Een aantal weken geleden maakte ik een Tweakblogje dat ik met AMD’s gloednieuwe A8-7650K aan de slag ging.


Daarin vroeg ik onder andere voor wat suggesties over wat te testen. Aan de hand van de reacties en berichtjes heb ik de volgende primaire doelen gesteld (althans, voor de korte termijn):
1- Een realistische build maken op basis van de AMD A8-7650K
2- Verschillen testen bij gebruik van trager en sneller werkgeheugen
3- De hele handel overklokken.

In deze update ga ik beginnen met punt 1: Wat mag je nou verwachten van een realistische build met de A8-7650k. Ik keek naar de prestaties in enkele games, heb een mogelijke build samengesteld, het energieverbruik gemeten.

Nu is mijn huidige test opstelling voor de ‘realistische’ build natuurlijk niet bijzonder realistisch, tenzij iemand een testbench voor dagelijkse taken gebruikt of graag ongeveer 600W overcapaciteit wil misschien?
Zitten aantal ‘dure’ spullen tussen, maar als je goed kijkt eigenlijk niets wat de prestaties beïnvloed. Als ik deze lijst ‘omtover’ in een realistische build komen we maar nipt boven de 300 euro uit, en hebben we een machine die in games gelijk zal presteren als de testopstelling. Als je een grof budget van ca 350 euro aan kan houden zou je de gekozen SSHD kunnen vervangen voor een ~256GB SSD welke sneller is voor dagelijks gebruik. Een 128GB SSD, wat voor 300 en een beetje euro best mogelijk is, is voor gamen eigenlijk niet aan te raden tenzij je niet meer dan 2-3 games tegelijk wilt installeren, sommige games zijn tegenwoordig namelijk flink aan de maat.


Het kan eventueel nog goedkoper, maar een A kwaliteit voeding en een half-degelijke case is natuurlijk wel prettig.

Maar goed, ik zette mijn vaste werkpaard met i7-4770k en GTX 970 even aan de kant om te gaan werken en gamen op de A8-7650K. Om wat perspectief te geven, enkel die i7 –of- die GTX 970 kost al meer dan deze hele pc build kost! Laat ik direct maar duidelijk maken: Voor een beetje browsen, wat foto’s bekijken, en wat office werk merk je natuurlijk echt nul verschil tussen een high-ish-end werkpaard en een instap systeem.

Gamen is voor mij tegenwoordig een luxe waar ik weinig aan toe kom, maar als het even kan speel ik graag een spelletje. Mijn persoonlijke favoriet is nog altijd CS:GO, nou ja “nog altijd” nadat ik heel ‘vroegah’ CS erg fanatiek speelde. Leuke kanttekening overigens: Ik weet nog dat ik in 1999 met ADSL speelde en wel echt de man was met mijn ‘lage’ ping (20 tot 50 was toen geloof ik wel echt hip) versus de meeste ~150-250 ping inbellers, tegenwoordig ben je met een glasvezel verbinding ook duidelijk weer een paar trappen lager in de ping dan de ADSL/Kabel gamers ;).

Gezien de momenteel beschikbare schermen (en het ontbreken van een displayport aansluiting op het moederbord) hier moest ik wel gebruik maken van een 1920x1200p scherm, oftewel de prestaties op een meer gebruikelijk 1080p scherm zullen nog iets hoger uitvallen ( normaliter zo’n 10%). Maar goed: Tijd om wat games op de AMD A8-7650K te testen:


75 FPS gemiddeld in CS:GO. En de game speelde uiteraard echt lekker soepel weg. Geen merkbare lag, stutters of wat dan ook. Gewoon een vergelijkbare ervaring met een high-end systeem, dus voor CS:GO hoef je zeker niet meer uit te geven. Twee andere games die ik voor de aardigheid een beetje speel zijn League of Legends en Diablo III, uiteraard willen we een beetje genieten dus ‘High’ settings om mee te beginnen.

Het populaire League of Legends blijft net onder de 60 hangen, oftewel meer dan prettig en soepel speelbaar, wederom geen reden om meer te investeren. Diablo III is duidelijk wat zwaarder en blijft net boven de 30. Soms is 30 FPS in een benchmark onspeelbaar, en soms is 30 FPS gewoon voldoende. Ik het geval van Diablo 3 op de 7650k moet ik het echt voldoende noemen. Voornamelijk omdat er geen haperingen of framedrops zijn en de game erg prettig wegspeelde, enkel de shadow-instellingen wat verlagen was voor mij al genoeg om het erbij te laten. Het verschil tussen 60 en 30 FPS is uiteraard altijd merkbaar in een directe vergelijking, maar ik vond het zelf niet de moeite om de instellingen verder te verlagen ten gunste van meer FPS. Prima speelbaar, maar we weten nu wel dat we een keer tegen de beperkingen van een APU aan gaan lopen.

Skyrim is iets van een AAA titel, maar dan wel van een jaartje of drie geleden. Het mag duidelijk zijn dat zaken als anti-aliasing hier zwaar weegt, iets wat bij de meeste settings automatisch wordt toegepast. Het was dan ook even stoeien met de instellingen om tot een soepele gameplay te komen. Uiteindelijk belande ik op deze settings, waarmee ik dat gemiddelde van 37 FPS behaalde.


Uiteraard is het verschil met een high-end pc in de beeldkwaliteit zichtbaar, maar ook Skyrim is wel goed te doen zelfs als je verwend bent met een pc die wel alles op max draait. Het voelde meer als een xbox360 ervaring wat graphics betreft, maar het ging redelijk en loopt met die instellingen toch echt soepel (en met een 1080p scherm zit je dus zeker veilig). Natuurlijk zie je het verschil, maar heb je daardoor minder plezier van je game? Dat antwoord zal persoonlijk zijn, maar als je op de centjes moet letten kan je dus prima uit de voeten.

Enkel op verzoek van user iBugged ben ik met “Euro Truck Simulator 2” aan de slag gegaan. Hoewel de game er eenvoudig uit ziet bleek medium settings hier toch een redelijke uitdaging. In tegenstelling tot de 31 FPS bij DIablo 3 voelde de 38 FPS in deze game niet soepel genoeg vanwege regelmatige framedrops. Dat zegt mogelijk meer over de game overigens, want zelfs op de laagste instellingen had de game heel af en toe nog wat framedrops ondanks de toch zeer respectabele gemiddelde 74 FPS, het lijkt erop dat de ongetwijfeld beperktere dev-crew achter ETS2 niet de optimalisaties kan halen die bijvoorbeeld Blizzard met Diablo 3 voor elkaar krijgt. Speciaal voor iBugged heb ik met fraps een korte opname gemaakt van de game.

https://www.youtube.com/watch?v=emodMybdDi8

Sorry iBugged, grapje, maar dit is echt niet mijn game en ik wilde er snellll uit 😉 Wel kunnen lachen om de vele mannelijke trucker-avatars overigens, de één is nog ‘charmanter’ dan de ander.

Als laatste vandaag ook nog even kijken naar het energieverbruik:


30W tijdens een idle desktop is niet verkeerd en in lijn met de meeste moderne systemen, zeker gezien dit zonder enige optimalisaties is met betrekking tot het verbruik. Het verbruik tijdens gamen varieert tussen de 80 en 100W, wat onderstreept dat de bovenstaande 300W voeding meer dan ruim voldoende is. De piekbelasting van 122W wordt alleen behaald tijdens het draaien van Prime95, een combinatie van Prime (CPU load) en OCCT (GPU load) gaf een lager verbruik van 113W.

De komende dagen ga ik aan de slag met een héél leuk nieuw pakketje welke vandaag binnen is gekomen: 2x 8GB Corsair Vengeance Pro 2400MHz werkgeheugen. Dit om te kijken of snel werkgeheugen de prestaties beïnvloed. Één ding staat echter al vast: Gamen met niet –AAA games kan prima op een super budget systeem, en bij veel populaire games als CS:GO, Diablo III, of League of Legends kan je ook echt genieten met hoge instellingen, ik was persoonlijk erg onder de indruk van de ingebouwde graphics. PC gamen op een strak budget kan dus gewoon wel. Maar hoe zit het met zwaardere AAA Games zou je denken? Precies dat komt in de volgende update (deze verwacht ik binnen een weekje te posten) naar voren wanneer ik 2x 2GB 1600MHz tegenover 2x 8GB 2400MHz zet (En ik probeer nog een 8GB set van 1866 of 2133MHz te regelen als het meezit).

Nu is mij duidelijk gemaakt dat het ontbreken van food foto’s bij dit blogje niet gewaardeerd wordt. Dit keer ben ik hard aan het ‘koken’ geweest om zowel mijzelf als mijn lieve dame in The Sims 4 te krijgen. Na lang stoeien met de character creation was dat gelukt, en hebben wij ons eerste huisje in elkaar zitten flatsen. En met een huisje bedoel ik: een paar muren en een dak. Prioriteit 1: Keuken bouwen, en dame keuken in sturen. We blijven tenslotte man en een beetje chauvinistisch. Dus enkele minuten gameplay verder stond ze dus serieus te roeren, overigens met een prima en stabiele 42FPS bij medium instellingen. De game gaf zelfs aan dat zij “new skill in cooking” heeft! Tof man.


Maar helaas ging het niet helemaal goed, en zette de lieve muts de keuken in brand. In plaats van een food-plaatje waar ik op hoopte kregen we dus een zwarte keuken. Lekker dan. Dat moet ze volgende keer maar even beter doen, want dit is geen koken natuurlijk…


Mocht je bepaalde leuke dingen willen laten testen op deze APU, laat het mij dan even weten, dan doe ik mijn best! Zolang het op Windows draait en een beetje verkrijgbaar (of betaalbaar) is, kom maar op. Sowieso komen er de komende dagen nog wat andere game benchmarks bij, wat de 7650K doet met sneller werkgeheugen, en natuurlijk wat overklokken (tot zover mogelijk met dit redelijk mid-range moederbordje), maar meer ideetjes zijn altijd welkom.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.