ASUS ZenBook Pro Duo


Eén laptop, twee schermen, waarvan één OLED en dan intern voorzien van zowel een dikke Intel Core i7 als een Nvidia GeForce RTX 2060 (aangevuld met 16 GB geheugen en een 1 TB SSD)? Doe mij er maar drie was mijn eerste reactie. Althans totdat ik mij bedacht dat ik met twee schermen op één laptop eigenlijk wel voldoende zou moeten hebben aan één laptop, al speelde de realisatie dat drie maal drieduizend euro wel wat gortig was ook een rol.

Eerder maakte Nada al een video over deze ASUS ZenBook Pro Duo. Dit artikel bouwt vooral verder op die ervaring en het is dan ook aan te raden deze eerst te bekijken. In die video vind je namelijk al de meeste informatie over zaken zoals de bouw, de inputs, aansluitingen, en ervaring met het concept dual-screen laptop.

We zijn inmiddels eventjes verder sinds die video live ging maar eerlijk gezegd is onze mening over deze laptop niet echt verandert. Het is en blijft een enorm innovatief concept waar je echt meerwaarde uit kan halen in de veronderstelling dat je net als wij redelijk fanatiek over productiviteit bent. Het is echter wel belangrijk heel duidelijk vast te stellen wat deze laptop wel en niet is, want je kan teleurgesteld thuiskomen als je dit blind koopt.

Zo is dit bijvoorbeeld echt geen laptop voor de veel-onderweg werker. Het scherm is één van de grootste stroomvreters in elke laptop en als je er twee hebt komt dat de accu niet ten goede, net als dat een dikke RTX 2060 dat niet doet. Uit de standaard batterijtest kwam een resultaat van 2 uur en 30 minuten, wat ongeveer strookt met onze ca 3 uur actief gebruik die we in de afgelopen dagen hadden opgemerkt. Dimmen we het scherm wat meer, schakelen we het tweede scherm uit en houden we het bij wat typen en browsen, dan komen we net de 5 uurtjes voorbij. Voor velen vast werkbaar, maar het is niet denderend en staat sterk in contrast met wat je van een beetje thin and light ultrabook zou verwachten: anderhalve werkdag.



Die rol als ‘laptop voor op een vaste plek’ wordt bevestigd door het relatief hoge gewicht van 2,5 kilo, de niet geringe dikte (al vind ik dit echt nog prima meeslepen) en ook het toetsenbord en touchpad, die vooraan de laptop zitten. Aan tafel vind ik de positie en de aanslag van het toetsenbord een genot, je zit net wat verder van het scherm en (al dan niet gecombineerd met de meegeleverde polssteun) heb je een aangename positie. Echter op schoot werken met het toetsenbord vooraan voelt nimmer echt heel fijn aan. In mijn geval met lange benen en de laptop ver van mij af is het prima, maar als je niet geboren bent met stelten zit je krampachtig met je handen rond je kruis te typen. Dat is ongeveer even ideaal als dat het elegant klinkt.


Accepteer je de ZenBook Pro Duo voor wat hij wel is, desktop vervanger voor in de huiskamer of een laptop die je bijvoorbeeld thuis en op je werk (of bij je partner) een beetje ruimte kan geven, dan zien we veel om van te houden. Het OLED scherm oogt fantastisch, de inputs zijn heel solide en de prestaties zijn top voor zowel pittige CPU taken als lekker een beetje gamen (zet je games wel op 1080p). Plus natuurlijk de meerwaarde van dat extra scherm. Of je hem voor een YouTube filmpje, Netflix, een extra spreadsheet of browser of wat dan ook anders wilt gebruiken is natuurlijk aan jou, maar eenmaal gewend aan extra schermruimte is het lastig om terug te keren. Realiseer je echter wel dat dit tweede scherm, waar je altijd een beetje schuin tegen aan kijkt, echt bedoeld is ter ondersteuning; je wil daar niet kleur-kritisch op gaan zitten fotoeditten.



Niet alleen is het een goed idee, het is ook grotendeels een goed uitgewerkt idee. Koeling is prima in orde, zowel de Intel Core i7 als de RTX 2060 kunnen hun warmte goed kwijt, en het resultaat zijn all-round uitstekende prestaties op beide fronten zonder dat het scherm of eventueel je schoot warm wordt. De warmte komt er wel aan de zijkant uit, dus je handen kunnen wel opwarmen als je daar je muis parkeert. Indrukwekkender vind ik zelf dat de geluidsproductie zelfs onder zware omstandigheden echt bescheiden blijft. Vergeleken met een typische gaming laptop, zelfs met RTX 2060, is dit een opvallend stil beest.

Wat aansluitingen betreft zullen de meeste mensen genoegen nemen met de dubbele Type-A poort, een USB-C poort met Thunderbolt, en HDMI. Echter gezien de niet geringe afmetingen vraag ik mij toch af of een kaartlezertje, netwerkpoort, of nog een Type-C header niet mogelijk waren geweest. We hebben het tenslotte wel over de mogelijk ultieme laptop a 3000 euro.


Het enige waar we wat langer stil bij moeten staan is in mijn ervaring het OLED scherm. Dat ASUS de kleuren wat oververzadigd kan ik nog wel begrijpen, het geeft het scherm subjectief extra kleur (tot zover OLED dat nodig heeft), maar of OLED nu per sé beter is voor content creation ben ik nog niet over uit. De laptop draait applicaties als Photoshop en Premiere (of Resolve) natuurlijk kinderlijk eenvoudig, maar het is soms lastig schatten of de content die je op jouw scherm ziet er ook op een traditioneel scherm goed uit ziet. De extreme contrastwaardes, de mooie kleuren, de super glossy coating, tel dat bij elkaar op en dan eindig je weliswaar met een mooi beeld maar altijd die twijfel of jouw kijkers (of klant of wat dan ook) het ook zo ziet. Mogelijk is het een kwestie van nog langer wennen, maar ik denk dat de kracht van OLED vooralsnog meer in content consumptie zit dan in creation. Dus video editors, denk er daar even goed over na.

Je kan je ook nog afvragen of een half-vaste werkplek met extra monitor en randapparatuur geen optie is voor je, kosten-technisch is dat prima te bekostigen van de meerprijs van deze ZenBook Pro Duo boven een typische Ultrabook. Een alternatief dat goed werkt met één of twee werkplekken, maar natuurlijk wel weer minder mobiel is.



Conclusie


Mogelijk denk je “hey, dat zijn best wat opmerkingen”, en dan heb je ook gelijk. Zaken zoals het hogere gewicht, de batterijduur, de consequenties van de inputs vooraan bij op schoot werken en het feit dat OLED panelen niet per sé zaligmakend zijn zijn stuk voor stuk dingen die je echt moet weten om teleurstelling te voorkomen.

Maar het feit dat je de ZenBook Pro Duo niet blind moet kopen betekent niet dat het geen goed product is, of in dit geval zelfs een uitstekend product. Los van het feit dat het sowieso een enorme innovatie is waar duidelijk veel werk in zit, waarbij enige concessies simpelweg onvermijdelijk zijn. Zoek jij namelijk zo’n een iets-minder-mobiele powerhouse met veel kracht voor alle taken van gamen tot stevig editten, denk jij te kunnen profiteren van extra werkruimte in de vorm van een tweede scherm, en zit jij juist vaak lange sessies achter je laptop aan een tafel waardoor je juist wel profiteert van deze indeling en fijnere positie achter je scherm? Dan zien we hier een laptop om echt blij van te worden met duidelijke meerwaarde, waarbij de meerprijs voor dat tweede scherm ten opzichte van vergelijkbaar krachtige (OLED) laptops zo gek nog niet is. Innovatief, goed uitgewerkt, en een showcase van een concept dat we de komende jaren ongetwijfeld (en hopelijk) veel meer gaan zien: de ZenBook Pro Duo is niets minder dan indrukwekkend.


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Specificaties



Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.