Ballantine’s Moxxi’s Bar Edition 2 Review


Crossovers zien we vaak genoeg, maar een crossover tussen een game en een whisky stond niet op onze bingo kaart voor deze maand. Echter als game én whisky liefhebber wilden we het aanbod om de nieuwe Ballantine’s Finest x Borderlands Moxxi’s Bar Edition 2 te proeven natuurlijk niet afslaan, al is het maar voor het hoge cool-gehalte van de fles zelf.


Helemaal nieuw is deze samenwerking niet, vorig jaar kwam deze namelijk al eerder uit. Dat gebeurde echter niet in Nederland, en ook in andere landen was hij veelal lastig te vinden. Hoog tijd voor een tweede editie zullen ze gedacht hebben, en dit keert komt hij dan ook wel naar ons kleine landje. Overigens lijkt er geen groot verschil tussen editie 1 en 2, buiten een kleine aanpassing van het label.De key selling point zal duidelijk zijn: je krijgt een toffe, relatief zeldzame fles en met de QR code achterop krijg je een Eco Device skin voor de game Borderlands 3 zelf. Nu is de game al wat jaartjes oud dus zal die vooral voor de echte die hards interessant zijn, maar hey, het is leuk, hij oogt leuk, en prijstechnisch moet de x Borderlands editie de reguliere Ballentine’s Finest ook niet veel ontlopen.


En de smaak? Borderlands 3 mag dan wat jaartjes oud zijn, maar ik vermoed dat de whisky al in de vaten zat voordat die game uit kwam. De inhoud zelf is dan ook “gewoon” de reguliere Ballantine’s Finest en er is geen speciaal recept voor, tenzij je de mix recepten op hun website meetelt. Ben je al bekend met die whisky dan weet je dus precies wat je te wachten staat.

Ben je dat niet, dan ben ik vermoedelijk niet de geschikte persoon om je over smaakprofielen te vertellen. Mijn eigen voorkeur is eenvoudig: ik probeer alles en ik drink vervolgens wat ik lekker vind, waarbij de mening vaak eenvoudig wordt samengevat als “top shelf” “mag blijven” of “laat maar zitten”. Helaas blijkt dat veelal een dure smaak te zijn, want op de onderste en bovenste plank tref je inmiddels vooral single malts van minimaal 12 jaar of ouder aan. Veelal sherry cask en nabijgelegen, niet omdat het beter is maar omdat mij dat toevallig aanspreekt.


Verwachten dat een jongere blend van nog een 20 euro daar de strijd mee aan gaat is niet realistisch. Maar je merkt wel dat er een reden is dat Ballantine’s één van de meest verkochte merken is wereldwijd: het is namelijk een opvallend zachte, drinkbare whisky. De smaak is subtiel, ietwat zoetig (toffee, vanille), maar wel aanwezig waar betaalbare flessen vaak wat erg vlak in de smaak zijn, zij hebben veelal moeite de smaak langer vast te houden. Al ontkom je hier ook niet aan dat ietwat aanwezige alcohol-smaak van feitelijk elke jongere blend. Maar deze fles heeft wel een wat nadrukkelijker eigen karakter dan menig sub 25 euro fles, voldoende om in elk geval te mogen blijven.

Zoeken we op de plank naar wat tegenhangers in hetzelfde segment dan zie ik de Vat 69 (Band of Brothers eh) die aanzienlijk scherper en rokeriger is en daarmee logischerwijs wat meer de niche in gaat, of uiteraard JW Red (die er alleen staat omdat we hem cadeau hebben gekregen, maar goed), een whisky waarbij ik zelf nog altijd op zoek ben naar wat zijn karakter nu precies is. Ik denk dat wanneer je een fles in die prijsklasse zoekt dat het dan in elk geval de moeite om Ballantine’s een keer een kans te geven, want hij weet zich prima stand te houden met zijn eigen (toegankelijke) smaak.


Al met al denk ik dat Ballentine’s en Gearbox precies doen wat je vooraf van zo’n samenwerking verwacht: geen overdreven diep gewortelde integraties, maar gewoon een combinatie van een bewezen product met een leuke (game) invalshoek en wat in-game extras: prima voor de liefhebber denk ik zo. De grootste uitdaging zal echter zijn om deze specifieke x Borderlands versie in winkels te vinden, ondanks dat hij nu officieel hier is uitgebracht lijkt hij wel heel beperkt beschikbaar. Wij hebben de vraag uitstaan of en wanneer meer voorraad wordt verwacht en zodra we reactie krijgen voegen wij die hier toe.


Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter

Onze productlinks (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.