Biostar A10N-8800E review


Ik moest ook even op mijn hoofd krabben toen ik dit bord dit jaar, ja in 2019, geintroduceerd zag worden. Enkele jaren geleden was ik op zich best te spreken over wat je met een AMD FX APU kon doen voor weinig geld, maar de populaire games van vandaag zijn zwaarder geworden, AMD Ryzen is inmiddels al even de standaard geworden en we weten allemaal wat een enorme stap vooruit dat was ten opzichte van de oude generatie, en om dan een AMD FX APU product op de markt te zien?

Eén ding is de Biostar A10N-8800E zeker: Goedkoop. Om en nabij de 100 euro is geen geld voor een ITX moederbord met CPU. We zien hem zelfs voor 85 euro te koop bij Gistron, en voor dat geld kan je op dit moment amper een Pentium CPU kopen, om over een passend ITX moederbord dan nog maar te zwijgen. Maar is dit product ook wat? Dat vertelt Nada je in onze video review:


Samenvatting


Antwoord op die vraag of het wat is hangt af van wat je wil. Wil je gamen? Nee, dan wil je dit gewoonweg niet. Game performance van de FX APU is anno 2019 simpelweg niet genoeg. Games als Apex, Overwatch en Fortnite draaien zelfs op 720p en lage settings niet lekker, zelfs Minecraft zonder mods vraagt eigenlijk al meer. Ook als budget basis voor een betaalbare videokaart is hij niet ideaal; zelfs met een GTX 1050 Ti zien we harde CPU bottlenecks. Ik weet dat niet iedereen goed geld uit kan geven aan een game pc, maar spaar asjeblieft door voor iets als een Ryzen 2400G. Andere prijsklasse, maar daar kan je wel aardig mee gamen. Heb je het geld echt niet en wil je gamen? Kijk dan naar een console. Mocht je je afvragen waarom we de Biostar zo hard afrekenen op de game prestaties van een oudere AMD FX APU? Zodra de eerste elementen op de productpagina zich op gamers richten kunnen we niet anders dan ons kritisch opstellen.

De combinatie compact, voldoende aansluitingen voor basaal gebruik, en een extreem lage prijs maakt hem wel een geschikt bord voor de meest eenvoudige systemen. Browsen, office applicaties, door je vakantiefototjes bladeren en dat soort zaken kan je er uitstekend mee doen en voor die doeleinden maken wat andere kanttekeningen zoals de lage maximale geheugensnelheid ook totaal niet uit. Wat dat betreft kan een AMD FX CPU nog prima mee.

Helaas is de geluidsproductie dan wel een forse domper, want je hoort hem al duidelijk in idle en zelfs bij licht gebruik spint de ventilator soms fors op tot het punt dat je je afvraagt of je pc op stijgt, en om nu luxe Noctua fans te installeren op een budget bord? Wat mij betreft een gemiste kans om het een prima basis systeem te maken voor een grote doelgroep, want nu lijkt hij zich vooral voor ouderen met slecht gehoor of (vermoedelijk zakelijke?) doeleinden te profileren waar de gebruiker niet in de buurt van het systeem is.

Zo wordt de doelgroep zo wel heel erg klein om Biostar met een award naar huis te sturen. Mijn advies? De basis van het bord is prima, voorzie hem enkel van een iets grotere heatsink en een iets betere fan, en market dit bord als mooie compacte instapper voor eenvoudige PC gebruikers. Dan was de nasmaak van deze ervaring aanmerkelijk positiever geweest.


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.