Bright Day 2019 Sfeerimpressie


Bright Day is het jaarlijkse Nederlandse techfestival georganiseerd door Bright, bekend van reviews en meer via Youtube en TV. Bij dit jaarlijkse event in de Expo Haarlemmermeer te Vijfhuizen kan jij de allernieuwste tech zelf ervaren, je kan het zo gek niet bedenken of je kan het hier beleven: super snelle e-bikes, de vele innovaties van Defensie en de nieuwste smartphones, hier kan je het allemaal zelf zien en meemaken! Dit jaar was Techtesters aanwezig om eens een kijkje te nemen.

Allereerst mijn complimenten voor de organisatie, de hele dag was super geregeld. Om te beginnen was het parkeren heel duidelijk aangegeven en stonden er op de afrit van de snelweg al borden welke richting we moesten volgen voor de parking. Met de bus vanaf Haarlem, Hoofddorp en Schiphol is de Expo Haarlemmermeer ook prima te bereiken, helemaal prima dus. Ook was het handig dat de dag in meerdere ‘flights’ ingedeeld was, zo moest elke bezoeker een van de 5 tijdslots kiezen van max 4 uur, waardoor de drukte goed verspreid was over de twee dagen, al was het op de zaterdagochtend nog wel gezellig druk.


Defensie


Vrijwel gelijk bij binnenkomst liepen we tegen een aantal gigantische legervoertuigen aan. Defensie pakte hier groots uit met het showen van een breed scala aan nieuwe ontwikkelingen op het vlak van VR, artificial intelligence en de nieuwste voertuigen en wapens. Helaas hebben we de 3D-hologrammen cinema gemist, die bleek namelijk erg gaaf te zijn.

Smartphones & Smart home


Op het gebied van Smartphones en Smart home was er ook het een en ander te bezichtigen. Zo waren er bij de smartphones Oppo, Samsung en Belsimpel aanwezig, maar kon je ook de 20 meest iconische telefoons van de afgelopen jaren aanschouwen. Erg leuk om te zien in hoeveel jaar we van een Nokia 3310 naar de moderne iPhone X zijn gegaan, ontwikkeling gaat toch best hard op dit gebied.

Toch wel het hoogtepunt van deze area was de Samsung Galaxy Fold die je hier in het echt kon beleven. Ook al moesten we wel even in de rij staan, de ervaring was het eerlijk gezegd ook waard. Bij Oppo en T-mobile was het trouwens ook nog mogelijk om de nieuwste technieken van 5G zelf mee te maken, hier kon je met een speedtest en een online game deze behoorlijk hoge snelheden ervaren.


Oh, en een mooie auto van OnePlus!


Gaming


Zelfs voor de fanatieke gamers onder ons was er het een en ander te beleven, zo hadden Samsung en Ubisoft stands met daarbij een flink aantal smartphones en pc’s om een spelletje te spelen. Ook was de Nederlandse Youtuber Royalistiq aanwezig op het hoofdpodium om daar live voor een behoorlijk groot publiek Fortnite te spelen, wat niet mijn favoriete game is, maar leuk voor de jongere doelgroep.
Future Mobility


Mijn favoriete gedeelte van de dag was toch wel de voertuigen van de toekomst: Future Mobility! Hier waren verscheidene kleine en grote merken aanwezig met elektrische steps, e-bikes, scooters, motoren en zelfs auto’s. Ook zagen we hier de drone-taxi van Zero Motorcycles. Helaas mochten we geen proefrit maken, maar toch gaaf om hem in het echt te kunnen zien.

We begonnen bij de nieuwe elektrische EQC van Mercedes, naast een testrit was er ook de mogelijkheid om een soort Mario Kart in de auto te spelen, wat erg grappig was om de auto van binnen een beetje te beleven.Natuurlijk is het mooi om al die nieuwe voertuigen te zien, het allerleukste is als je ze echt zelf kan ervaren, en dat kon op de testbaan! Gelukkig moest je voor de scooters wel in het bezit zijn van een rijbewijs en was er voor de meeste voertuigen een minimum leeftijd.


Goed om te zien dat ook DHL nadenkt over het deels vervangen van hun grote bussen voor een soort Stint-achtige elektrische bakfietsen voor het bezorgen van pakketjes. Deze zal helaas niet je nieuwe grote computerkast thuis kunnen leveren, maar wel je online bestelde kleding en andere kleine pakketjes.


Dan komen we bij een oude bekende, de elektrische step! Zelf heb ik eerder een review gemaakt over een elektrische step van Xiaomi, al eindigde dit avontuur wel snel in een boete…. Bram van Bright heeft recent een video gemaakt waarom dit soort elektrische voertuigen in Nederland ook legaal de weg op moeten, check de video hier. Toevallig kwamen we hem ook tegen op Bright Day en hebben we deze nieuwe voertuigen besproken, we waren het er beiden dan ook over eens dat de Nederlandse overheid snel(ler) moet gaan kijken naar hoe dit soort voertuigen gereguleerd moeten gaan worden, om zo te zorgen voor een betere en veiligere manier van vervoer.

Bird, bekend van elektrische deelsteps in diverse internationale steden, was aanwezig op het event, maar kon helaas nog niet zeggen wanneer we gebruik mogen maken van deze stepjes in Nederland. Iets verderop zagen we de nieuwe ‘urban electric moped’ van Brekr (spreek uit als Brekker) en een super snelle en gestroomlijnde fiets gemaakt door een team van studenten, erg gaaf!
E-bikes worden hier in Nederland ondertussen vaak als saai en oubollig gezien, mede omdat de gebruiker vaak ehmm… wat op leeftijd is. Phatfour laat zien dat het anders kan met hun Phatbike, een e-bike die meer wat wegheeft van een dikke offroad bike met zijn flinke banden en robuust ogende frame. Zelf zou ik er wel mee gezien willen worden, dat is ze gelukt.
Uiteraard heb ik een kleine durability test gedaan!

Vergelijkbaar met de Phatfour was er de Doppio, ook een stevig ogende e-bike al had deze een wat meer retro uitstraling. Het leuke aan de Doppio is dat je met twee personen plaats kan nemen op het zadel, al wordt het wel erg gezellig gezien deze niet heel groot is.Afsluitend


Overall vond ik het een geslaagde dag. De drukte viel ondanks een totaal bezoekersaantal van 22.000 mensen nog goed te overzien omdat iedereen verspreid was over de 5 ‘flights’. Ook daarom waren de rijen voor bijvoorbeeld het proefrijden van de e-mobility voertuigen en het testen van de Galaxy Fold niet te lang en kon je met een beetje tempo eigenlijk alles wel in een 4 uur durende ochtend of middag zien. Prima aanrader voor de tech liefhebber (of je gezin), en vermoedelijk zijn wij volgend jaar ook weer van de partij.

Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat, advies en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters Instagram

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.