ASUS Vivobook S14 Review
Je zoekt een leuke en lekker compacte laptop. Die mag iets meer kosten dan de instap meuk van rond de 500 euro, maar je zit ook niet te wachten op XPS of Macbook achtige prijzen. Dan denkt ASUS iets voor je te hebben: de 850 euro kostende Vivobook S14 (S433E), een 14” ultra portable met stevige specs, onder andere een Intel Core i7-1165G6, 16 Gigabyte geheugen en een 512GB SSD, en dat in een huisje van nog geen anderhalve kilo. Maar is het ook een leuk ding? Dat bespreken we in deze review-quickie.
Wat is er leuk aan de ASUS Vivobook S14 Flip?
ASUS scoort punten met het formaat en het design. De grijze machine komt goed voor de dag, en 14” is een mooie balans tussen toch iets werkruimte en mobiliteit. Met 1,4 KG is het ook zeker een apparaatje voor onderweg. De bouwkwaliteit is redelijk, volledig metaal kan je in deze prijsklasse natuurlijk vergeten, maar het plastic is weinig mis mee.
Ook positief zijn de prestaties. Intel’s jongste quad cores hebben uitstekende single core prestaties, waardoor hij in de meeste taken prima vlot voelt. Alleen echt intensieve taken zoals 4K video editten kan je beter overlaten aan de grotere werkpaarden, maar een beetje fotowerk is geen enkel probleem. Je kan er zelfs een beetje mee gamen, de integrated XE graphics zijn meer dan voldoende voor comfortabele lichte games zoals LoL, minecraft, of een beetje CS:GO.
Belangrijker voor de doelgroep van deze laptop is dat de accuduur ook prima is. In intensief gebruik is het so-so, dan kom je op ca vier en een half uur uit, maar bij licht gebruik, denk aan een beetje tikken en gamen, kom je al snel aan de 7 a 8 uur; genoeg voor een typische werk- of schooldag.
Ook de inputs zijn in orde. Het toetsenbord went snel en zal voor de meeste gebruikers toegankelijk zijn, het is een plus dat hij zwarte toetsen heeft en dus ook goed leesbaar is, en het verder prima touchpad is voorzien van ASUS hun ingebouwde numpad feature zodat ook de excel nerd nog een beetje lekker kan werken. En ook aan aansluitingen kom je niet tekort: HDMI, drie Type-A poorten, een Type-C met thunderbolt support, en een audio jack; heel keurig voor een 14” portable en een heel stuk beter dan een Mac.
Wat is er niet zo leuk aan de Vivobook S14
Een echt topmodel betaal je meer dan 1000 euro voor, dus ergens moet je inleveren bij de Vivobook. Voor een klein deel doe je dat in de constructie, die is weliswaar prima, maar mist de fancy afwerking van bijvoorbeeld een XPS of Macbook. Maar goed, daar valt mee te leven.
Een significanter minpunt is de kwaliteit van het paneel. ASUS gebruikt een 1080p IPS paneel, an sich een prima resolutie, maar één met een beperkte kleurweergave en helderheid. sRGB color gamut is 60,3%, waardoor het scherm dus maar een deel van het typische kleurenspectrum kan weergeven, en de helderheid blijft steken op 250 nits. Het gevolg is een ietwat fletse weergave, die niet goed genoeg is voor serieuze creatieve taken, en een helderheid die enkel binnenshuis voldoende is. Op zich is dit niet vreemd in deze prijsklasse, een Thinkpad op dit punt doet grofweg hetzelfde, maar het is wel één duidelijk punt waarop je het verschil tussen een Vivobook en een echte high-end laptop van elkaar gaat onderscheiden.
Conclusie
Kortom, de Vivobook S14 is een knappe all-rounder die punten scoort met zijn prima prestaties, praktische orm factor, vele aansluitingen, goede inputs en goede accuduur. Het voornaamste nadeel is het beeldschem met beperkte helderheid en kleurbereik, al zal het eigenlijk geen geheim zijn dat je voor een echt goed paneel gewoon dieper in de buidel zal moeten tasten. Ben je geen serieuze foto- of video editor, maar zoek je een laptop die wel compact, vlot en toch nog betaalbaar is, dan is de S14 een leuke optie.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)