be quiet! Dark Base 700 review


Vandaag introduceert be quiet! hun nieuwe high-end, net-onder-hun-topmodel nieuwe case: de Dark Base 700. En met ‘vandaag introduceren ze’ bedoel ik: ligt al een paar dagen in de winkel, en zweeft al een beetje rond op Twitter, maar vanaf vandaag praten we erover. #NDALife.

Maar niemand die daar wakker van zou liggen als je de behuizing naast je hebt staan, want we weten van be quiet! dat ze de nodige top producten op de markt hebben weten te zetten, en zeker zodra er ‘dark’ bij staat, indicatie dat het hun top segment is, kan het bijna niet mis. We gaan snel kijken.

Kostat? Ca 189 euro als adviesprijs en huidige prijzen in het kanaal.

De buitenkant


Doos, stevig, weg ermee we wilen een case zien.


Je weet dat het de goede kant op gaat wanneer je het paneel aanraakt en deze koud voelt. Geen ‘brushed alu look’, maar gewoon geborsteld aluminium voor- en bovenop, met aan het gewicht te voelen een meer dan prima stalen frame ter ondersteuning. Het was te verwachten voor de prijs, maar dit is een extreem degelijk kastje. Het voelt ook als een echte dark base, hij is weliswaar niet groot, maar heeft toch een sterke, luxe uitstraling.




Tempered glass binnen het frame aan één kant, staal aan de andere. Net als bij de Dark Base 900 is het mogelijk om het interieur te draaien, vervolgens de panelen te draaien, en het venster aan de andere kant te zetten. Niet iets wat wij gaan doen, maar wel een key feature.




Frontpanel en bovenzijde: fantastisch. Nette fan controller, USB Type-C connector (hey concurrentjes, let even op), en een kwaliteit waar je u tegen zegt. Achterop wat netjes uitgesneden gaten, ziet er ook top uit.





Achterkant, onderkant, indicaties wederom van een prima stukje kwaliteit, maar het zijn bekende beelden voor het hogere segment.



Accessoires zitten in een doosje, al zijn schroefjes-in-zakjes niet spectaculair en als je hoog inzet kan een klein sorteerdoosje a la Phanteks (en CM af en toe) geen kwaad. Standaard kan je twee 3.5” HDD’s kwijt onderin, en gebruik je brackets voor extra plek. Standaard krijg je er één bracket bij.



De binnenkant


Panelen eraf, niets te klagen uiteraard, met wat demping op het staal, netjes uitgevoerd ook.



En dan het interieur. Hoewel de Dark Base 900 een fenomenale kast was voelde het toch minder dat er geen PSU cover aanwezig was. Die kritiek lijkt serieus genomen te zijn en we zien hier dan ook één van de beste implementaties van dat concept: strak over de hele lengte, en dan met covers om eventueel ruimte te maken indien nodig, waarbij die ook nog eens dienen als afdekplaatje voor kabels vanuit je case die je er net tussendoor kan laten lopen in plaats van direct onder de mobo tray vandaan (wat we pas achteraf bedachten, maar goed).




Hoewel het plastic covers zijn op de PSU shroud, en eveneens plastic covers op de plekken voor optionele HDD brackets ziet het er niet anders dan top uit.



Frontje tik je er eenvoudig vanaf, waar we een stoffilter en een 140mm fan te zien krijgen. De case kent een RGB feature in het voorpaneel wat een contactje vereist tussen frame en voorpaneel, wat volgens mij een handige ingang is om je eigen RGB element erop te knutselen als je dat wilt.





Bovenin een uitneembaar bracket voor fans en radiatoren, en daaronder zien we wederom hoe tof de afwerking is. Geluidsdemping bovenin, maar vooral gewoon een bloedmooie kwaliteit.



Achterop: ruimte voor twee 3.5” HDD’s, voeding op voetjes, een SSD bracket achterin en de fan controller. Naast dat er een controller op het frontpaneel zit kan je ook op dit pcb een schakelaar omzetten tussen performance en silent, tot zover nodig, want de Intel Core i9-7900X en GTX 1080 Ti combinatie vermaakte zich prima op ‘silent’.






Specs


Voor we bouwen, even de volledige specs om rekening mee te houden:






Inbouwen


Inbouwen in menig moderne case is een genot, en ook be quiet! stelt niet teleur. Moederbordje gaat natuurlijk eenvoudig in de toch niet geringe ruimte, en we installeren de 360mm variant van de Silent Loop op het bracket. Wait, noem ik de MSI X299 M7 ACK nu een ‘moederbordje’.. err.. moederbeest more like.


Silent Loop schuiven we er zonder moeite in, ook daar geen gebrek aan ruimte.




Even wat geheugen erbij, bizarre prijzen op dit moment overigens, 640 euro voor 64 GB…


Voeding: Onze Seasonic Prime Platinum 850W van de plank, want dat is geen overkill als je een 7900X gaat kietelen. Al zie je daar met die PSU shroud natuurlijk weinig van behalve de zwarte kabels.





En daar is het tweede MSI beestje voor deze build, de nieuwe MSI GeForce GTX 1080 Ti Trio. Drie fans, minder rood, maar trio-honderd keer meer epic om te zien. Ook daar geen gebrek aan ruimte uiteraard.




Over smaak valt niet te twisten, en ik geef graag toe dat ik zowel van zwart aluminium als van RGB feestjes kan genieten. De combinatie RGB en Dark Base 700 is weliswaar mogelijk, zoals je ziet zit er een LED element in de rand voorin welke we hier met MSI Mystic Light aansturen (maar werkt ook met Asus, Gigabyte, of handmatig instelbaar via de knop bovenop, met uit functie overigens), maar ik moet toegeven dat ik de combinatie van een circus en deze degelijke, zwarte, kneiterstrakke case gewoon niet vind werken.








Deze behuizing komt m.i. tot zijn recht met de verlichting in een enkele kleur. Of je nu voor geheel rood, blauw, of welke kleur dan ook gaat, het lijkt de Dark Base 700 gewoon veel beter te staan. De verlichting voorin is ook niet overdreven, en daarbij vinden wij hier een beetje bescheiden ondersteunende LEDs intern eigenlijk de beste combi. Klein beetje licht van je mobo en GPU, en dat is eigenlijk al genoeg. Dikke LED strips zou ik zelf niet doen.



Wat opmerkingen op basis van onze build:
– Vergeet niet dat dit één van de weinige cases is met een geheel modulair en draaibaar binnenwerk. Wil jij het venster rechts? Go for it.
– Gebruik de ruimte tussen de klepjes op de PSU cover en het frame voor de kabels. Dit zagen wij later pas, maar ziet er gewoon net nog even strakker uit net onder je moederbord.
– RGB is nog altijd een meerwaarde om je eigen kleur te kiezen, en een moederbord met RGB header zodat die de behuizing aan kan sturen lijkt dan ook een slimme keuze. Je kan de kleuren eventueel wel handmatig schakelen.
– De case heeft een USB 3.1 Type-C header. Pak dus een moederbord met een interne Type-C connector, en let daarbij op dat sommige (veelal goedkopere) bordjes een USB 3.0 Type-C header hebben (Of aangeduid als USB 3.1 Gen1). Dat werkt weliswaar wel,maar voor optimale prestaties wil je een moederbord met Type-C interne aansluiting met USB 3.1 Gen2.
– Verder geen opmerkingen, het is een heerlijk ding om te bouwen, kabelmanagement ruimte is ook meer dan ruim. De instructies lezen kan geen kwaad, dikke kans dat je wat handige tips nog ontdekt.

Nog één om het af te leren.


Conclusie


Ergens doen we de Dark Base 700 geen eer aan om hem niet helemaal uit elkaar te schroeven en hem ondersteboven te keren, maar iedereen moet een grens trekken. Echter zelfs als je dat modulaire aspect laat voor wat het is is dit gewoon een fenomenale behuizing. Hij is strak, super degelijk, extreem eenvoudig om te bouwen, en waar de 900 de afwerking van je build niet hielp door alle kabels in het zicht te houden schieten ze met de 700 naar de compleet andere kant van het spectrum en is het gewoon één van de meer relaxte cases om in te werken. Om van te smullen als gevorderde, maar even goed toegankelijk als beginner.

Be quiet! trekt ook echt een eigen plan. Cooler Master gaat op de extreme-looks tour met hun H500P en Cosmos C700P, NZXT die gaat extreem inbouw-detail plus ‘smart device’ routes op, maar be quiet! blijft eigenlijk (in standaard indeling) verdacht dicht bij het pure PC concept en focust daarbij geheel op de kwaliteit en afwerking van het geheel, welke echt top is, zelfs met het flinke prijskaartje in het achterhoofd. Ze doen een beetje mee met moderne trends door RGB toe te voegen, en die optie is eigenlijk ook erg geslaagd. Niet overdreven, maar je kan er wel wat leuks mee doen. Benader de Dark Base 700 echter wel als kast waarbij LEDs een bescheiden toevoeging zijn, en vooral als je één kleur kiest, want wij twee konden totaal niet warm worden van het RGB-spektakel in allerlei kleuren door elkaar heen. Het is subjectief, maar wanneer je zo’n dikke strakke kast hebt dan moet je er wel iets passends mee doen.

En het is ook niet alleen maar kwaliteit en afwerking, nogmaals inbouwgemak is top met een prima slim en vooral praktisch interieur, we zien een uitgebreide fan controller met schakelaar voorop en nog een switch op het pcb zelf om het geheel wat meer richting stilte of performance te drukken, we zien overal top afgewerkte stoffilters, en een frontpanel met Type-C had de trend al moeten zijn maar vooralsnog blijft de Dark Base 700 daar echt een voorloper in.

Het enige waar je echt rekening mee moet houden is dat de aluminium panelen (voor, boven), zoals altijd met dat materiaal, erg gevoelig zijn voor vingerafdrukken. En wanneer je die erop laat zitten wordt het alsmaar lastiger om er nog vanaf te komen: hou een doekje bij de hand, of be quiet!: geef er een doekje bij. Maar dat is dan ook echt het enige wat we kunnen bedenken.

Vorige be quiet! cases waren al heel erg goed. Op kwaliteit en afwerking deden ze het al uitstekend, zeker de wat duurdere modellen, wat features betreft hebben ze ook al eerder laten zien dat ze wat toe kunnen voegen (modulariteit, flexibiliteit, zaken als een QI lader op de DB 900 pro), maar dit is echt weer een flinke stap vooruit in de afwerking van de details en met het oog op het bouwplezier van de consument. Kwaliteit top, afwerking top, features uitstekend, inbouwgemak top, flexibiliteit extreem en eindresultaat? Eén van de absolute top cases van dit moment, een case waar inhoudelijk niets op aan te merken valt, en een hele geduchte concurrent voor feitelijk elke case in het 150-200 euro segment.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.