Desktop Build Guide – NZXT H9 Elite – Wit


Zoals wellicht is opgevallen staat hierboven “Build Guide”, en geen “Best Buy Guide”, want de build van vandaag heeft een iets andere insteek: het gaat vandaag vooral om het samenstellen van een lekker dik, high-end game systeem met de focus op wat meer visuele samenhang tussen de componenten. Suggereren dat meer betalen voor wat visual flair de beste oplossing is is natuurlijk onzin, maar het is wel leuk en soms wil het oog ook wat.

In dit artikel doorlopen we dan ook de stappen die wij zelf hebben doorlopen wanneer we een dergelijk systeem beginnen te bouwen, om een beetje inzicht te geven in hoe zo’n build nou tot stand komt. Enjoy!


NZXT H9 Elite


Het begon voor ons allemaal met het arriveren van de NZXT H9 Elite, NZXT’s nieuwste mid-tower ATX behuizing. Hoewel de H9 an sich niet per sé super origineel, we hebben de laatste jaren de nodige dual-chamber, iets-meer-breed-dan-hoog, glazen-voorkant behuizingen gezien, weet NZXT er toch hun eigen ding van te maken. Wat steviger staal dan het dunne aluminium van de O11 Dynamic, een gaatjespratroon die aan de zijkant, bovenkant en intern terugkomen, en uiteraard de introductie van een Elite versie die met 3 RGB fans en een glazen toppaneel nog meer opvalt.
Hoewel prijzig valt er in de uitvoering niet veel op te merken aan de H9. Bouwkwaliteit en afwerking zijn goed en het inbouwgemak van NZXT cases is echt uitstekend (denk aan uitneembare brackets voor radiatoren, veel kabelmanagement opties, en lekker veel ruimte om mee te werken). Het is alleen jammer dat ze op een case van bijna 300 euro net even besparen op één fan, want 3 zijn mooie RGB Duo fans met RGB aan beide kanten, maar de outtake fan is een simpele witte zonder verlichting. Maar goed, een volwaardige review volgt nog, maar als deze case je smaak is, en in je budget valt, dan mag hij op je wenslijst.

GPU: MSI GeForce RTX 4070 Ti Gaming X Trio White


Het tweede product aan de basis van deze build was de introductie van MSI’s Gaming X Trio koeler in witte uitvoering. Een witte videokaart ontbrak nog in MSI’s line-up en dat ze juist hun Gaming X Trio koeler, die al jarenlang consequent goed presteert zowel wat koeling als geluidsproductiebetreft is een hele mooie stap voor ze en we wilden die graag in een passende build gebruiken.


Mocht je hem overwegen: We hadden de grijze variant al getest, en de witte presteert exact hetzelfde: koel, stil, veel meer kan je niet wensen. Je moet alleen zorgen dat de prijs klopt vergeleken met andere witte kaarten zoals de Gigabyte Aero, want geen van de grote koelers heeft echt moeite met een sub 300 Watt RTX 4070 Ti.

Moederbord: ASUS Prime Z790-A WiFi


Vreemd genoeg zien we veel componenten die zich als wit verkopen stiekem het nodige zilver gebruiken. De MSI Videokaart is daar één van, maar ook de Prime Z790-A WiFi van ASUS combineert de twee. Daar moet je soms dus rekening mee houden, maar in dit geval gaat het juist perfect samen. Visual goals gehaald, en daarmee was de keuze voor ons moederbord duidelijk.


Maar we zouden een bord overigens niet gebruiken als hij ook niet goed was, en de Prime Z790-A is er één die juist volledig terecht in een BEST Buy Guide zou mogen zitten. Voor een Z790 bord is hij betaalbaar, je krijgt een stevige stroomvoorziening die ook voor een i9 ruim voldoet, en meer dan genoeg aansluitingen voor praktisch alle gebruiksdoeleinden. Tenzij je hele specifieke wensen hebt die een extreem duur moederbord verantwoorden is de Prime net als de vergelijkbare TUF een goed uitgangspunt voor een typisch game-systeem of een werkstation.

CPU: Intel Core i9-13900K


Als we dan toch een capabel moederbord hebben en bakken met extra budget aan frivoliteiten uitgeven, waarom geen i9-13900K? Ok fine, een i7-13700K is eigenlijk de veel logischere keuze, maar een i9-13900K verbruikt meer en is zo beter geschikt on high-end cases en CPU koelers een beetje uit te dagen. Reden genoeg om hem in te zetten.

Geheugen: Corsair Dominator Platinum


Voor ons geheugen komen we praktisch altijd bij Corsair uit. Die hebben we tegen elk moederbord mogelijk aangegooid en hebben we nimmer issues mee gehad, en als er één ding is wat wij hier niet willen is gedoe. Corsair’s line-up is altijd goed te volgen: Vengeance LPX is eigenlijk altijd een goede value keuze, Vengeance RGB is praktisch altijd leuk geprijsd voor capabel RGB geheugen, en wanneer je echt geld overhebt heb je Dominator RGB modules.

Een witte dominator set zou in deze build echt ideaal zijn. De realiteit is echter dat wij niet onbeperkt geheugen hebben liggen en soms moeten we het doen met wat we hebben. Omdat het moederbord nog het nodige zwart er in had zitten hebben we zo gekozen voor de zwarte dominator modules in plaats van de witte, simpelweg omdat dit de best passende waren die we beschikbaar hadden.Deze (maar dan DDR5) waren natuurlijk ideaal geweest. Maar je moet ze maar net hebben liggen.

Opslag: Kingston KC3000


Voor eyecandy builds maakt de SSD normaliter niet veel uit, maar we hebben er wel ééntje nodig. Soms pakken we gewoon wat op een stapel ligt, maar als het even kan leggen we onze aandacht bij voorkeur op een model die goed uit onze testen komt en tegelijkertijd ook goed geprijsd is. De Kingston KC3000 is al tijden scherp geprijsd én één van de best geteste Gen4 drives, en daarmee een eenvoudige aanrader voor praktisch alle doeleinden. Reden genoeg voor een extra highlight.

Voeding: Seasonic Vertex GX-1000


Voor de meeste builds en test rigs gebruiken wij al jaren Seasonic Focus en Prime voedingen, want die hebben ons nog nooit in de steek gelaten en ook hier geldt voor ons: betrouwbaarheid boven alles.

Recent hebben ze de Vertex serie uitgebracht, nieuwe ATX 3.0 spec voedingen waarbij de nieuwe 12VHPWR aansluiting voor de nieuwe Nvidia GPUs inbegrepen zit. Zo heb je ook maar één strakke kabel nodig voor je voeding, wat ons leven ook weer makkelijker maakt. En in dit geval zit de voeding achter het moederbord, dus hoeven we ook geen moeite te doen om een wit model uit te zoeken. 1000 Watt is eigenlijk overkill, maar vanuit ons perspectief: who’s counting?Wil je weten hoe je een goede PSU uitzoekt? Kijk dan deze video:

Koeling: NZXT Kraken Z73 RGB


Koeling voor builds proberen we in de regel aan de kast en CPU aan te passen. Een grote NZXT kast betekent bij voorkeur dan ook een grote NZXT koeler, en in dit geval natuurlijk ook een witje. Cue de Kraken Z73 RGB: 360mm, RGB fans, displaytje op de pomp, en mooi wit uitgevoerd.


Extra’s: NZXT F120 RGB Duo


Voor showbuilds is RGB natuurlijk fijn om hem extra op te doen vallen. Maar het laatste dat je wilt is knutselen met tal van verschillende RGB applicaties door elkaar heen; dat is vragen om uren van je tijd op te vreten. Om een build als deze aan te kleden blijf je dan bij voorkeur altijd bij hetzelfde merk, in dit geval NZXT, en laat ze nu heel toevallig een tijdje geleden mooie F120 RGB Duo fans uitgebracht hebben. Deze fans hebben RGB aan beide kanten wat in dit geval met een grotendeels glazen behuizing heel goed uitkomt: typische fans met RGB aan één kant zien er van de andere kant vrijwel altijd muf uit.


Het Eindresultaat


Als we alles bij elkaar zetten hebben we het volgende lijstje:

– Case – NZXT H9 Elite Wit (€289)
– CPU – Intel Core i9-13900K (€599)
– Moederbord – ASUS Prime Z790-A Gaming (€289)
– Geheugen – 32GB Corsair Dominator DDR5-6000 (€169)
– Opslag – 2TB Kingston KC3000 (€141)
– Koeling – NZXT Kraken Z73 RGB (€335)
– Voeding – Seasonic Vertex GX-1000 (€246)
– Videokaart – MSI RTX 4080 Gaming X Trio White (€999)
– Extra’s – NZXT F120 RGB Duo, Triple Pack 120mm (2x €103)
– Totaal ca €3273

Uh, da’s nie mis. Daarom Build Guide en geen Best Buy Guide dus, want de verhouding tussen CPU en GPU, en CPU plus GPU en de rest van het systeem loopt een beetje scheef. We geven zo praktisch meer uit aan RGB en fancy extra’s dan de videokaart, en eigenlijk lijkt deze H9 Build zo eigenlijk meer een ideale basis voor een RTX 4090 waarbij je met CPU en GPU ver in het ultieme segment zit dan een RTX 4070 Ti waar je ook om prijs-prestatieverhouding geeft.

Je moet het dan eigenlijk vooral ook zien als inspiratie, dus bij deze, het eindresultaat:

Afsluitend


Mocht er nog enige twijfel zijn: soms bouwen wij, en andere reviewers, systemen omdat het leuk is, om te kijken hoe specifieke onderdelen samen komen (in dit geval NZXT’s witte kast en accessoires gecombineerd met ASUS en MSI componenten), om bepaalde producten te testen of ze inderdaad zo eenvoudig te installeren zijn of zo goed presteren als de fabrikant claimt, of gewoon als eyecandy zodat jij bij jouw volgende systeem weet of dit iets is wat je wil of niet.

En wat zijn dan de lessen die we uit deze build mogen opmaken? Dat NZXT’s RGB totaalplaatje tegenwoordig harstikke goed in elkaar zit, grotendeels dankzij de Duo fans met RGB aan beide kanten, dat zowel ASUS als MSI mooi mee doen in de categorie “witte hardware”, en eigenlijk vooral dat een NZXT H9 Elite een mooie kast is om mee te werken. Geen verkeerde les voor een dagje werk.

Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.