Borderlands 3 Performance review


Borderlands 3 is inmiddels al eventjes uit, en als ik naar onze Discord(s) kijk dan lijkt de game de meeste van jullie ook niet ontgaan te zijn. Voor iedereen die nog geen tijd heeft gehad om er naar te kijken, twijfelt of hij de moeite is (spoiler: als je van een lekker shooter houdt zeker wel!) , of benieuwd of of je videokaart wel goed genoeg is duiken wij er vandaag ook even in. Ik hou het kort over de game zelf en richt mij daarna vooral op de performance. Kortom: welke videokaart je wilt kopen als je huidige PC voor Borderlands niet voldoet.

Borderlands 3 voor de PC kost je ca 59 euro in de Epic Store, of is voor 50 euro bij bol.com te koop. (evt ook verkrijgbaar voor PS4 en Xbox One)

Deze content wordt mede mogelijk gemaakt door MSI. Zij waren zo vriendelijk ons van een volledige GPU line-up te voorzien om deze testen te kunnen doen.


Even over de Game…


Gearbox’ licht gestoorde shooter slash comedy show in de bekende cartoon art style is in elk geval een unieke toevoeging aan de flinke lijst van shooters die dit jaar uit is gekomen. Maar uniek zegt weinig als de gameplay niet klopt, en vooral die gameplay heeft Borderlands 3 gewoon uitstekend op orde. Deze game is boven alles een fantastisch soepel spelende shooter waar je als FPS liefhebber lekker door heen ramt. Goed tempo, goede controls, veel actie, niet te veel downtime. Ook meer dan genoeg content om mensen met tijd over goed te blijven vermaken kennelijk, want ik heb enkele fanatiekelingen om ons heen al meerdere dagen in deze game zien pompen.


Hij doet mij een beetje denken aan de recente Rage 2, en elke vergelijking met een ID Shooter is een compliment in mijn optiek. Wat Borderlands echter veel beter doet dan Rage 2 is multiplayer, want het gemak waarmee je samen met je vrienden kan spelen is super en het feit dat je character levels op elkaar aanpassen zodat je ook daadwerkelijk altijd samen kan spelen is top. Samen spelen met iemand die de game net heeft gekocht of al dagen speelt is dan ook geen punt, en dat maakt Borderlands gewoon een top co-op titel. En ja, dat hij in de Epic Store zit doet daar niets aan af.


Hou je wel van shooters en heb je wat tijd over, dan is Borderlands 3 alleen om die reden al de moeite. Als je ook nog eens een co-op fan bent dan mag je hem eigenlijk gewoon niet missen. Ik zou het nog kunnen hebben over het feit dat er een prima class systeem in zit om wat variatie aan je playstyle toe te voegen en heel veel loot in zit om mee te knutselen, maar dat zijn leuke extratjes op wat verder al gewoon een goede game is.Er zit iets van een verhaal in dat op zich best leuk bedacht is. Het is anders dan anders en gooit de nodige harde, flauwe en twijfelachtige humor jouw kant op, maar mijn filosofie met een shooter-met-verhaal is simpel: of het moet echt enorm epic zijn (mwah), of het moet gewoon niet te veel van de actie afleiden (check). Sommige niet skippable cutscenes zijn wat vermoeiend en het verhaal pakt mij nooit echt helemaal, maar onder de streep loopt Borderlands 3 gewoon lekker door en laat hij je het gros van de tijd gewoon lekker knallen tegen hordes tegenstanders, met soms heerlijke grote bossfights; prima toch?

Eén ding moet ik het natuurlijk even over hebben en dat is de hele art stijl van de game. Het gevolg is een compleet andere ervaring dan de zoveelste Call of Duty of Battlefield, want in de cartoon wereld van Borderlands met hoog contrast en felle kleuren springt alles in de spelwereld er flink uit. Geen camo soldaatje zoeken op een paar honderd meter afstand, maar gewoon lekker los gaan op goed zichtbare tegenstanders die stuk voor stuk gekleed zijn alsof het een Braziliaanse carnaval is. Daar blaas je vervolgens doorheen met de ene nog meer overdreven gun dan de ander, met bovenal genoeg variante om zowel close combat als sniper playstyles wel viable te maken. Een beetje overdreven allemaal, maar daar is het borderlands voor, maar als je de game overweegt moet je dus niet vies zijn van een kleur-show. Zelf ben ik wel weg van een lekkere roze auto om door de wereld mee te blazen.
Mocht je net als ik overigens vooraf wat twijfels hebben omdat de vorige games je niet lagen? Borderlands 1 en 2 kon ik zelf nooit echt inkomen. Of het de engine was of wat anders weet ik inmiddels niet meer, maar ik kwam er niet in laat staan dat ik er fan van was. Als je niet eerder in de serie kon komen is Borderlands 3 een uitstekende eerste stap.


Beeldkwaliteit en minimale vereisten


Een voordeel van de cartoon stijl is dat de grafische settings lang niet zo belangrijk zijn als in andere games. We zien zeker mooiere beelden met Ultra settings, vooral op gebied van schaduwen en detail zijn de verschillen groot, maar de korte tijd die ik op Medium speelde was niet minder leuk als ervaring. Medium stoort in elk geval een stuk minder dan in bijvoorbeeld Breakpoint waar afwijken van foto-realisme af doet aan het totaalplaatje.


En dat is goed nieuws voor mensen met een beperkt budget of oudere videokaart. De Radeon RX 570, de simpelste kaart die we vandaag zouden aanbevelen en inmiddels voor minder dan 150 euro ruim beschikbaar, haalt gemiddeld nog zo’n 80 FPS op 1080p Medium, en zelfs de GTX 1650 (een kaart die we normaliter niet aanbevelen) haalt de 60 nog. De kans dat je Borderlands 3 dus gewoon kan spelen met een iets oudere PC, of dat je hem makkelijk geupgrade hebt voor deze game, is best groot.

Prestaties op Ultra


Wil je ultiem genieten van Borderlands, dan is Ultra wel de setting die je wil en die weegt een stuk zwaarder op je videokaart merkten we nadat we 12 (actuele) videokaarten door de molen haalde:Voor 1080p Ultra heb je bijvoorbeeld een GTX 1660 Ti nodig aan Nvidia’s kant, en zelfs dat is nog redelijk krap; net als bij Breakpoint is de GTX 2060 eigenlijk de kaart die je wilt. Gaat je voorkeur uit naar AMD dan heb je aan een RX 580 bij lange na niet genoeg voor Ultra, en kijk je het liefst naar de Radeon RX 5700 die dit met gemak weg speelt. In theorie zijn de Vega kaarten ook voldoende, maar gezien het verbruik en de mindere optimalisaties voor sommige nieuwere games zou ik enkel een Vega kaart overwegen als die enorm afgeprijsd is.


1440p Ultra? Dan is de RTX 2070 Super het minste wat je wilt overwegen, overigens ook ons standaard advies voor een premium 1440p ervaring. AMD’s iets goedkopere RX 5700 XT zit op het randje en is een valide alternatief als je een detail setting droppen niet erg vind. Niet dat de RTX 2070 Super nu zo’n overkill is overigens, zelfs met de eenvoudige grafische stijl weet Borderlands een RTX 2080 Super aanschaf aantrekkelijk te maken. En vergeet niet dat we hier al stevig (fabrieks)overclockte videokaarten gebruiken!


4K Ultra zit er gewoon niet in met elke huidige kaart. Met een beetje tweaken kom je de 60 wel voorbij en kan je prima 4K gamen met een RTX 2080 Ti, maar dit is een reminder dat serieus 4K gamen op max settings voorlopig gewoon niet gaat gebeuren.


En plezier voor het hele gezin! Nou ja, een klein stukje dan. De game is niet zuinig met harde taal en even harde disintegratie van je tegenstanders. 18+ is wat overdreven, maar laten we het geen kinder-spel noemen 😉Conclusie


Lekker knallen, goede co-op features, na een drukke dag met hardware zijn dat voor mij argumenten genoeg om Borderlands 3 leuk te vinden. Dat is geen enorm kritische blik zou je denken, maar het aantal games waar ik meer dan 10 minuten geduld voor heb is echt maar heel beperkt en Borderlands 3 is daar 1 van. Uitgebreid gel… over specifieke aspecten van de game is allemaal leuk en aardig, maar wat telt is dat ik er een glimlach van krijg en Borderlands geeft echt meer dan genoeg van dat soort momenten. Als tegenstanders gruwelijks uit elkaar knallen, als een enorme boss na een minutenlang gevecht de grond in duikt, en af en toe ook van de lekkere platte humor waar ik als South Park slash Family Guy fan wel om kan lachen.

Het feit dat je hem met een instap videokaart ook prima kan spelen terwijl een high-end GPU flink gepusht wordt om echt mooie dingen te laten zien vind ik ook een prima balans vanuit mn technische oogpunt. Zo vallen gamers met beperkt budget niet buiten de boot (een RX 570 is gewoon prima), of is jouw chique high-end videokaart ook geen zonde geld geweest. Iedereen blij, prima werk.

Wat laatste losse opmerkingen dan nog voor videokaart kopers: VRAM is geen echte overweging bij je nieuwe kaart, een RX 570 4GB is zat voor 1080p Medium, en alle luxere kaarten hebben genoeg geheugen voor hun passende resoluties en settings. Ook is het goed te zien dat de Ryzen 5 3600 goed mee kan met onze standaard i9-9900K met enkel wat kleine verschillen op 1080p. De positie van die Ryzen 5 als go-to instap CPU blijft dan ook gewoon staan, toch iets wat we in elke game zullen blijven opzoeken.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.