be quiet! Shadow Rock TF 2 review


Een hele tijd geleden bekeken we al de Shadow Rock Topflow SR1, en daarnaast het luxe topdown model uit de be quiet! Range: de Dark Rock Topflow. Voor zij onbekend met be quiet!: ‘Dark’ is hun top range, ‘Shadow’ staat voor mid-range, en ‘Pure’ zijn de instappers. Van het Shadow Rock model is onlangs een nieuwe versie uitgebracht, de Shadow Rock TF 2, die wij in deze review quickie door de molen halen.

Prijskaartje: om en nabij de 60 euro.

Uitpakken


Be quiet! producten maken meestal fysiek wel een positieve indruk, en de Shadow Rock TF 2 is wat dat betreft niet anders. Voor zij die het eerste model nog kennen, de nieuwe versie is duidelijk net eventjes chiquer afgewerkt; de eerste versie was op zich prima, maar net wat minder verfijnd in de details, het is net even de elegantere koeler.




Onderop zien we de grotere verandering. Eén extra heatpipe ten opzichte van de SR1, plus nog wat extra koelvinnen direct verbonden aan het contactoppervlak. De heatpipes zijn echter onbewerkt koper, en missen dus de zilverkleurige nikkellaag die de SR1 wel had. Wel fijn voor de eenmalige bouwer: koelpasta voorgeinstalleerd.



De afwerking van de zijkant is echter aanmerkelijk netter, dit ziet er m.i. toch chic uit.


Specs, voor de goede orde:



Montage


Montage van dit model is vrij typisch. Clips schroeven we op de koeler zelf, afhankelijk van je socket (in dit geval S115X). Schroefjes in de backplate, plastic clips om die vervolgens aan je moederbord vast te zetten….





Maar dan. Zo’n grote koeler maakt de voorzijde van je moederbord praktisch niet te benaderen. Be quiet! heeft er daarom voor gekozen om het vastschroeven aan de achterkant plaats te laten vinden. Nu hebben we toevallig een ITX bordje bij de hand, dus dan is het even makkelijk om het bord op de koeler te leggen dan andersom, maar werk je in een case zonder uitsparing voor een CPU backplate, dan wordt het toch een pittige klus.


In dit geval echter? Bordje erop, vastschroeven, klaar. Het neemt echter niet weg dat hetzelfde met een ATX moederbord wat meer prutsen is dan met een typische tower, waarbij je behuizing en de bereikbaarheid van de aansluitingen eronder ook nog een rol kan spelen.



Uiteraard ben je vrij in de orientatie die je wilt, en in dit geval schuiven wij de koeler verder over het werkgeheugen heen terwijl we het PCIe slot vrij houden. Indien gewenst kan je hem draaien en over je PCIe slot heen laten vallen.



Hoewel hij over het geheugen valt zien we daar niet veel reden tot klagen. Sowieso heb je genoeg ruimte voor modellen met iets meer hoogte (hou mij niet op de millimeter, maar een Vengeance LED kitje past wel), en kan je een standaard hoogte kit zoals de Corsair Vengeance LPX nog plaatsen nadat de koeler is geplaatst, maar vind ik eventueel gebrek voor ondersteuning van echt exotisch geheugen niet zo heel spannend op een koeler waarbij je daar nimmer echt van gaat kunnen genieten.



Testmethode


We zijn bezig met de overgang naar de Intel Core i7-8700K. Het liefst wil je zo veel mogelijk op één platform blijven, maar nu 6 cores het nieuwe mainstream is, met een hoger gebruik tot gevolg, is die stap ons inziens toch echt praktisch relevanter dan vast te houden aan de Intel Core i7-7700K. Helaas gaat dat nog niet zonder slag of stoot, vooral de beschikbaarheid van die processor is dramatisch en met een beperkt aantal CPU’s om mee te spelen beperkt dat wat wij kunnen doen.

Deze koeler, en anderen, zullen dus ook nog getest worden op de 8700K, maar totdat we meer stock hebben moeten we onze test-rakker af en toe voor andere projecten inzetten. We blijven dus nog even trouw aan de eerdere 7700K setyp, want dat is natuurlijk ook geen misselijk monstertje voor een betaalbare koeler en ik heb liever een review dit jaar over dit nieuwe ding dan niet! Vast voltage als voorheen, 4,5GHz op alle cores, minimaal 20 minuten burn in op welk moment we normaliter al steady-state hebben bereikt voor deze processors, en meten maar. Verder geen koeling aanwezig, zoals altijd getest op een open test bench, en temperaturen worden gedelta’d naar 23 graden kamertemperatuur. (waarbij wij alleen testen als de kamertemp in eerste instantie tussen de 21 en 25 C valt).

Ter info: een open testbench is zeker niet beter dan een goede case. Een case met degelijke airflow laat normaliter een iets betere prestatie zien, een case met matige airflow kan er juist wat boven zitten. Een open bench test is daarmee dus alsnog redelijk accuraat voor ‘typisch’ gebruik.

Verder, onthoud ook dat synthetische CPU en FPU tests aanmerkelijk zwaarder zijn dan typische game tests. Acceptabele resultaten in zware synthetische tests geeft zekerheden voor praktische applicaties. Hou daarbij wel rekening dat de ene CPU de andere niet is. Je kan resultaten tussen verschillende reviews niet uitwisselen.

Testresultaten


Vijf stevige heatpipes en een aardig koelvin oppervlak lijkt de Shadow Rock TF 2 redelijk in lijn met de typische tower te houden. Enerzijds positief dat de mainstream knaller, de Mugen 5, toch binnen handbereik ligt, anderzijds toch duidelijk de druk van het model ernaast waar we onlangs toch erg over te spreken waren wat prijs-prestatieverhouding betreft, de Kotetsu II.


Zelfs op maximale toeren is de Shadow Rock TF 2 verre van luid, met 37 dBA ruim onder ons 40 dBA vaste vergelijkingspunt, en pas je dat toe op gebruik in een beetje standaard behuizing dan kan je hem misschien net horen op 100%, met de kanttekening dat je zelden ook 100% fancurve zal toepassen. Oh, en een verbeterde vaste opstelling om de geluidsproductie te meten, dus vers grafiekje! Meer koelers volgen nadat de 8700K hertests klaar zijn.


Resultaten bij een vaste geluidsproductie: Uiteraard geen verandering in het resultaat van deze koeler.


De grote vraag is natuurlijk wat het voordeel is van een topflow koeler. Low profile kunnen we hem met 112mm hoogte niet noemen, al is het nog wel een stuk korter dan de gemiddelde tower. Topflow drukt de de lucht tegen je moederbord aan, en warme lucht bijvoorbeeld rond je VRM wordt zo weggeblazen door iets minder warme lucht uit de CPU koeler. Is dat gewenst? In theorie ja. In de praktijk ook, maar het is een lastige vraag in hoeverre het ook praktisch relevant is op welk moederbord. Als we al aan zouden tonen dat het vijf graden scheelt op de VRMs van moederbord X, dan is het nog lastig om er conclusies uit te trekken.

Let op: Resultaten zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte chip, maar ook de behuizing waarin je ze gebruikt. Hou altijd je temperaturen in de gaten als je gaat overklokken, ook met zeer krachtige koelsystemen. Reviews als deze zijn geen garantie dat je bepaalde temperaturen kan bereiken.


Conclusie


De be quiet! Shadow Rock TF2 is een mooie upgrade over de eerste variant; extra heatpipe, wat extra oppervlak en een wat chiquere afwerking. Enerzijds positief dat dit model met nipt meer dan 11 centimeter grofweg de koelprestaties van een middenklasse tower biedt die veelal rond de 15 a 16 centimeter hoogte zitten, anderzijds nog altijd een lastige situatie omdat we dergelijke towers voor (significant) lagere bedragen zien dan be quiet! voor de Shadow Rock TF 2 vraagt.

We hebben getest op de 7700K, maar de koeler ook op een 8350K draaien. Het zal niemand verbazen dat beide processoren geen uitdaging vormen voor een koeler van dit kaliber. De vraag of je voor dit model wilt gaan zal je zelf moeten beantwoorden met de vraag in het achterhoofd of die top-down airflow nuttig gaat zijn op je bord. Ja, we weten dat het in theorie gewenst is, maar we hebben in al die jaren zelf geen bewijs kunnen opbouwen dat, mits je moederbord VRMs en koeling een beetje ok is, er ook maar iets mis is met een standaard tower of waterkoeler. De VRM’s op je moederbord, de airflow layout in je case, of simpelweg ‘waar jij je prettig bij voelt’ zal dan de doorslag geven.

Zodra je de eventuele keuze voor dit model laat vallen hou dan wel rekening met de installatiemethode. Op zich eenvoudig genoeg wat de stappen betreft, maar met de horizontale ligging kunnen aansluitingen lastig bereikbaar zijn, en vastschroeven dien je van de achterzijde te doen wat in sommige cases vereist dat je de koeler installeert voordat je het moederbord neerzet. Geen echte problemen, wel zaken om even rekening mee te houden. Ruimte voor geheugen is er in elk geval genoeg, en overlap van het eerste PCIe slot is in de meeste oriëntaties ook geen punt.

Al met al, prima ding, degelijk ding, goede koeling en vooral ook lekker stil, maar wel één van de vele goede keuzes in een drukbevolkt stukje van de koeler markt plus dat we dergelijke prestaties ook zien bij modellen die goedkoper zijn; je zal je wel bewust tot het Topflow concept aangetrokken moeten voelen.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.