Review: AVM Fritz! Wlan USB Stick AC 430

Productpagina Fritz!WLAN Repeater 450E


Fritz!, of beter gezegd AVM, is een Duitse fabrikant van netwerkapparatuur. Klanten van XS4ALL zullen wellicht bekend zijn met enkele van hun producten, maar ze zijn ook aardig vertegenwoordigd in de welbekende zaken zoals de MediaMark, Cool Blue, en andere grote jongens. De link met XS4All vind ik zelf wel een passende, gezien zij als (redelijk) premium provider toch ook premium apparatuur aan hun klanten moeten leveren. Ik zie Fritz! in de categorie netwerkapparatuur toch wel als een premium merk met een ietwat premium prijskaartje. Nu valt het laatste vaak nog wel mee, zeker gezien wat er wordt geboden, maar een prijsvechter is het zeker niet.

Nog niet zo heel lang geleden maakte ik een roundup van 3 verschillende Fritz! Repeaters, deze keer ga ik het over de Fritz!Wlan USB Stick AC 430 hebben. Nadat ik mijn oude router heb vervangen door de Fritz!Box 7490, en mijn wireless-n netwerk dus heb geüpgrade naar een sneller wireless-ac netwerk, was het natuurlijk wel handig om de computers ook wireless-AC klaar te maken. De meeste apparatuur kan van zichzelf geen gebruik maken van de veel hogere bandbreedte dat een wireless-ac netwerk biedt, dus een –AC capable antenne is een vereiste. Wat is een wireless-AC netwerk? Voor de technische uitleg verwijs ik je graag naar Google, voor de zeer-kort-door-de-bocht-uitleg: Het is simpelweg een nieuwer soort draadloos netwerk, welke veel meer snelheid biedt dan de meeste bestaande wifi netwerken die je krijgt bij je Ziggo, KPN, of wat dan ook modem/router.

Nu kan je in de meeste laptops de interne draadloze netwerkkaart eenvoudig vervangen als je ook maar een beetje vertrouwen in je laptop-herstel skills hebt. Deze foto uit één van mijn Dell Inspiron 15’s laat zo’n intern chipje zien.


Hoewel een charmante oplossing voor een laptop is een dergelijke aanpassing bij een desktop computer vaak niet mogelijk, maar er zijn ook andere redenen te bedenken waarom je liever een USB Stick oplossing wil hebben. In mijn situatie ging de voorkeur uit naar een USB Stick vanwege de flexibiliteit om hem eenvoudig en snel op meerdere apparaten te gebruiken. Bij de vele nieuwe builds en knutsel klussen komt een eenvoudig op te zetten netwerk met een hoge snelheid goed van pas (updates, data overzetten, etc). Hoewel ik veel bekabel kom ik regelmatig een kabeltje te kort of staat een systeem te ver van de bekabeling af, en hoewel de wireless-n netwerken van de meeste apparaten voor een beetje browsen prima zijn, kom je bij het overbrengen van GigaBytes aan data al snel bandbreedte tekort.

Voor ik aan de review begin wil ik graag kort mijn review ‘filosofie’ uitleggen. Ik maak reviews om een realistisch, duidelijk, en compleet beeld te geven van de producten. Zo wil ik toekomstige kopers zo goed en correct mogelijk te informeren over de producten in kwestie zodat zij met vertrouwen een aankoop kunnen doen en niet voor verrassingen komen te staan. Omdat stock foto’s van veel producten vaak ver van de realiteit staan probeer ik met een flinke dosis foto’s het product goed in beeld te brengen, en foto’s worden dus nooit bewerkt, bijgekleurd, of op andere vergelijkbare manieren aangepast. Ik vind het belangrijk om enthousiast aan de slag te gaan met producten, maar mogelijke overwegingen moeten uiteraard duidelijk aan bod komen. Zoals altijd sta ik open voor suggesties om de reviews aan te passen cq te verbeteren.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.