ASUS Z590 moederborden roundup


Met de komst van Intel’s 11e generatie Core processors is het tijd om de nieuwste moederborden door te nemen. Z590 moederborden waren al even uit, maar ze stonden toch vooral te wachten op de nieuwste chips.

Deze keer pakken wij het iets anders aan dan vorige keren. In plaats van elk moederbord individueel te bespreken delen we het op in vijf delen. Omdat we opmerkten dat het gros van de kopers toch al een flinke merkvoorkeur heeft kijken we eerst naar de borden per merk. Wat zijn nu echt de verschillen tussen dat ene model dat je er leuk uit vond zien? En wat krijg je nu echt voor die volgende stap die doorgaans weer een beetje meer kost? En uiteindelijk: wat zijn de hoogvliegers van dat merk in deze generatie?

Echt slechte borden zijn er tenslotte toch niet, zelfs de goedkoopste borden die wij hebben getest hadden VRMs die makkelijk een i9-11900K aan konden. Er is dus ook helemaal niets mis met een eventuele merkvoorkeur en het is vervolgens vooral een kwestie van features afwegen. Heb je juist geen merkvoorkeur en wil je gewoon de borden die tussen de merken er echt uitspringen? Daarvoor komt een Z590 Best Buy Guide later deze maand.

Vandaag gaan we kijken naar vier verschillende borden uit ASUS hun Z590 line-up. We bespreken ze stuk voor stuk, en onderaan vind je de overzichten van alle relevante aansluitingen.


ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi


Het eerste bord, als we in prijs van laag naar hoog gaan, is de ASUS TUF Gaming Z590 Plus WiFi. ASUS was duidelijk al even zoekende wat ze met hun TUF branding moesten doen, en borden varieerden van redelijk top-end (even geleden) naar redelijk budget. De laatste paar jaar zien we een ietwat opwaartse trend met TUF en lijken de producten zich een beetje als bescheiden middenklassers te presenteren. Prima, want ROG is natuurlijk de vertrouwde top, Strix is ook al eventjes redelijk upper-mid-range, dus die positie is wel vrij binnen de ASUS lijn. En met 259 euro lijkt hij die rol van middenklasser ook wel op zich te nemen. Prijstechnisch, looks-technisch is het ook een stevige, de VRMs zijn stevig (14 aardige power stages, dik genoeg voor een i9 met OC), en ook de featureset laat niet veel te wensen over.



Zo krijg je drie M.2 sloten, 6 SATA poorten, 6 fan headers, 2 RGB en aRGB headers, interne Type-C, 2,5 Gigabit LAN, WiFi 6E en prima audio met optical out. Alleen het totaal van 7 USB poorten achterop voelt wat karig aan, en je moet natuurlijk de luxere features zoals postcodes en fysieke knoppen missen. Maar gewoon voor een dikke game PC? Ongeacht de CPU die je kiest? Dan mis je hier eigenlijk maar weinig.



ASUS ROG Strix Z590-E Gaming


ASUS is al even bezig om de Strix -E borden de nieuwe Hero te maken, de chique boven-middenklasser met extra lekkere looks, en de Z590-E zet die lijn absoluut door; ik vind het één van de mooste borden van deze generatie, en hij oogt inmiddels ook dikker dan de Hero borden van een jaar of twee terug. De stroomvoorziening is uiteraard ook wat aangedikt en die is inmiddels makkelijk overkill zelfs voor een extreme OC. Mocht je gek willen doen kan je nog een fannetje op je VRMs zetten, maar dat is meer show dan echt nodig.



ASUS is absoluut meester in het afwegen van features bij elke upgrade, soms iets té goed, maar in dit geval zien we toch echt flink wat extratjes boven de TUF. Zo krijg je een paar extra fan headers, een extra M.2 slot voor een mooi totaal van vier, we krijgen nu 10 USB poorten achterop inclusief een 20 Gigabit model, en we krijgen nu twee 2,5 Gigabit LAN poorten. Waarom 2x 2,5 Gigabit? Geen idee. Maar een redelijk complete setup dus. Ook zien we de postcode worden toegevoegd, en je krijgt een nieuwe magnetische GPU holder erbij om GPU sag tegen te gaan. Met dik 100 euro boven de TUF Gaming moet je je afvragen of de Strix noodzakelijk is, maar het is absoluut een flink ruimer bedeeld bord.




ASUS ROG Maximus XIII Hero


Hoewel het ergens een beetje steekt dat “de Hero” enkele jaren geleden nog een sub 200 euro serie was moeten we ook duidelijk stellen dat de Strixxen van de laatste generaties eigenlijk al flink dikkere borden zijn dan Heros ooit waren. Dat drukt nieuwere Heros wel meer in de high-end niche. Voor weer 100 euro meer, we zitten nu aan de 469, krijg je natuurlijk een nog dikker bord en een nog extremere (en ook flink dure) stroomvoorziening.



Op feature vlak is de stap echter wat kleiner, of beter gezegd wat meer niche. Zo krijg je er een extra interne USB 3.0 header bij, maar die is vooral zinnig als je een case hebt met vier USB 3.0 poorten voorop. Ook krijg je nu Thunderbolt achterop, mogelijk prachtig voor je, maar ook niet voor iedereen relevant. Het zijn vooral de echte knutselaars die de Hero echt een waardevolle upgrade vinden boven de Z590-E, want je krijgt wel de gebruikelijke extra headers en knoppen. Fysieke knoppen, de flex key, extra headers voor custom loops en dergelijke. De Z590-E Strix is het luxe bord voor een dikke game PC, de Hero is een bord voor de liefhebber die een paar van die extra features wilt inzetten en het liefst bij de vertrouwde Asus bios blijft, die blijft onverminderd goed.




ASUS ROG Strix Z590-I Gaming


Het ITX bord van deze generatie is heel voorspelbaar de ROG Strix Z590-I Gaming, en het is weer een prachtig bordje geworden. Stevige stroomvoorziening waar je geen omkijken naar hebt, mooie opbouw om twee M.2 SSDs goed te koelen (in plaats van er één achterop te plaatsen) , en voldoende extra headers voor zowel simpele als high-end ITX builds.





De voornaamste beperking is het aantal fan headers, drie houdt niet over, al kan je met een simpele splitter natuurlijk altijd wel wat uitbreiden. Normaliter is de rear IO ook een beperking voor ITX borden, maar met 8 USB poorten, inclusief een 20 Gigabit model en zelfs een Thunderbolt port, plus 2,5 Gigabit LAN en WiFi 6E, ben je eigenlijk verdacht compleet. Kost wel een stevige hoeveelheid monopoliegeld, 369 eurodollars is niet weinig en we vragen ons af of dat goed gaat standhouden als je niet per sé ASUS wilt, maar een mooi compleet bord is het absoluut.

Header Overzicht










Conclusie


De meeste moederbordfabrikanten zijn redelijk voorspelbaar, en ASUS is daarop geen uitzondering. Zo begint het TUF submerk zich inmiddels wel te settelen als “dit is gewoon goed zonder te overdrijven”, en de TUF Gaming Z590-Plus is daar ook een mooi voorbeeld van want dat is een keurig bord zonder echte zwakke plekken: Recommeded. Ook zien we de Strix -E borden de rol van overcomplete alleskunner weer mooi innemen. Van de drie ATX borden die we hier hebben vind ik de ROG Strix Z590-E Gaming dan eigenlijk ook het interessantst; extra veel opslag, veel USB poorten, stevige VRMs om alles mee te doen, prachtig design. Wat wil je nog meer? Een 10 core i9 misschien? Maar dit is het bord dat ik als ASUS liefhebber zelf zou pakken: Editor’s Choice.

Ook redelijk voorspelbaar bij ASUS is dat sommige producten het wel bont maken met de prijs, en de Hero is daar wel een mooi voorbeeld van. Het “vervelende” is is dat het eigenlijk een verdomd mooi en compleet bord is, product inhoudelijk is dit een dikke 9 en dus ook een EC, maar het is wel belangrijk te weten dat dit voor de meeste doeleinden complete overkill is. Koop deze niet omdat je denkt dat hij “beter” is voor je typische Game PC, koop deze enkel wanneer je heel fanatiek overclocken aan de slag gaat, custom loops wilt bouwen (dan maakt 100 euro op je bord ook niet meer uit), of als je Thunderbolt nodig hebt.

En het ITX model? Mooi ding, gaan we zeker ook een leuke build mee maken binnenkort. Een makkelijke aanrader als je die voor welke reden dan ook op het oog hebt met bijkomend voordeel dat we nu ook ITX builds met Thunderbolt kunnen maken. De forse prijs en vooral het feit dat de meeste features elders gevonden kunnen worden voor fors minder kost hem wel de top award, maar als je deze op het oogt hebt en de prijs is geen bezwaar is er ook weer nop mis mee: recommended.

Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ns op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.