ASUS Zenbook 13 UM325 review


Soms weet een nieuwe laptop je aardig te verbazen. Zo kwam de nieuwe ASUS Zenbook 13 (UM325) binnen als zijnde de eerste laptop met de nieuwe AMD Ryzen 7 5800U, een low power maar high performance 8 core processor voor thin & lights, een CPU focus dus.

Maar in de praktijk bleek deze (vanaf) 899 euro kostende ultrabook dankzij o.a. een OLED paneel ook gewoon één van de aantrekkelijkste sub 1000 euro laptops die de markt rijk is. Als je een beetje bekend bent met nog redelijk betaalbare laptops weet je dat een goed scherm vinden in dit segment verdomd lastig is, en precies dat doet deze laptop aardig.

Laten we kijken wat de sterke en zwakke plekken zijn, en voor wie deze laptop is.


Aan de buitenkant is de Zenbook een prachtig apparaat. Metaal, nog geen anderhalve centimeter dik en nauwelijks meer dan een kilo, de Zenbook is een fijne, chique high-end unit waarmee je voor de dag kan komen.


Met een dunne laptop lever je altijd aansluitingen in. Toch zien we nog een 5 Gigabit USB Type-A port naast een micro SD kaartlezer aan de rechterkant. En links zit HDMI en twee maal een 10 Gigabit Type-C port. Zonder Thunderbolt support uiteraard.



Open je de laptop dan duwt het scherm het chassis wat omhoog. Dat zet het toetsenbord onder een hoek, wat gecombineerd met een fijne tactile switch voor een fijne gebruikservaring maak; dit doet niet onder voor prijzige high-end laptops. Ook het forse, glazen touchpad is aangenaam.



Fijne switches, goed leesbare fonts, prima


Het touchpad doet ook dienst als numpad, als je wilt tenminste

Een dunne laptop wordt zelden als een echte workstation gebruikt, maar een stevige CPU kan natuurlijk ook geen kwaad. Of je nu graag wat foto’s bewerkt of graag zeker wilt zijn dat je laptop over 5 of meer jaren nog goed mee kan, een mooie 8-core is een fijne basis voor de toekomst. De AMD Ryzen 7 5800U bouwt verder op AMD’s enorm succesvolle Zen verhaal en levert flinke prestaties voor een processor die 15 Watt aan stroom verbruikt in de performance modus, iets wat natuurlijk ook zonder noemenswaardig geluid gebeurd. Met een Cinebench Score van 3185 en 553, multi-core en single-core respectievelijk is hij grofweg even snel als de high-power Intel i7-10750H, en zit hij zelfs op de hielen van de 10870H die je normaliter in dubbel zo dikke gaming laptops aan treft.


Maar je krijgt die prestaties dus in een ultra mobiele laptop. Het is voldoende voor flink photo werk, en ook video editten is hierop uitstekend te doen. Al zal je voor dat laatste wel de 16GB variant willen hebben en dan ga je de 1000 euro uiteraard voorbij. Maar onderschat die CPU prestatie niet in deze prijsklasse, waar so-so quad-cores nog aan de orde van de dag zijn. Met regelmaat kom je nog veel oudere, minder efficiente CPUs tegen, en ook Intel’s jongste populaire optie in deze klasse, de 1065G7 of de 1165G7 komt hier echt niet bij de in de buurt; die is grofweg half zo snel in multi-core taken, en een paar procent trager in single-core taken. Beide zijn natuurlijk geen gaming CPUs, maar het feit dat je er wel een paar lichte spelletjes op kan spelen is toch een leuke bonus.

Waar de meeste laptops de mist in gaan is het scherm. Zelfs onder de 1000 euro is het praktisch altijd nog teleurstellend. Een lage maximale helderheid en matige kleurprestaties zijn aan de orde van de dag. Het OLED paneel op de UM325 is echter serieus top. Hij heeft een volledige dekking van zowel het sRGB als het P3 kleurgamut, een sRGB volume van 173,6% is echt een extreem kleurbereik, en hij heeft een maximale helderheid van 421 nits waar 300 en soms 250 geen uitzondering is. En omdat het OLED is is het contrast natuurlijk fantastisch, subjectief oogt het echt top.


Helder, veel kleur, top contrast, het OLED paneel is één van de hoogtepunten.

Niet dat het helemaal perfect is, er zijn zeker wat verbeterpunten. Zo kan de fabriekscalibratie wat beter. Het scherm is op Display P3 gekalibreerd, toont daar alsnog oververzadiging, en er zijn geen profielen voor de populairdere sRGB range. Subjectief is het allemaal prachtig, maar als je nauwkeurig met kleuren wilt werken moet je echt handmatig kalibreren. En het is een 1080p scherm, een resolutie die op zich helemaal prima is voor een 13” laptop, maar het verschil met een 3000×2000 OLED op een bijna twee keer duurdere Spectre x360 14 is natuurlijk wel duidelijk zichtbaar.

De lagere resolutie helpt wel weer bij de accuduur, die zeker voor een OLED laptop echt uitstekend is. Hij hield het 14,5 uur uit in de Netflix test, een nieuw record voor Windows laptops, en in PC Mark bleef hij 8,5 uur draaien, wederom een record van alle laptops die we hebben getest.


Conclusie


Ik begon mijn ervaring met de nieuwe Zenbook 13 zonder kennis van de prijs. Gezien het een chique, aantrekkelijke en lichte laptop is met een fijn toetsenbord, touchpad en scherm plus een enorm stevige AMD CPU en een werkelijk ultieme accuduur, was ik in de veronderstelling dat we het over minimaal 1199 euro zouden hebben, misschien wel richting de 1499.

“Slechts” 899 euro voor de versie met Ryzen 7 5800U, 512GB SSD en 8GB geheugen, andere configuraties zie ik momenteel helaas niet in de markt, is een in mijn optiek echt uitstekende deal voor al het bovenstaande. Dat maakt hem verdomd aantrekkelijk vergeleken met zijn directe concurrenten op dat prijspunt, die zelden een goed scherm en dermate krachtige CPU hebben. En het is ook een serieuze concurrent voor flink duurdere modellen, voor het eerst zie ik een betaalbaar alternatief met maar weinig zwakke plekken. Uiteraard zal je voor videobewerken wat meer uit willen geven, een beetje meer geheugen en vooral een hogere resolutie scherm komen dan goed van pas, maar nogmaals voor dit bedrag is dit een uitstekende koop en de enige echte reden om meer uit te geven zal zo’n high-res display zijn; werk je echt dagelijks veel met je laptop dan verhoogt dat de productiviteit.

De komende maanden zullen vast nog meer mooie dunne laptops uit komen met deze processor, en ook OLED lijkt breder geïmplementeerd te worden, maar op basis van wat ik tot dusver heb gezien kijk ik hier naar de nieuwe beste mobiele laptop onder de 1000 euro: Editor’s Choice én Great Value.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.