be quiet! kondigt AI-ondersteunde Zero Wings ventilator aan voor high-performance systemen


Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van be quiet!

Be quiet! heeft aangekondigd dat het zijn eerste AI-gestuurde ventilator op de markt zal brengen, genaamd Zero Wings AI. Deze innovatieve ventilator is uitgerust met geavanceerde AI-technologie die zelfstandig de koeling van high-performance systemen kan beheren en optimaliseren. Bovendien zijn de Zero Wings AI gebaseerd op een nieuw rotorloos ontwerp en maken ze gebruik van de revolutionaire Controlled Airflow Technology (CAT) om de luchtstroom actief te leiden naar waar die het meest nodig is.

De Zero Wings AI worden aangestuurd door be quiet!’s eigen AI, FANOS genaamd, die getraind is om hotspots in een PC-systeem te identificeren en op elk moment koele lucht te sturen voor optimale koeling. FANOS maakt een virtuele live heatmap van de computer met behulp van gegevens die zijn verzameld van temperatuursensoren in het systeem, maar ook uit een gedragsanalyse van de gewoonten van de gebruiker. Deze heatmap wordt gebruikt om te voorspellen welke componenten in de nabije toekomst hotspots zouden kunnen creëren en de betreffende gebieden actief te koelen om thermische bottlenecks te voorkomen voordat ze ontstaan. FANOS is ook stemgestuurd en kan een samenvatting geven van de conditie van het systeem of aanbevelingen doen voor de beste koeling. Het kan zelfs communiceren met apps voor systeemdiagnose om te helpen bij het oplossen van problemen.

De revolutionaire Controlled Airflow Technology (CAT) is een eigen ontwikkeling van be quiet! en maakt ventilatorbladen bij de Zero Wings AI overbodig. CAT wordt aangestuurd door FANOS en kan de luchtstroom in elke gewenste richting sturen, afhankelijk van de behoefte. De technologie kan niet alleen vloeiend schakelen tussen gerichte of brede distributie van lucht, het kan ook luchtstroom in specifieke richtingen sturen, zoals: omhoog, omlaag, links of rechts. Als de GPU zich in een zwaar belast scenario bevindt en de thermiek toeneemt, kan de Zero Wings AI een gerichte airflow vormen om koele lucht naar dit specifieke gebied te sturen. Als een bredere luchtstroom nodig is om een groter gebied licht te koelen, kan de ventilator zich daaraan aanpassen. Meerdere Zero Wings AI kunnen worden gecombineerd met de “Swarm”-optie die actief de hele airflow in een PC-kast kan overnemen. Zero Wings AI heeft geen bewegende delen zoals bladen of lagers, waardoor slijtage wordt voorkomen. De maximale prestaties zijn gelijk aan een 120mm-ventilator bij 8.500 rpm, waardoor Zero Wings AI een echte stille en slimme krachtpatser is.

De Zero Wings AI zal vanaf aanstaande zaterdag, 1 april 2023, beschikbaar zijn in de winkel 😉Bronnen: be quiet!

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.