ASUS TUF Gaming VG279QM Review


Toen de VG279QM, volluit de ASUS TUF Gaming VG279QM, hier binnen kwam had ik er niet eens direct heel veel aandacht voor. Tot ik op de doos keek, “280Hz” zag staan en realiseerde dat dat hem heel uniek maakt: Geen enkele desktop monitor (althans niet wat je in het reguliere kanaal kan kopen) ging tenslotte eerder de 240Hz voorbij. Daarbij zaten er nog wat nodige opvallende extra’s bij zoals ELMB Sync en HDR (Nou ja.. HDR400), en viel de adviesprijs alleszins mee: 435 euro is wel geld, maar niet meer dan huidige 240Hz IPS monitoren, en niet veel meer dan 240Hz TN opties. Tijd voor wat aandacht dus:


Samenvatting


Nu TUF Gaming de budget lijn van ASUS is, Prime en ROG staan erboven, is het een beetje zoeken naar de besparingen. Maar hoewel het design vergeleken met de recente ROG modellen redelijk ingetogen is hergebruiken ze hier hun ROG designs van een paar jaar terug. Ware het niet voor het kleine TUF Gaming stickertje had je dit ook kunnen vergissen voor een PG278Q van vroeger. En daar is niets mis mee: Prima plastic elementen, stevige constructie, en lekker compact ook op je bureau. Over de ideale maat kan je blijven discussiëren, maar 27” is een mooi maatje dat bijna niemand echt zal storen.




Dat RGB ontbreekt zal niemand veel interesseren vermoed ik gezien de agressieve prijsstelling. De wat beperktere aansluitingen mogelijk wel: 1 DisplayPort en twee HDMI poorten is veelal genoeg en je krijgt een headphone jack, maar de VG279QM loopt niet over van aansluitingen en bijvoorbeeld de USB Hub ontbreekt. Een opmerking waard, maar als dit de besparing is die hem TUF maakt in plaats van ROG kan ik er mee leven. Gelukkig is op de OSD niet bespaard, die komt direct over van luxere ROG modellen met alle toeters en bellen: veel features, veel gaming extra’s zoals de crosshairs en contrast boosters, plus fijne bediening met een joystick en goed herkenbare knoppen.



De beeldkwaliteit an sich is ook dik prima. Een IPS paneel schept verwachtingen, maar zoals je in de resultaten (in video of onderaan de pagina) kan zien doet dit paneel het goed: prima helderheid, contrast, kleurweergave, kijkhoeken, etcetera. Hoewel de betere TN panelen best goed zijn blijft mijn voorkeur absoluut bij IPS, ook als je vooral games speelt. “Vooral games” is echter wel het codewoord van dit scherm, want met de 1080p resolutie merk je de beperkte werkruimte in iets als Photoshop al snel, laat staan Premiere of Resolve. Aggresieve prijsstelling of niet, dit nadert de betere 1440p 144-165Hz IPS panelen, en dat zijn simpelweg betere all-rounders. Doe je veel andere dingen dan gamen, kijk dan verder.

Puur als game scherm echter valt er weinig op af te dingen. Met een 240Hz IPS alternatief ernaast is het verschil in snelheid wel degelijk zichtbaar. Niet dat je je 240Hz moet inruilen (of je 144Hz wat dat betreft), of dat je het ooit gaat zien als je één van die twee in huis haalt, maar innovatie gaat altijd in kleine stappen. Als koper upgrade je natuurlijk niet elke kleine stap voorwaarts die we maken, maar wil je wel dat er door de jaren heen veel kleine stappen worden gemaakt. Dit scherm is gewoon snel, heel snel, en een stap vooruit.


ELMB Sync is wat dat betreft een meer merkbare ontwikkeling. Backlight strobing mét variable refresh, wat zowel op AMD en Nvidia kaarten doen met dit scherm, is gewoon heel interessant. Backlight strobing om blur tegen te gaan is een bewezen techniek, maar je wilt er in mijn optiek VRR niet voor inleveren. Mocht je alleen lichte games spelen die -altijd- 240 FPS aanhouden, denk aan CS:GO bijvoorbeeld, dan mag je het negeren, maar voor praktisch alle andere gamers is het een extratje waar je in mijn optiek mee wil experimenteren. Niet iedereen zal het fijn vinden, de uitvoering van variabele strobing zal de komende jaren absoluut nog verbeteren plus het is iets wat je subjectief moet beoordelen, maar het is een meerwaarde. Objectief echter wel één pittig pijnpunt: dankzij de lage helderheid van sub 180 nits in ELMB Sync modus is dit alleen serieus bruikbaar als je je gordijnen dicht doet.

Iets vergelijkbaar gaat op voor de HDR Modus: het is iets waar je mee wilt experimenteren. Met HDR aan gaat de helderheid nog wat omhoog, en in games zoals Shadow of the Tomb Raider of Assassin’s Creed Odyssey vind ik die helderheid pieken net wat overtuigender dan wanneer je HDR uit zet. Maar hou je verwachtingen hier laag: echte HDR vereist wide gamut kleuren en diepe zwartwaardes dankzij local dimming, twee zaken die je hier niet krijgt. Noch op andere schermen in deze prijsklasse overigens, een cruciale kanttekening.



Conclusie


Waarom ASUS dit scherm in de TUF Gaming lijn heeft gestopt ontgaat ons: Het paneel maakt een enorm goede indruk. De snelheid overtuigd, de beeldkwaliteit overtuigd ten opzichte van TN alternatieven, en hoewel de hoeveelheid fratsen beperkt is (RGB, aansluitingen, andere fysieke features) heeft dit scherm gewoon alles in huis wat je van een rappe monitor verwacht. Bouwkwaliteit en design zijn keurig, afstelling is dik prima, en de nadelen zoals de bruikbaarheid van ELMB Sync in lichte ruimtes of de so-so HDR meerwaarde wegen niet heel zwaar wanneer je je bedenkt dat alternatieven in dit 240Hz+ segment dat niet beter doen. Het komt niet vaak voor dat ik zelf een hogere prijs verwachtte dan de realiteit (500 vs 435), dus dat is best een complimentje.

Iets meer betalen voor een 240Hz(+) IPS optie boven een TN model vind ik an sich al de moeite, maar als je eenmaal IPS op het oog hebt betaal je in feite niet meer voor deze 280Hz VG279QM dan voor een 240Hz alternatief, met de unieke ELMB Sync als extra erbij. Dat je daarvoor wat fysieke extratjes inlevert is wel belangrijk te weten (Zo heeft de Viewsonic een mouse bungie, RGB, flappen aan de zijkant), maar bij monitoren kijken we toch eerst naar het paneel en de ervaring. Denk voor je naar de winkel rent even na of je niet een meer all-round gebruiker bent die beter naar extra werkruimte kijkt (denk een 1440p 144-165Hz IPS alternatief) gezien 1080p voor niet-gamers toch wel wat achterhaald voelt. Maar als je echt vooral wil gamen en bovenal elk beetje extra snelheid wilt melken is dit een hele interessante:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Specs en Testresultaten













Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.