BenQ EW3880R review


Met de meeste monitoren hebben de fabrikanten een duidelijk doel voor ogen. Meestal is dat gaming, creativiteit of productiviteit, of een combinatie daarvan. BenQ gaat met hun nieuwe EW3880R echter voor iets anders: Home Entertainment. Ze leggen de nadruk op HDR, goed geluid (een zeldzaamheid in monitoren), en een lekker groot 37.5” formaat met hoge 3840x1600p resolutie voor een betere ervaring en multi-tasking. Ok, eigenlijk entertainment en productiviteit dus, en dat laatste wordt verder aanstipt met onder andere een USB-C aansluiting met 60W Power delivery.

Het prijskaartje is nog niet officieel bekend gemaakt maar zou zo richting de 1100 euro moeten komen te liggen.


Bouwkwaliteit en design


Je zag het ongetwijfeld al aankomen, maar de EW3880R is een grote jongen. Deels omdat een 37.5” monitor an sich niet klein is, deels omdat hij curved is wat het nodige extra materiaal met zich mee brengt, maar er zit ook gewoon een forse constructie omheen en onder. De voet is zwaar en intern voorzien van het nodige metaal, de afwerking zelf is kunststof. Afwerking daarvan is prima, dus geen opmerkingen aldaar. Het scherm heeft overigens een beetje een bruine tint, wat lastig te zien is totdat je hem vol in het licht zet


De voet is ook voorzien van kabelmanagement, hij is hoogte verstelbaar en hij kan draaien en tilten. Een 90 graden rotatie zit er uiteraard niet in.


De 2300R curve is niet overdreven, maar wel duidelijk zichtbaar op een scherm van dit formaat. Daarmee maakt hij grofweg dezelfde eerste indrukken als onze LG 38GN950, waarbij het mij niets zou verbazen als BenQ blijkt de panelen bij LG in te kopen. De algehele indruk vind ik vrij zakelijk, wat positief of negatief kan zijn afhankelijk van je eigen wensen. Je kan dit in elk geval prima in een zakelijke omgeving neerzetten en het is zeker geen scherm dat “gaming” schreeuwt.


Features en aansluitingen


De aansluitingen zijn vrij standaard, met een DisplayPort 1.4 aansluiting en twee HDMI 2.0 aansluitingen, HDMI 2.1 zou geen meerwaarde hebben op een 3840x1600p resolutie met een 60Hz refresh rate. Wel krijg je USB-C erbij om je laptop makkelijk aan te sluiten, en met 60 Watt power delivery kan je dan met één kabel je laptop aansluiten, opladen, en via de USB hub direct je randapparatuur aansturen. Vanuit een productiviteitsstandpunt is dat een fijne ervaring: je komt thuis met je laptop, één kabel erin, en je vaste werkplek is volledig functioneel; muis, toetsenbord, printer, noem maar op. 60 Watt is genoeg voor de meeste compacte thin en light laptops overigens, een meer workstation achtige laptop als een Dell XPS 15 of 17 met dedicated videokaart vereist al snel richting de 100 Watt. Maar een leuke 13” laptop met integrated graphics komt hier goed uit.



Kijken we naar de andere features, dan zien we BenQ weer op die mix van thuiswerken en entertainment richten. Zo ontbreken gamer-focus elementen zoals een aanpasbare overdrive in de, verder prima overzichtelijke OSD, maar krijg je wel verschillende modi om rustiger veel te lezen, (gedeeltelijke) kleurblindheid (op rood of groen) te helpen, PbP en PiP modi, of de helderheid en kleurtemperatuur op basis van het omgevingslicht aan te passen meet de omgevingssensor. Ook krijg je een afstandsbediening erbij, handig als je achterover zit en het volume wilt aanpassen, of te lui bent om aan de joystick achterop het scherm te pielen.

Beeldkwaliteit


Uiteraard zeggen features niks zonder een aangenaam beeld. Mijn vermoeden dat er intern een LG paneel wordt gebruikt zien we bevestigd in een iets onder 1000:1 contrast van 942:1, LG’s IPS panelen staan hier om bekend, en dat is weliswaar zichtbaar wanneer je in het pikdonker zit te gamen maar maakt ze niet minder interessant.


Kleurbereik is erg goed, met een 134,8% sRGB gamut volume, waardoor het paneel het volledige sRGB en 94,1% van het DCI P3 kleurenspectrum weet te beslaan. Dat maakt het paneel prima bruikbaar voor zowel sRGB als DCI P3 kleur gevoelige workflows, en geeft voldoende kleur aan onze dagelijkse content zodat het er ook subjectief leuk uit ziet.


De fabriekskalibratie is ook goed, het scherm is afgesteld op P3 in het standaard kleurenprofiel en toont daar een gemiddelde 1,28 delta E en een maximale van 3,16. In de grijscurve zien we een gemiddelde van 0,31 Delta E, dus dat noemen we al met al meer dan prima gekalibreerd.



BenQ heeft ook een sRGB kleurprofiel ingebouwd, Rec 709 genoemd (waarom niet gewoon sRGB? Zal meer mensen bekend zijn). Deze is echter niet zo strak afgesteld. De kleuren zijn wel accuraat, maar de gamma curve ligt wat te hoog, hierdoor worden sommige grijstinten wat te donker weergegeven. Gewoon het standaard profiel aanhouden dus, of als je per sé het sRGB profiel wilt scheiden zal je die handmatig moeten kalibreren.

Uniformiteit van het paneel is in orde, zij het niet uitzonderlijk. Van backlight bleed lijkt nauwelijks sprake, maar er is wat verval in de helderheid aan de linker en linker bovenkant van het scherm; wanneer het midden van het scherm 222 nits weergeeft meten we daar 188 en 194 nits respectievelijk. Subjectief lastig te zien, maar beter dan “gemiddeld” kunnen we dit niet noemen terwijl het scherm verre van gemiddeld geprijsd lijkt te worden.

Helderheid en HDR


Enfin, dergelijke resultaten zijn eigenlijk in orde, maar helaas komen we dan bij een punt waar dit scherm echt steken laat vallen: de helderheid en HDR ervaring. De maximale helderheid in het midden van het scherm meten we op 223 nits. BenQ claimt 225 in de specificaties dus dat was ook wel in lijn der verwachtingen. Echter wanneer we dan de uniformiteit erbij halen en realiseren dat de linker(boven)kant van het scherm de 200 nits niet kan halen wordt het wel wat krap. In een donkere of matig verlichte kamer, of een beetje typisch kantoor is dat prima, maar op een bureau met zoninval direct voor of achter je wordt het wel lastig.


Nu hoeft dat op zich niet direct een drama te zijn, ware het niet dat die matige helderheid zich doortrekt in de HDR resultaten en laat HDR nu net één van de grote focus features van dit product zijn. De maximale helderheid in de HDR modus is 316 nits (in het midden), wat simpelweg te weinig is om “echte” HDR genoemd te mogen worden. Daarbij mist een IPS paneel zonder local dimming het contrast voor een echte HDR ervaring. En zodoende heeft deze BenQ slechts één van de drie peilers van HDR op orde (kleur dus, naast helderheid en contrast).


Nu is “HDR is matig” de standaard in monitoren, maar BenQ maakt het dus lastig door zich er zo op te richten. Dat wordt nog wat erger gemaakt wanneer we zien dat de verschillende HDR modi, onder de namen HDRi Cinema en HDRi Game, simpelweg slecht zijn afgesteld. De standaard HDR modus klopt aardig maar komt op een gegeven moment helderheid te kort, de HDRi modi kloppen simpelweg niet. Game en film elementen die 100 nits zouden moeten weergeven meten we rond de 23-25, 400 nits elementen blijven onder de 100, en zelfs extreem heldere piekmomenten blijven rond de 130 steken. Een tekort aan helderheid is één ding, en zelfs vrij gangbaar, maar dit toont een simpelweg foute afstelling van de HDR modi en het gevolg is onspeelbaar (veel te donkere) games en content in twee van die drie modi.


HDR-Game modus vertoont grofweg hetzelfde resultaat als HDR-Cinema

Hieronder, Assassin’s Creed Valhalla in een avond-scene. Eerst in HDR modus, daarna in SDR modus. In HDR modus is het scherm zo donker dat het simpelweg onspeelbaar is, SDR modus ziet er uit zoals het zou horen.



Het goede nieuws? Dit soort zaken zijn met firmware updates te verhelpen, dit overkwam (of eigenlijk, overkom, het speelt nog…) Samsung ook met hun nieuwe Neo G9. Het zal de HDR ervaring op de EW3880R niet spontaan ultiem maken met de beperkte helderheid, maar het zou in elk geval bruikbaar worden.

Gaming


Het woord gaming wordt, tot zover ik vlot kon zien, niet genoemd in BenQ’s marketing rondom dit scherm. Niet geheel onverwacht gezien dit een 60Hz paneel is en 144Hz of sneller de standaard is voor gaming. Desondanks denk ik dat wanneer je het over “entertainment” hebt je gamen niet kan negeren.

Met een 60Hz refresh rate is BenQ natuurlijk wat beperkt als het op rappe games aan komt. Snelle first person shooters vertonen wat meer ghosting dan op een echt game scherm, en als dat je prioriteit is is dit niet je monitor. Tragere games, zeker iets strategisch en zonder rappe beelden, doen het uiteraard niet onaardig dankzij de verder goede kleuren.


Een medium-speed game zoals Assassin’s Creed Valhalla is goed te doen

We meten een totale latency van 19,3 milliseconde gemiddeld, input lag plus pixel response in een donker naar lichte overgang. Daarmee zit dit scherm ca 9 milliseconde achter de snelste 360Hz schermen van dit moment, ca een 5 milliseconde achter een rap 32” 165Hz+ scherm, en grofweg op het niveau dat we “gemiddeld” zouden noemen voor grotere 60Hz panelen. Dat ga je voor je potje Anno 1800 niet merken natuurlijk, daar is het rap genoeg, maar maakt wel duidelijk dat dit scherm niet voor competitive gamers is gemaakt.

Geluid


Waar de entertainment focus wel echt lekker naar voren komt is het geluid. Audio op monitoren is normaliter of afwezig, of dramatisch, met slechts een incidentele uitzondering. En de EW3880R is zo’n uitzondering. De monitor heeft zowel reguliere drivers als een sub voor lage tonen, en dat betaalt zich uit in een aangename geluidservaring: goed volume, (zeker voor een monitor) prima laagweergave, en ook aardig detail zonder vervorming. Het is één van de weinige monitoren waar je prima een game op kan spelen of een film op kan kijken zonder extra speakers of een headset.


Speakers zitten in de kin verborgen

Vervangt dit een mooie speakerset of een goede headset? Dat niet, maar dit is echt prima bruikbaar om na je werk even achterover te leunen en wat Netflix te kijken.

Prijs-prestatieverhouding en positionering


Uiteraard rest dan de vraag of dat alles genoeg is. Monitoren met een goed beeld zijn niet zeldzaam, en als je écht om goed geluid geeft kan je natuurlijk tal van speakersets of soundbars aanschaffen; een setje van 100 euro (Edifier R1280T bijvoorbeeld) haal je absoluut meer uit. Nu zijn dit soort panelen echt niet goedkoop, gezien het feit dat enkele directe concurrenten zoals de Dell U3818 en U3821 grofweg hetzelfde moeten kosten. Het hele 3840x1600p segment an sich is daarmee duidelijk premium en in de veronderstelling dat de straatprijs op termijn (ruim) onder de adviesprijs gaat komen lijkt BenQ niet zo gek op pad met het product en de adviesprijsstelling van ca 1100 euro

Desondanks wil ik kritisch naar die prijs kijken, want er komt meer bij het concept prijs-prestatieverhouding kijken dan een afwezigheid van vergelijkbare producten voor minder geld. Zo laat BenQ gamers eigenlijk links liggen, terwijl de LG 38GN950 met vergelijkbare afmetingen en resolutie wél hogere snelheden (144Hz+, en een beetje HDR ervaring) haalt voor een paar tientjes meer. Ook als je niet per sé ultrawide gebonden hebt zijn er alternatieven: de Gigabyte’s M32U biedt een mooie 32” monitor met hogere resolutie en hogere refreshrate (4K, 144Hz) voor ca 850 euro, en laten we ook de LG C1 OLED niet vergeten die grofweg hetzelfde kost; dan heb je een TV mét ultieme HDR ervaring voor grofweg hetzelfde geld; kijk je vooral films dan zou ik het wel weten.

Die alternatieven zetten het concept “entertainment” van BenQ dus duidelijk onder druk, want voor verschillende soorten entertainment (gaming als films en series) zijn er dus ijzersterke, lees betere alternatieven voor hetzelfde of minder geld.

Dat feit drukt dit scherm meer de productiviteitshoek in, want het is vooral daar dat een hele hoge monitor (een 32” monitor is verticaal groter, een 48” TV is extreem voor een bureau) ongewenst is een een lekkere, XL ultrawide als dit tot zijn recht komt. Daar waar de meerwaarde boven een meer typische 34” 1440p Ultrawide tot zijn recht komt, want de pixel winst is daar erg groot.


Conclusie


Eigenlijk is de BenQ EW3880R reviewer-gold, een product met mooie aspecten, minder mooie aspecten, en als kers op de reviewer-taart: aspecten die de fabrikant aan de hand van onze feedback direct zou kunnen verbeteren. Dat laatste is simpel: de huidige afstelling van de twee HDRi modi klopt gewoon niet. Het product ligt nog niet in de winkel, dus we geven BenQ nu het voordeel van de twijfel dat ze dit inmiddels zelf hebben opgepakt en opgelost, je kan het tenslotte niet missen als je HDR games speelt, of dat ze dit eventueel alsnog door middel van een firmware update gaan doen. Wel iets om in de gaten te houden voordat je hem aanschaft, maar BenQ heeft dus gewoon de kans om dit boek netjes te sluiten.

Het minder mooie waar je niet omheen kan is de maximale helderheid, 223 nits peak kan een een issue zijn als je echt in flink lichte omgevingen werkt. Ook zal de HDR ervaring nimmer echt overtigen, inclusief in de standaard, momenteel wel functionele HDR modus. Dat laatste rekenen we BenQ sterk aan aangezien de enorme marketing focus die zij op die HDR ervaring leggen op de productpagina. HDR is bijna altijd prut en dat nemen we eigenlijk altijd als een gegeven, maar als je HDR als fabrikant vervolgens hard verkoopt zonder het goed te doen verdien je kritiek. En ook iedereen die meer dan incidenteel een traag PC spelletje spelen kijken beter verder: voor hen is 144Hz+ toch echt de standaard.

Waar de kansen voor BenQ en dit scherm vooral liggen is in productiviteitscenario’s, waar hij met zijn mooie formaat, mooie resolutie, zakelijke uistraling, goede kleurbereik en fabrieksinstelling, en de mooie collectie extra’s -denk aan de afstandsbediening, USB-C met 60W PD, lichtsensor en verschillende profielen om het lees- en werkcomfort te verbeteren- wel echt tot zijn recht komt. Dat gebruiksdoel is duidelijk over na gedacht én uitgevoerd, dus het is jammer dat ze daar niet gewoon de volledige marketing focus op hebben gelegd, daar hadden wij ons namelijk volledig achter geschaard. Is dat waar je naar op zoek bent, zeker als je ook graag een monitor koopt met een daadwerkelijk prima geluid, dan mag de EW3880R op je wenslijstje belanden. Mits hij tegen die tijd natuurlijk ook scherp is geprijsd vergeleken met de andere 3840x1600p ultrawides.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.