Blitzwolf BW-PSSD4 review


Net als de Orico van van de week wil ook Blitzwolf graag wat bekendheid winnen. Hun interne SSD maakte prestatie-technisch best indruk, dus de externe variant wilden we ook zeker wel eens zien. De BW-PSSD4 is een aluminium USB 3.2 Gen2 SSD die je momenteel het beste bij Banggood kan bestellen. Deze van origine Chinese shop verstuurt deze producten dan vanuit Tsjechië, waardoor je ze in 2-4 dagen hebt. Prijs? 150 euro voor 1 TB.


De Basis


Het doosje is simpel, maar voldoet. Intern vinden we een slanke aluminium SSD en zowel een Type-A als Type-C kabel.
Met 105 bij 35 bij 10mm is hij slank en compact, 36mm2 maakt hem één van de compactere oplossingen. Met 39 gram is hij ook echt heel licht, prima voor in een jaszakje bijvoorbeeld. En dat doen ze zonder naar plastic te grijpen, aluminium voelt toch een beel stuk netter aan. Ze mogen van mij alleen al die logo’s op de achterkant wat mooier wegwerken.

SSD Resultaten 2021 – Simplified


Zoals in de vorige SSD reviews werd uitgelegd hebben we onze setup voor 2021 herzien, dat gaat ook voor externe SSDs op. Elke SSD door gaat door een flinke hoeveelheid aan tests, maar we doen er alles aan om veel data goed te comprimeren tot heldere, begrijpelijke resultaten. In deze geschreven reviews vindt je een deel van de relevante resultaten terug. In de videos, later dit kwartaal, vindt je een grotere hoeveelheid.

Er is eigenlijk één benchmark die ultiem bleek om uit te leggen welke SSD in welke situatie het beste is : PC Mark 10. De gecombineerde storage suites die deze applicatie biedt zijn begrijpelijk zelfs als je geen SSD nerd bent, de resultaten zijn consequent, en de resultaten zijn ook erg praktijk gericht. We kijken vooral naar de volgende twee suites:

– Data: Deze korte test is een goede indicatie van eenvoudige, dagelijkse taken zoals het laden van applicaties, gamen of licht foto werk. Dit toont vooral de kwaliteit van de controller en eventuele cache opties en minder het onderliggende geheugen vanwege een beperkte hoeveelheid data die hij verwerkt, maar dat is ook niet erg: in de meeste dagelijkse taken zijn die ook helemaal niet belangrijk. Dit is dus een belangrijke test als je een SSD zoekt om wat lichte bestanden of applicaties vanaf te openen

– Full: Dit is een langere, complexere combinatie benchmark waarin een SSD zowel langduriger als intensiever wordt belast. Hoewel “Quick” voor de meeste taken een prima indicator is, wil je voor bijvoorbeeld je OS drive of bij intensief gebruik de lat iets hoger leggen, en dat is precies wat we hier doen. Voor OS drives en intensieve PC gebruikers moet je deze test dus zwaarder wegen.

De resultaten waren als volgt. Quick:


Om actief vanaf de drive te werken doet de Blitzwolf het best goed, om en nabij de 200 MB per seconde is een prima resultaat. Dat is iets beter dan de Sandisk Extreme Pro van vorig jaar, en dat was één van de betere. Aan de andere kant zijn er ook nieuwkomers die nog iets sneller zijn hier, zoals de WD.

Full:


Bij intensiever gebruik verandert die positie niet veel. Hij komt gewoon goed mee, hij is sneller dan menig concurrent, maar er zijn er ook een paar die goedkoper zijn en sneller, zoals de Crucial X8.

Maximale snelheden


Externe SSDs gebruik je niet alleen als actieve opslag, maar vaak ook om snel data over en weer te zetten. Hier zien we de maximale overdracht snelheden met 32 GB aan Data.Hier zien we duidelijk dat dit een USB 3.2 Gen1 drive is, oftewel USB 3.1. In die goedkopere categorie valt hij in de transfers echter niet negatief op.

En hier de tijd die de SSD nodig heeft om 100 GB te lezen of te schrijven:In de transfers doet hij het heel goed als USB 3.2 Gen2 drive, hij zit aan de top, samen met o.a. de Crucial X8 wederom, de Transcend en de Sandisk.Conclusie


De Blitzwolf BW-PSSD4 is dus een mooie all-rounder, in elk van de benchmarks komt hij minimaal goed mee, en in de transfers doet hij het zeker goed. Gecombineerd met een licht, compact uiterlijk maakt dat een mooi gebalanceerd totaalplaatje.

Het enige wat lastig blijft is het grote aanbod aan concurrenten, en het feit dat de dagprijzen bepalen wie de beste deal heeft. Zo is de Crucial X8 momenteel een stuk goedkoper, en gemiddeld iets sneller. Al scoort de Blitzwolf wel met een veel lager gewicht, en ik zal even nagaan of hier nog een leuke kortingscode voor is om hem direct al wat aantrekkelijker te maken, maar dat blijft toch een sport.

Hoe dan ook, dit is een prima unit welke serieus meegewogen kan worden als je voor een SSD aan het shoppen bent.

Interesse? De BlitzWolf BW-PSSD4 is hier te koop


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.