou voor ten laatste eind juni zijn.

Mateo
Mateo
2 jaren geleden
Reply to  Stephan

Dag Stephan, update. Ik zie ook een pre-order staan bij anderen nu:
https://www.coolblue.be/nl/product/859957/asus-tuf-gaming-fx506iu-al109t-be-azerty.html
https://www.bol.com/nl/p/asus-tuf-gaming-fx506iu-al109t-gaming-laptop-15-6-inch/9200000131183999/
https://www.paradigit.nl/asus-tuf-gaming-fx506iu-al109t/80056298/product

Alsook op de Asus website zelf zie ik allemaal 48Whrs batterijen:
https://eshop.asus.com/nl-BE/notebook/gaming/tuf-the-ultimate-force

Ze zijn allemaal dus van het type met de 48Whrs zonder enige vermelding bij van batterij type op externe sites (op hun eigen site wel). Sterker nog, heb dit dus aan Alternate gevraagd: ze krijgen geen info van Asus omtrent de batterij (zeggen ze in chat). Dus dan sturen ze naar reviewers de 90Whrs batterij, goeie reviews omtrent batterij/uithouding van laptop en dan voorzien ze alle resellers van de 48Whrs batterij? Lijkt mij toch ook een enorm vreemde zet van ze.

Koen
Koen
2 jaren geleden
Reply to  Stephan

Hallo,
Zie op de asus shop dat enkel het ‘top’model beschikbaar is met de 90WHrs batterij.
https://eshop.asus.com/nl-BE/notebook/gaming/tuf-the-ultimate-force/asus-tuf-gaming-a15-fx506iv-hn187t-be-azerty.html
De 2 andere modellen zijn uitgerust met de 48WHrs batterij. Het top model met een prijs van €1399 is nogal duur. Of zie ik dit verkeerd. Voor dergelijk bedrag heb je toch al een Intel processor en rtx videokaart. En misschien zelfs met meer en andere aansluitingen. Wifi6 oa!
Het ‘laagste’ model staat momenteel aan €999. Is dit een goeie deal?? €400 minder, minder batterijleven,minder opslag en lagere videokaart. En de fcking wifi5!!!
Ben op zoek naar een nieuwe laptop. Beperkt gamen , maar de rest moet perfect draaien. Office,autocad,programmeren,… . Begin het noorden te verliezen tss alle mogelijkheden.
Hoedanook, fantastisch forum!!!! Zeer behulpzaam, informatief en duidelijk !!! THX!!
Grtz

Axel
2 jaren geleden
Reply to  Koen

Hoi koen,
Ik ben ooo naarbdeze laptop aan het kijken en vind het ook lastig. Ik heb alleen met de klantenservice van coolblue gepraat en zei zeiden dat in het FX506IU-AL109T model een 90whr zit. Dat is dus de laptop met een 1660ti voor 1300 euro. Maar ook in het goedkopere model met de 1650ti zit er een volgens mij. Dit vond ik teminste op de asus website als ik het model nummer opzocht.
Dus wat moeten we nou geloven?
Gr A

koen
koen
2 jaren geleden
Reply to  Axel

Hey Axel,
Heb nog efkes gekeken op de site, https://eshop.asus.com/nl-BE/notebook/gaming/tuf-the-ultimate-force/asus-tuf-gaming-a15-fx506iu-al109t-be-azerty.html
Daar staat dat er een 48WHrs.
Het verschil zit waarschijnlijk in het toetsenbord. De qwerty versies hebben volgens mij idd een 90WHrs accu zitten.
Behalve het kleine broertje. Daar blijft het een 48WHrs accu ongeacht het toetsenbord.
Als belg zijn we altijd gesjost: politiekers, belastingen en lichte accu’s.
 
grtz

Koren
Koren
2 jaren geleden
Reply to  Mateo

Hi,
I ran into the same problem as you. I am from Israel and I really like the A15. problem is I read reviews only on the 90Whr. All the models coming to my country are 48Whr and I need to understand how it impact the battery life.

Ellis
Ellis
2 jaren geleden

Dag Stephan, Ben helemaal niet thuis in dit soort laptops…wil enkel graag weten of jij van mening bent of deze laptop zich ook goed leent voor zwaardere grafische tekenprogramma’s (in kader van technische opleiding. NB begrijp dat de behuizing van plastic is, maar is deze wel robuust genoeg voor gebruik in (schone) werkplaatsen (waar misschien wel eens iets kan vallen)?
Hoor graag jouw idee hierover, merci!

Ellis van Dooren
Ellis van Dooren
2 jaren geleden
Reply to  Stephan

Dank voor je reactie!! Volgens mij is ie dan gangbaar genoeg voor wat zoonlief ermee moet kunnen op de opleiding. Prijs viel ook in de categorie die door de opleiding was aangegeven…. neem aan dat dit voor hem dan ook de mogelijkheden biedt die nodig zijn.