Blue Yeti X review


Zodra je een nieuwe microfoon overweegt voor geluidsopnames, voice-overs of game streaming dan kan je eigenlijk niet om Blue producten heen. Pak welk suggestie-lijstje van microfoons dan ook, de kans is groot dat zowel de Snowball (instapper) als de Yeti (mid-range) er op staan. Zelf gebruiken we ook nog een Yeti Pro, deels omdat het geluid van die dingen gewoon uitstekend is, en in geval van de Pro dat je er zelfs een nog professionelere setup mee kan maken dankzij de XLR output. Althans, als je nog minimaal honderden euro’s aan andere zaken erbij wilt halen.

Maar voor veel mensen gaat dat te ver. Zij willen gewoon een goede microfoon voor een te behappen bedrag, en één die makkelijk plug&play via USB in te zetten is. Kan je daar pak-em-beet 130 euro voor uitgeven is de Yeti al jaren een prima optie, maar met de nieuwe Yeti X die we vandaag bespreken wil Blue jou overtuigen toch nog een klein beetje (ca 30-40 euro meer) bij te leggen voor een flink modernere featureset. We zochten uit of die de moeite waard is.


Uitpakken en Accessoires


De verpakking is prima gedaan, maar veel tref je er niet in aan. Eén usb kabel van pak-em-beet 2 meter, de microfoon zelf, en een stukje karton waarop de basisfuncties worden besproken. Prima overigens, want meer dan in je USB port pluggen hoef je ook niet te doen.




Design


Als je Blue kent dan ken je de iconische vormpjes vast wel, en als je de producten zelf in handen hebt gehad dan weet je dat ze ook echt heel erg stevig zijn. De Yeti X is zeker geen uitzondering en is gewoon een prachtige microfoon. Stevig staal, alles voelt solide, de afwerking is top, hij ligt als een blok op tafel, etcetera. Dit is gewoon echt heel dik in orde. Met de Snowball hoef je hem niet eens te vergelijken, vooral de stand is veel beter, maar ook vergeleken met een andere persoonlijke favoriet de Rode NT-USB is de bouw en afwerking beter. Hou er alleen wel rekening mee dat zelfs de dikste bouw bureau-geluiden niet tegen kan gaan, een boom-arm blijft een logische investering voor gamers.



Een kleintje is de Yeti X zeker niet, voor echt compact en onderweg hebben ze tegenwoordig de Yeti Nano, maar vergeleken met de vorige Yeti is de X nipt compacter en wat verfijnder, het maakt hem fysiek net wat fijner in mijn optiek. De oude Yeti is in tig kleuren te koop echter, de Yeti X moet het vooralsnog met deze kleurstelling doen.


Onderop vinden we de micro USB aansluiting, een hoofdtelefoon aansluiting om live/lag-free te monitoren, en uiteraard een standaard schroefdraad voor montage op een boom arm.

De knop voorop heeft een grote overhaul gekregen en hier vinden we de eerste duidelijke meerwaarde van de Yeti X. Niet alleen zitten er ledjes in om aan te geven hoe hoog de input / output staat (afhankelijk van wat je aan het doen bent), maar die ledjes worden ook gebruikt als live metering feature. Zo kan je dus zelf zien of je stemgeluid wel hard genoeg door komt, of juist niet te hard. Mute je de mic? Druk de knop in en het lampje wordt rood (of stel je eigen kleur in, wat jij wil). Positief: de mute knop dreunt ook niet als een malle door zoals bij de Yeti Pro, waarbij het fysiek muten echt hoorbaar is in je opname of bij je kijkers. De knop is ook variabel in weerstand, dus als je snel wilt draaien loopt hij soepeler, als je wilt fine-tunen krijg je meer weerstand. Al met al een gigantische upgrade in mijn optiek, zowel fysiek als in de praktijk.



De draaiknop achterop om tussen de opnamepatronen te wisselen maakt helaas plaats voor een eenvoudigere knop die je indrukt om tussen de vier opnamepatronen te wisselen. Uiteraard hebben we onze gebruikelijke Cardioid modus voor streamers, podcasters, typische stemopnames, etcetera. Eigenlijk de standaard-modus voor bijna iedereen. Daarnaast heb je bi-directional, dus als je een interview doet met iemand recht tegenover je, omni-directional oftewel van alle kanten tegelijk, en een stereomodus voor wanneer je meerdere bronnen voor de mic hebt staan.



Op zich allemaal prima, maar het is nu een paar keer gebeurd dat ik bij het verplaatsen van de mic de knop per ongeluk indruk. Op zich op te lossen door hem weer 3x in te drukken, maar een beetje jammer en mocht je een keer per ongeluk je opnamepatroon mid-sessie aanpassen kan dat best vervelend uitpakken.

Geluid en Features


Je zou denken dat geluid en features twee verschillende onderwerpen zijn, maar in geval van de Yeti Pro X gaat het echt hand in hand. In theorie heeft de Yeti Pro X een iets betere geluidskwaliteit dan de Yeti dankzij nieuwere capsules en de toevoeging van één extra. In de praktijk? Het is lastig om ze uit elkaar te halen. Zelfs de Yeti Pro is lastig te herkennen als ‘beter’ als je niet weet waar je op moet letten. De realiteit is dat je vanaf instappers zoals de Snowball echt wel duidelijke vooruitgang hoort, maar vanaf een Yeti wordt het verdomd lastig. Zeker als je het eindresultaat via Twitch streamt, naar YouTube overzet, etcetera.

En dan wordt het leuk, want standaard klinkt de Yeti X een klein tikkeltje warmer dan de Yeti Pro bij standaard instellingen, maar dat komt stemgeluid eerder ten goede dan dat het negatief is. Kijken we vervolgens echter naar de software dan zien we dat het geluid met bijvoorbeeld Logitech’s G Hub, Blue is onderdeel van Logitech tegenwoordig, volledig naar je eigen hand te zetten is. Zo heb je bijvoorbeeld bepaalde presets die jouw geluid meteen een specifieke smaak meegeven. Je kan ook zelf de lage, middelhoge en hoge tonen een beetje tweaken, en hoewel dat software-magic is heb je niet direct last van rare artifacts. Het maakt dus niet zo veel uit hoe hij standaard klinkt, hij klinkt eigenlijk gewoon zoals je wilt, en kwalitatief behoort het tot de top van de USB mics.



Het ledje is uiteraard RGB…

Ook leuk is dat je een stukje kan opnemen, en alle effecten op die opname rustig kan testen. Dat maakt het echt een heel stuk makkelijker. Het enige wat daar opvalt is dat je met een wat lagere mannenstem wel het risico loopt dat het geluid soms te bass-y is. Wil je een hoge stem wat verzwaren prima, maar een lage stem nog lager maken kan de bass tonen wat doen dreunen. Maar goed, verwachten dat elke preset werkt op elke stem is waanzin.

Het aller mooiste zijn echter de advanced controls. Waarom die verborgen zitten snap ik niet, want het zijn die features die de grootste impact hebben op je stemopname. High-pass filters, de-essers, compressors, limiters, noise gates en noise reduction zijn echt de meest waardevolle features die er zijn. Airco geluid in de achtergrond? Weg. Heeft jouw stem een echt scherpe S? Bam, verzacht. Stel je ze te aggressief in dan kan het wel wat vervormen in de stem, dat is enkel gewenst als de bijgeluiden echt overheersen, maar met een klein beetje liefde maakt de G Hub software de ruwe opname in iets wat professioneel en goed post-processed is.

Ik blijf persoonlijk echt fan van het standaard geluid dat bijvoorbeeld de Rode NT-USB produceert, maar die iets extra warmte kan je dus zelf naar eigen smaak invullen, en de meegeleverde post-processing maakt de Yeti X niet alleen tot een oplossing die makkelijker aan te raden is ongeacht hoe jouw eigen stemgeluid is, maar vooral ook gewoon veel tijd bespaard. Ja, het zijn dingen die je natuurlijk zelf met andere software en filters ook kan opzoeken, maar het gemak van alles direct bij elkaar maakt het wel aantrekkelijker.


De headphone jack is gemaakt om te monitoren, maar net als de Yeti Pro werkt de Yeti X ook als een geluidskaart om pc geluiden mee af te spelen naar die hoofdtelefoon. Je kan dat geluid ook een beetje tweaken, je kan balanceren tussen pc geluiden en het geluid direct uit de Yeti X, en ook hier heb je wat presets. Niet voor iedereen noodzakelijk, maar wel een leuke feature uit de Pro die nu naar het mainstream segment komt.


Conclusie


Pro audio recorders zullen hun neus ophalen voor een USB microfoon, maar voor veel doeleinden zoals Twitch of YouTube win je gewoon heel weinig met luxere oplossingen boven degelijke USB condenser mics zoals een Yeti. Wil je echt betere kwaliteit? Dat kan maar dat kost je veel geld, veel tijd, of beide. Een upgrade boven een Snowball van een paar tientjes moet je echt willen als je serieus om kwaliteit geeft, maar voor de meeste mensen is meer uitgeven dan ca 130 euro voor een Yeti lastig te verdedigen.

De nieuwe Yeti X is geen alternatief voor een echte pro microfoon met (XLR) recorder, laten we daar duidelijk over zijn. Maar het is wel één van de beste USB mics wat geluidskwaliteit betreft, zeker als de nadruk ligt op stemopnames zoals bij ons. Daar kan hij zich met de beste meten (zo niet passeren). Nu is dat anno 2019, bijna 2020, eigenlijk niet genoeg want we kennen nog 10 andere mics voor 100 a 200 euro die gewoon fantastisch klinken. Sterker nog het is verdomd lastig te zeggen welke nu echt de beste kwaliteit biedt, want zelfs met alle microfoons op een rijtje is het soms verdomd lastig kiezen.

Wat de Yeti X echt uit laat blinken is de featureset. Waar de meeste microfoons gewoon domme (maar goed klinkende) capsules zijn presenteert de Yeti X zich echt als een modern PC product. Met het software pakket kan je je stemgeluid echt geheel naar eigen hand zetten, en belangrijker: alle typische post-processing filters heb je direct binnen handbereik. Ruis reductie, filters, compressors, de-essers, noise gates, de bass een beetje aanzetten of dempen, alles staat gewoon direct voor je neus zonder met in andere applicaties met filters aan de slag te gaan; weg scherpe S-geluiden, weg ruis, weg nare pieken in je volume. Het eindresultaat? Binnen 2 minuten een betere stemopname dan welke andere USB microfoon dan ook direct uit de doos. Alleen al vanwege het gemak van die Blue Voice opties in de Logitech G Hub software zou ik 30 a 40 euro meer betalen boven een ‘domme’ Yeti. Sterker nog, zodra ik een micro USB kabel kan vinden die lang genoeg is maakt de Yeti Pro plaats voor deze Yeti X (althans totdat we op XLR recorders over stappen). Al was het maar omdat de ingebouwde noise-reduction beter werkt dan de plugins van Adobe en Resolve.

Kers op de taart is de nieuwe responsive knop voorop met ledjes en metering waarbij je dus ziet of je volume een beetje klopt. Weer een mooie moderne feature die de Yeti, Yeti Pro en NT-USB opvallend last-gen aan doen voelen naast de Yeti X. Dat de knop achterop iets te makkelijk in te drukken is is spijtig en iets waar Blue naar mag kijken, maar je leert hem vanzelf goed beetpakken en dit ene nadeel weegt niet op tegen de voordelen. Och, wellicht nog één nadeeltje dan: hoe stevig de bouw ook is bureaugeluiden dreunen altijd door, als gamer of streamer die een toetsenbord en muis actief gebruikt wil je absoluut nog even een mooie arm aanschaffen. Gaat voor alle mics op, maar toch.

Spotgoedkoop is hij niet, maar als je bereid bent 100 euro of meer uit te geven voor een goede en vooral ook oerdegelijke USB mic dan zou ik er niet over twijfelen iets bij te leggen voor deze Yeti X boven een Yeti of NT-USB. Gemak dient de mens, en de Yeti X maakt snel een goede opname afleveren gemakkelijker dan alle mics die we tot dusver hebben besproken:


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.