Best Buy Guide Muizen

Update Juli 2023


Ben je op zoek naar een nieuwe (gaming) muis? Dan is deze koopgids voor jou. Je kan op dit moment honderden verschillende muizen morgen in huis hebben, maar welke wil je nu écht hebben? Precies dat is wat we je hier vertellen.

Voor de goede orde: er zijn echt ontzettend veel goede muizen te koop tegenwoordig, als we alles wat ‘goed’ is zouden bespreken zou het een verhaal zonder eind zijn dus moeten we soms lastige keuzes maken. We moeten ook streng blijven en enkel die modellen bespreken die op basis van onze eigen ervaring echt opvallend positief bij zijn gebleven, waardoor we deze winnaars ook oprecht met een “Editor’s Choice” label kunnen voorzien. Daarvoor hebben we vooral ook actuele prijzen naast elkaar gelegd zodat alleen producten die op dit moment ook daadwerlijk goed geprijsd zijn voor wat ze bieden meenemen. Hierdoor kan het dus zijn dat een product waar we voorheen juist kritisch over waren vanwege een hoge prijs, momenteel zo maar eens de beste keuze kan zijn.

Zoals altijd hebben we nu verschillende adviezen voor verschillende voorkeuren, bijvoorbeeld specifieke budgetten of gebruiksdoeleinden. Bij elk advies linken we ook direct naar een nette webshop waar het product op dit moment voor een scherpe prijs op voorraad ligt. Achter de link zie je de prijs die wij hebben gezien op het moment van schrijven, dat kan uiteraard altijd wat fluctueren.

Onze Amazon links betreffen affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost.


De Beste Budget Muis tot 20 Euro: Cooler Master MM730


Zelfs als je met een strak budget zit is het prima mogelijk om een gaming muis te kopen die zowel de sensor als de switches heeft om mee te kunnen doen met de top, het is dan vaak alleen even wachten op een goede deal. De beste deal van dit moment is in onze optiek de Cooler Master MM730 die nu voor net geen 20 euro in de winkel ligt, maar vorige week zelfs voor een tientje te vinden was. Het is een typische mid-size palm grip muis met een goede sensor, prima switches en een fijn gebalanceerde vorm, eigenlijk gewoon een allemansvriend waar je niet mis mee kan.

Je kan dit product vinden bij:
Azerty.nl (€19)

De Beste Budget Muis tot 30 Euro: Razer Deathadder Essential


Als het een paar euro meer mag zijn, vermoedelijk niet meer dan dat als je naar je verzendkosten gaat kijken, dan komen we bij de Razer Deathadder Essential uit. Op moment van schrijven kost hij 26 of 28 euro en dat maakt hem één van de aantrekkelijkste betaalbare middenklassers van dit moment: prima sensor, fijne switches, net ietsjes chiquer dan de MM730 en met 2 jaar garantie via Amazon zit je net wat veiliger dan bij de meeste andere webshops (denk aan geen retourkosten bij problemen bijvoorbeeld).

Ook de Deathadder is een mid-size, palm grip muis gericht om een groot publiek aan te spreken. Dat maakt hem vooral ook een hele veilige keuze.

Je kan dit product vinden bij:
Amazon.nl (€28)
Amazon.de (€26)

De Beste All-Round Gaming Muis tot 50 Euro: Logitech G502 Hero


Wil je iets meer, iets completers, maar ook niet té veel uitgeven (dat doen we alleen voor specifieke doeleinden), dan is de Logitech G502 Hero de all-round gaming muis om te overwegen. Logitech’s dominante positie op gebied van muizen zien we terug in de uitstekende bouwkwaliteit en de vormgeving: je kan natuurlijk enkel marktleider worden als veel mensen de pasvorm ook fijn aan vinden voelen. De rechtshandige ergonomische vorm is prettig in gebruik en ontspannend voor zowel kleine als middelgrote handen. Ook de positie van de vele extra knoppen ben je zo aan gewend. Het zijn al die extra knoppen die de G502 een interessante keuze maken voor liefhebbers van game-genres of creatieve applicaties waarbij je wel profiteert van wat extra knopjes die je stuk voor stuk naar wens kan instellen.

De sensorprestaties zijn uiteraard uitstekend en elk van de knoppen heeft ook een lekker scherpe klik. Logitech’s software is tevens uitstekend, en zo laat de G502 Hero eigenlijk weinig te wensen over voor algemeen gebruik. Alleen de draadloze functionaliteit ontbreekt, al kan je eventueel een draadloze G502 Lightspeed overwegen als de rest je aantrekkelijk klinkt. Die kost je echter wel 99 euro.

Je kan dit product vinden bij:
Bol.com (€50)
Amazon.nl (€42)
Bol.com (Draadloos, €99).


De Beste Betaalbare Draadloze Muis: Logitech G305


Wil je een muis die zowel draadloos als betaalbaar is, dan moet je concessies doen. De Logitech G305 doet dat in onze optiek op de meest verstandige manier. Ze laten bijvoorbeeld de ingebouwde accu zitten en maken plaats voor ouderwetse (bij voorkeur oplaadbare) batterijen, maar behouden wel een degelijke bouwkwaliteit, sensor en switchgevoel. Hierdoor kan je dus draadloos gamen in de prijsklasse van bedrade muizen, met als voornaamste nadeel dat je soms even de batterijtjes moet wisselen, echter met voordeel dat je over een aantal jaar niet met een verminderde accu zit.

Leuke bijkomstigheid, hij is ook nog eens in tal van kleurtjes te koop.


Je kan dit product vinden bij:
Bol.com (€53)

De Ultieme Draadloze Muis: Logitech G Pro X Superlight


De Logitech G Pro X Superlight is één van de vele topmuizen van dit moment, maar Logitech’s prijs is de laatste tijd zo scherp dat dit hem met overtuiging dé ultieme draadloze muis maakt van dit moment. Top sensor, top switches met spanning zodat ze nog scherper aanvoelen, en ultralight. Er is een reden dat wij (Nada en Stephan) deze muis momenteel als daily gebruiken, en voor 90 euro is hij én top, én betaalbaarder dan alternatieven die hem van de troon proberen te stoten.


Je kan dit product vinden bij:
Amazon.nl (€90)
Bol.com. (€90)

De Beste Linkshandige Gaming muis


Ooit maakten verschillende fabrikanten nog linkshandige versies van hun populairste modellen, maar het gebrek aan (financieel) succes bracht dat ten einde. De Logitech G Pro Wireless (let op, de voorganger van de Superlight) is de enige objectieve top muis die linkshandigen nog echt serieus neemt door de optie te bieden om de duimknoppen aan de linkerkant af te sluiten, en aan de rechter kant te plaatsen. Zo heb je een echte linkshandigenmuis.

Met ca 100 euro is hij niet goedkoop, maar dan krijg je wel één van de aller beste muizen op dit moment: top bouwkwaliteit, sensorprestaties en switches, rappe draadloze werking en een goede accuduur. Hij is weliswaar net wat zwaarder dan de Superlight, maar die biedt de linkspootoptie niet meer. Het gebrek aan keuze voor linkshandigen is spijtig, maar ze hebben in elk geval een echt uitstekende optie zo.

Je kan dit product vinden bij:
Amazon.de (€98)
Amazon.nl (€84)


Knopjes links eraf, rechts erop, en presto: linkshandigenmuis.

De Beste MMO Gaming Muis: Razer Naga Trinity


Als je graag MMO’s speelt en veel duimknoppen wilt, maar niet die concessies wilt doen voor algemeen gebruik, dan is de Razer Naga Trinity het interessantste alternatief. Je krijgt namelijk drie verschillende zijkanten waarmee je eigenlijk drie verschillende muizen krijgt. Eén met 12 duimknoppen, één met 7 duimknoppen, en één met 2 duimknoppen. Razer’s software herkent ook direct welke je erop zet, en past dan de werking direct aan. En voor de rest is het gewoon een uitstekende all-round muis: goede bouw, afwerking, switches en sensor. Simpelweg de beste muis voor MMO fanaten die af en toe even wat anders willen.

Je kan dit product vinden bij:
Amazon.nl (€81)


De Beste XXL Gaming Muis: Corsair Ironclaw


Zolang je hand niet uitzonderlijk groot of klein is, je doeleinden niet té niche zijn, en je geen last hebt van je hand, pols of arm, is het niet heel lastig om een muis te vinden. Fabrikanten ontwikkelen tenslotte producten voor een zo groot mogelijke doelgroep. Maar wat als jij nou gewoon graag een maatje groter zoekt? Dan zijn de eerder genoemde all-round opties niet echt ideaal.

De Corsair Ironclaw is een maatje groter dan gemiddeld en een verder uitstekende all-rounder met wat extra knoppen, goede sensor, goede software en goede bouwkwaliteit. Hij mist wat luxe nieuwe features zoals flexibele kabels en toont daarin zijn leeftijd, maar andere XL alternatieven hebben dat ook niet. Voor inmiddels nog maar zo’n 40 euro is het gewoon een mooi compleet pakket. Wil je liever draadloos? De Ironclaw is er ook in draadloze uitvoering.

Je kan dit product vinden bij:
Amazon.nl (Bedraad, €40)
Bol.com (Draadloos, €73)Non-gaming adviezen: Logitech MX Master 3s


Zoek je een goede muis, maar geef je niet om gaming? Ook dan zijn gaming muizen best interessant. Goede sensorprestaties komen tenslotte ook tot hun recht in andere applicaties. Ontwerp of werken met foto of video is met een prut sensor echt een drama, dus je kan de bovenstaande adviezen ook prima aanhouden voor niet game gebruik. Sterker nog, de meeste muizen die zich niet op gamers richten vallen al snel door de mand naast de betere gaming muizen die niet alleen beter in elkaar zitten en een betere sensor hebben, maar ook de switches zelf zijn praktisch altijd beter. Ons advies voor een simpele all-round non gaming muis is dan ook om hierboven gewoon één van de budget of all-round muizen uit te zoeken.

Er is één uitzondering, een muis die écht meerwaarde biedt voor niet gamers. De Logitech MX Master 3s mist weliswaar iets van de reactiesnelheid van de betere game muizen, maar daar krijg je wel veel moois voor terug. Zo is het automatische vliegwiel waarmee je razendsnel door documenten kan scrollen enorm fijn, krijg je een extra horizontaal scrollwiel welke automatisch applicaties herkent zoals Excel of Adobe Premiere Pro en je daarin horizontaal laat scrollen, en krijg je de optie om tot 3 apparaten te koppelen en te beheren. Kost wat, maar dan heb je wel een topmodel in handen.

Je kan dit product vinden bij:
Amazon.nl. (€95)
Bol.com (€98)


De MX Master is niet goedkoop, maar voor de echte productiviteitsfreak is er gewoon geen beter alternatief: top bouw, afwerking, switches en een ideaal softwarepakket waarmee je zelfs automatisch van één pc naar een ander kan overgaan, bestanden kan slepen enzovoorts. Het is de enige non gaming muis die ons overtuigd om er serieus geld voor te betalen, en hij kent geen serieuze concurrentie.

Wil je liever een ergonomisch alternatief daarop, check dan deze: Bol.com.

Voor De Luie Businessman/vrouw 3


Ok, niet echt een muis, maar we kwamen hem tegen en wilden hem toch even delen met je. Wat als je baas je muisgebruik in de gaten houdt om te zien of je wel écht aan het werk bent? Daar verkoopt Amazon gewoon oplossingen voor. Natuurlijk willen we niet zeggen dat je je baas moet neppen (lees je mee, David? 😉 ), maar we weten ook dat er ultraproductieve mensen in de wereld zijn die hun werk in de helft van de tijd af hebben. Ben jij zo iemand, maar zeurt je baas toch omdat jou minder productieve collega aan het piepen is omdat “het allemaal niet eerlijk is”, dan koop je met dit ding af en toe een uurtje rust voor jezelf zonder dat iemand het doorheeft.

Je kan dit product vinden bij:
Amazon.nl (€19)

Voor meer uitgebreide reviews over individuele muizen check dan de categorie reviews – muizen hier.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.