BenQ EW2880U Review


Ieder jaar belanden honderden producten op onze bureaus voor evaluatie. Maar elke uitgebreide review en elke video komt neer op tientallen uren werk, en dat is natuurlijk lang niet altijd haalbaar. Zeker niet in een jaar waarin wij een flinke afstand gingen verhuizen, plus een jaar waarin de klassen van de kinderen om de haverklap moesten sluiten vanwege een coronauitbraak. Hierdoor blijven producten die soms an sich harstikke interessant (kunnen) zijn soms liggen door een tijdgebrek, terwijl jij er wellicht toch benieuwd naar bent.

Om dit jaar op een leuke en hopelijk zinvolle manier af te sluiten doen we daarom een eindejaarscrunch: korte en krachtige samenvattingen van producten waar wij het afgelopen jaar wél actief mee aan de slag zijn gegaan, maar waarvan een uitgebreide review er niet is van gekomen. En dat is ook geen waarde oordeel, sommige producten blijven wellicht liggen omdat ze niet zo spannend zijn, anderen hadden simpelweg pech door uit te komen op een moment dat er andere grote launches de agenda bepaalden, of omdat wij in lockdown zaten. De harde eis die we wel stellen is dat we elk product zelf daadwerkelijk in gebruik hebben gehad; échte ervaringen dus, maar dan korter.

Heb je vervolgens nog vragen, stel die dan gerust onder in een reactie, of via social media (check de links hieronder).

En dan aan de beurt, de BenQ EW2880U monitor. Een onlangs aangekondigd model met een IPS paneel, 4K resolutie, en een focus op HDR.


Laten we meteen met de deur in huis vallen, of wat deuren intrappen: Net als bij mijn review over de BenQ EW3880R, een 38” Ultrawide, moet ik concluderen dat de EW2880U een heel ander product is dan BenQ’s marketing doet vermoeden. BenQ zet vol in op “HDR” en “Entertainment”, de woorden zitten zelfs in de titel op de productwebsite, maar vanuit dat perspectief is de EW2880U helemaal niet zo interessant. Een maximale helderheid van 300 nits in de HDR modus, een kleurgamut van 115% sRGB en een gebrek aan een goede local dimming oplossing zet op 0 – 3 achterstand als het op de drie pilaren van een goede HDR ervaring aankomt. Kortom voor de HDR hoef je dit niet te overwegen, hoeveel HDR modi BenQ ook toevoegt. En met rappe monitoren tegenwoordig vinden we het lastig om 60 Hz panelen als “Entertainment” te benoemen. Tenzij je definitie van Entertainment een beetje Netflix kijken is, en niet veel meer dan dat. Ik zou denken dat “Gamen” ook onder Entertainment hoort bijvoorbeeld.


De HDR weergave is… aanwezig. Maar valt niet specifiek op.


Meerdere HDR profielen en een makkelijke HDR switch is een tof idee, mits de 3 pilaren van HDR solide staan: helderheid, kleurbereik, local dimming.

Normaliter proberen we een product te beoordelen op de manier waarop de fabrikant hem in de markt zet, oftewel van een gaming monitor verwachten we dat de game prestaties goed zijn, en zouden goede prestaties voor photoshop een mooie bijkomstigheid zijn. In dit geval gaan we de insteek van de fabrikant echter lekker negeren. Deels om BenQ hopelijk wat uit te leggen over technical marketing, deels omdat wanneer we dat zouden doen jij mogelijk een verder best goede monitor zou negeren in je aankoopoverweging, want wat bleek? Als je deze monitor vanuit een ander perspectief beoordeeld valt er echt wat voor te zeggen!


Goed, we laten HDR en snelheid dus even liggen, als je dat zoekt dan pak je beter wat anders. Wat resteert dan wel? Nou, een aangenaam IPS paneel. De 4K resolutie en het 28” formaat zijn een leuke combinatie, 32” is leuk als je er ruimte voor hebt maar 4K op 28” is een mooie, scherpe ervaring voor algemeen PC gebruik, productiviteit en creativiteit zoals foto en videowerk. Die wordt ondersteund met een prima fabriekskalibratie uit de doos, zowel voor kleur als voor grijswaarden. BenQ levert ook een Rec 709 modus mee, een sRGB modus dus, met correct afgestelde kleuren voor het sRGB kleurengamut als je daar wat foto- of videowerk in wilt doen. Het eerder genoemde 115% sRGB gamut volume is wel iets om rekening mee te houden als je een professionele editor bent, want dat komt hier neer op ca 81% P3 gamut en 79% Adobe RGB gamut, en dat zal voor de meeste pros niet voldoende zijn. sRGB wordt echter prima voorzien en dat is waarin de meeste consumenten zullen werken.


Als je in de P3 colorspace werkt mis je bereik


Maar het inbegrepen sRGB (rec709) profiel is meer dan accuraat genoeg voor de meeste huis, tuin en keuken editors.


Kleurbalans en gamma zijn ook netjes afgesteld

Andere elementen varieren van prima tot goed. Contrast is OK met 1060 tot 1, passend bij IPS, kijkhoeken zijn uitstekend, er is van backlight bleed geen sprake, en de uniformiteit is ook prima. Kortom dit is een dik prima paneel voor algemeen PC gebruik of productiviteit.

De behuizing van BenQ is ook dik in orde. De bruine tint moet je smaak zijn, maar de bouwkwaliteit en stabiliteit van de voet is uitstekend, hij is hoogte verstelbaar en draaibaar, plus de keuze voor een joystick plus wat fysieke knoppen werkt goed. Relevante kanttekeningen hier zijn een gebrek aan een rotatiemogelijkheid, niet vertikaal te gebruiken dus, en dat de OSD ietwat basic overkomt. Maar voor een all-round cq productiviteit monitor is dat niet zo erg.




Fijn is ook de toevoeging van een USB-C aansluiting, naast de gebruikelijke DisplayPort, HDMI en USB hub opties. Die biedt verder power delivery tot 60 Watt, daarmee kan je deze monitor dus met één kabel als thuiswerk station gebruiken zonder verdere hub; toetsenbord en muis aan je toetsenbord, één kabel aan je laptop wanneer je thuis komt, en je kan aan de slag. 60 Watt is niet genoeg voor high performance laptops, maar wel voor de meeste thin en lights.


Conclusie


Kortom, dit is eigenlijk een aangename all-round monitor, vooral voor thuiswerkers die wellicht af en toe een spelletje spelen, maar voor wie dat niet de hoofdzaak is en voor wie spelletjes geen argument om honderden euros meer uit te geven voor een sneller dan 60HZ alternatief. Ook voor licht creatief gebruik is dit een prima monitor: dit werkt uitstekend met huis-, tuin en keuken (sRGB) beeldmateriaal en levert dan een goede prestatie wat kleuren betreft, maar mist wel bereik van een echte (maar ook duurdere) pro editting monitor.

En dat is dus een compleet andere doelgroep dan de entertainment slash HDR content die BenQ opzoekt, en ik hoop dan ook dat BenQ zich even achter de oren gaat krabben en heroverweegt hoe ze producten marketing-technisch in de markt zetten. Niet dat er wat mis is met hier af en toe wat Netflix op kijken uiteraard, dat gaat hem echt prima af zoals op praktisch alle andere 4K IPS monitor, maar de werkelijke, en reëele doelgroep is gewoon compleet anders dan wat BenQ je voorschoteld.

De grootste uitdaging die BenQ te wachten staat bij de werkelijke doelgroep is dat er best wat goede 4K IPS monitoren op de markt zijn. Op dit moment kennen we een adviesprijs van 499 euro maar nog geen straatprijzen, en voor 400 a 500 euro is de markt voor 4K IPS monitoren ruim. Ervaring leert (gelukkig) dat straatprijzen in de praktijk heel anders uit kunnen pakken. Weet BenQ daar straks onder te duiken zodra hij in de schappen ligt, en zoek je een all-round, thuiswerk slash hooguit casual game monitor, dan is deze EW2880U zeker het overwegen waard.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.