Cat S41 review


Zeg ik ‘Cat’, dan denk je vermoedelijk eerst aan zo’n klein harig geval met eigenwijs karakter, of als we het over hardware hebben vermoedelijk aan iets wat grof, weinig vrouwelijk, en vermoedelijk bouw gerelateerd is. De nieuwe Cat S41 smartphone zet die lijn die we in hun eerdere telefoons aantroffen in elk geval voort. Op IFA afgelopen augustus lanceerden ze een nieuw budget (s31) en mid-range model (S41) welke leuk testvoer leken. Hoewel wij niet in de bouw zitten noch dankzij een mega robot stofzuiger roundup in een bijzonder stoffige omgeving zitten gingen we toevallig nog wel wat water opzoeken op een Grieks eiland dus leek het testen in een praktijksituatie best te doen.

Focus features? Een 5000 mAh accu (een typische telefoon zit rond de 3000), waterdicht, stofdicht, stootbestendig, en een scherm dat zich onder zwaardere omstandigheden goed moet laten bedienen. Prijskaartje? Op moment van schrijven ca 450 euro.

Uitpakken


Prima net (en stevig, het zou wat zijn he) doosje, de drie grote focusfeatures in beeld, en gaan: één telefoon, een micro-usb kabel, usb laadgeval, en een opvallende verlengkabel, daarover straks meer. Meteen even een kanttekening incasseren, want het is 2017 en Type-C mag wel eens de standaard worden.


De telefoon


Wanneer je met de Cat S41 aan de slag gaat weet je dat het geen typische telefoon is. Hij is dik, grof, voorzien van ogenschijnlijk ouderwetse fysieke knoppen in plaats van fancy touch meuk, maar het idee dat de doelgroep liever een duidelijke knop voelt dan op gevoel een stukje glas moet strelen kan ik mij wel in vinden. Vergeet natuurlijk niet, dit is geen telefoon die zich op de typische consument richt. En toegegeven, die duidelijke knoppen werken ook gewoon goed; prima feedback, goed voelbaar waar je vinger zit, geen issue.Powerknop en volme knoppen rechts. Aan de linkerkant het sd- en sim slot achter een klepje (want we willen waterdicht), en we zien een extra knop die je zelf kan instellen. Handig als je bijvoorbeeld de zaklamp modus binnen één druk bereik wilt hebben, je kan er voor een short- en long press een andere functie aan hangen.Het hele toestel is voorzien van een rubberen grip coating, en je merkt vanaf het eerste moment dan ook dat je deze niet zo maar gaat laten vallen (ondanks dat het kunnen laten vallen een focuspunt is). Ik zeg dit wel met de kanttekening dat die achterzijde niet zo robuust aanvoelt als dat hij oogt, het geeft wel net een beetje mee, maar ondanks dat het wat minder stug voelt is dat geen synoniem voor ‘het voelt fragiel’, nee, dit ding voelt alsof hij gemaakt is om te laten vallen zonder zorgen. En ja, dat hebben we ook gedaan door middel van de ‘geef de telefoon aan de kinderen’ test, vooralsnog zonder schade.
De camera positie helemaal in de hoek brengt wel wat vragen mee, want als je niet oplet zit je met je vinger er over. Bullit, de producent, mag die van mij echt een stukje van de rand verwijderen.


Leggen we hem naast de Samsung Galaxy S7 dan zien we dat het verschil in afmetingen heel erg groot is. Aan de andere kant, pak een stevige flipcover op je Samsung en je hebt grofweg hetzelfde in de hand terwijl we voor de Cat niet het gevoel hebben dat een hoesje noodzakelijk is.Specificaties


De specs:Focus uiteraard de grotere accu en optie op hem als powerbank te gebruiken, dat komt zo aan bod. We zien een Mediatek P20 MT6757 octacore processor aan de basis met Android 7.0, een goed begin. Hoewel acht cores wel sexy klinkt moeten we ook niet vergeten dat we deze chip ook in betaalbare (sub 200 euro) Chinese telefoons aantreffen. Verder 3GB Ram (ok), 32 GB opslag (ok) met de fijne optie om een SD kaart toe te voegen tot 2 TB, dus opslag is geen issue.

Er zit een 5” scherm in met full HD resolutie, wat in onze optiek prima is. Gorilla Glass 5 is fijn voor extra zekerheid tegen krassen en stoten, dat materiaal en de voordelen ervan staan niet ter discussie. Overigens kan de Cat gebruikt worden in extreem lage en hoge temperaturen (-25 tot 55), wat we maar beperkt hebben kunnen testen met een maximum temperatuur van 35 C op de testlocatie en onwil aan de kant van mijn lieftallige koukleumpje om de sneeuw op te zoeken.

Wel vinden we het ontbreken van –ac WiFi jammer, al zit er wel dual-band functionaliteit in en NFC op.

Prestaties


Benchmarks! Want hoe objectiever hoe beter. Als je van SSD’s, grafische kaarten en processoren komt is het concept telefoon benchmarks wel even wennen, ze schommelen namelijk aanzienlijk meer tussen verschillende runs in en zijn in mijn optiek dan ook meer indicatief voor grote krachtverschillen dan dat je waarde moet hechten aan eventuele kleine verschillen.

We hebben gekozen voor een brede selectie benchmarks. Geekbench 4 voor single core en multi core prestatie onderscheid, PC Mark Worx 2.0, ANDe Bench en RL Bench voor algemene en CPU indrukken, PC Mark Storage voor wel, storage prestaties, en vervolgens Performance Test voor een aantal scores van specifieke elementen.


Duidelijk geen hoogvlieger wat CPU en GPU prestaties betreft. Hooguit een budget-tot-mid-range prestatie.

De vraag is natuurlijk wat voor de doelgroep echt uitmaakt, en dat laat zich lastiger in benchmarks uitdrukken. De UI ervaring voelt eigenlijk prima soepel, zij het niet uitzonderlijk slick, maar wat nog veel meer opvalt is dat het scherm een bovengemiddelde goede ervaring biedt om te navigeren wanneer je vingers vochtig of vies zijn. Dat is een logische focus vanuit de doelgroep, maar ook fijn om dat in de praktijk te kunnen onderschrijven.

Scherm


Subjectief maakte het scherm geen onaangename indruk. Een tikkeltje warmer dan gebruikelijk wellicht, maar dat bleek vooral zo te voelen omdat menig telefoon juist een veel kouder beeld geeft dan waar we de witbalans op onze monitor normaliter zouden willen hebben. Vooral voor de doelgroep leek een hoge helderheid mij cruciaal, want dat zorgt dat je in de volle zon het scherm goed blijft kunnen lezen. De door ons gemeten 623 cd/m2 is ook een net resultaat. Voor de liefhebbers van goede dimming: de witopbrengst ligt iets onder de 27 cd/m2 bij minimale helderheid. Niet extreem, maar meer dan donker genoeg zelfs voor wat gevoeligere ogen en gebruik in het pikdonker. Contrast ligt met net boven de 900:1 op goed; niet uitzonderlijk, niet slecht, gewoon prima.


Ondanks dat het de doelgroep ongetwijfeld geen ene pepernot kan schelen is de nauwkeurigheid van de kleurweergave zo gek nog niet, wederom in het achterhoofd houden dan menig telefoon de kleuren juist enorm oververzadigd voor dat subjectief ‘goede’ gevoel (maar objectief ‘meh’). De Cat S41 zien we ook wat oververzadigen, maar verre van extreem. Het onderstreept de subjectieve indruk van een best aardige, helder-capabele weergave. Maar voor de duidelijkheid: echt spectaculair is het zeker niet als je er bijvoorbeeld een S7 naast legt, iets wat ook niet geholpen wordt door de kwaliteit van de foto’s die je maakt, maar daarover straks meer.

Wat wel opvalt is dat het scherm door de bank genomen wat sneller vies oogt en voelt dan bijvoorbeeld de S7, en daardoor wat stroever te bedienen voelt. Dat is lastig meetbaar, maar we willen de kanttekening bij het scherm wel plaatsen.

Accuduur


Het onderwerp waarop we wel konden verwachten dat de Cat S41 hele goede zaken ging doen, en wat dat betreft stelt hij geen moment teleur. Zelfs na twee dagen actief gebruik, foto’s nemen, films nemen en dan in je hotelkamer terugkomen om te realiseren dat je nog wel even een nachtje door kan gaan is heel erg tof. Vergeet je hem een keer bij te laden, of ben je gewoon veeleisend, die 5000 mAh is dan erg fijn.

De Futuremark Work 2.0 benchmark accutest, dit is een ‘actief gebruik’ scenario met schermtijd wat wij op een redelijk hoge helderheid (ca 350 cd/m2) uitvoeren, toonde een mooie score met maar liefst 15 uur en 34 minuten. Ter vergelijking, de Huawei P10 scoorde 6 uur 45 minuten, de Samsung S7 ca een half uurtje minder dan dat maar die is inmiddels ook al weer een jaartje actief in gebruik.

De meerwaarde van de extra dikte wordt zo duidelijk, maar 5000 mAh is ca 66% meer dan de 3000 mAh standaard, terwijl de netto accuduur een stuk hoger uit pakt. We vermoeden dat de Cat S41 simpelweg wat minder energie aan de motor kwijt is, wat uiteraard ook past bij het plaatje van de CPU prestaties.


Een opvallende extra is de optie om je accu een beetje te delen. Met het verloopje welke we eerder zagen heb je de optie om een andere telefoon op te laden met jouw accu. Dat kan vlot, of ‘slechts’ op 1A (nog prima toch?) waarbij in de laatste modus je telefoon niet uit hoeft, wat dan weer een plus is. Prettig is de optie dat je aan kan geven bij welk percentage het opladen moet stoppen, zodat je zelf niet opeens met een lege telefoon zit. Prima bedact.


Software

]

Cat levert een relatief schone Android, wat we natuurlijk waarderen, met focus op de Google apps en met zelf niet meer dan een eigen extra App store toegevoegd. We zien op moment van publiceren (24/10) Android 7.0 met de augustus security patch, exact hetzelfde wat de Samsung Galaxy S7 biedt op dit moment. Het is lastig inschatten wat de fabrikant zal doen de komende tijd, enerzijds was het gebrek aan een Android 7.0 update op de Kodak Ektra een pijnlijke keuze gezien de jonge leeftijd, anderzijds zien we ze meer aandacht spenderen aan de Cat lijn dan de Kodak lijn, dus we wachten het voorzichtig af.

Camera

Dat de camera niet de focus feature ging worden was te verwachten gezien de insteek van het product, en kijken we terug naar de prestaties van de Kodak Phone die door dezelfde fabrikant wordt gemaakt die wel een mega foto focus had waren de verwachtingen ook wel wat getemperd, die laatste leunde namelijk nogal op de software.

Natuurlijk is het een beetje scheef om te verwachten dat een bouwvakker telefoon de tofste vakantiekiekjes ging schieten, dus daar gingen we ook niet vanuit, maar ook in de bouw of de andere werkgebieden waarbij de duidelijke voordelen van dit model tot hun recht komen is het toch niet heel lastig voor te stellen dat je vlot en zonder gezeur bruikbare kiekjes wil kunnen produceren. Sta je daar op een ladder en wil je een foto van een technisch probleem digitaal doorsturen dan is het laatste wat je wilt te veel moeten opletten of je je handen wel helemaal stil houdt. Daarbij vind ik het ook niet ondenkbaar dat Bob de Bouwer in het weekend ook wat leuke plaatjes van Bob Jr wil schieten.

Let op: foto’s zijn klikbaar, maar de grote afbeeldingen zijn wel 50% verkleind van het origineel om dataverbruik binnen perken te houden. Pixel-peepen is dus niet fair voor de camera.

300300

300300

300300

Veel verder dan ‘het werkt aardig’ kom ik echter niet. De verhouding scherpe vs onscherpe foto’s is minder dan we bij de S7 of de Huawei P10 zagen, maar in het gros van de gevallen brengen we het punt dat we willen maken wel over. De plaatjes weten niet echt te knallen, wat in geval van vakantiekiekjes wat karig oogt, maar voor het werk minder zal boeien. Af en toe komt het net wat beter uit de verf, als het licht net even beter valt, maar het is niet structureel van het top niveau wat we in high-end cams verwachten. Aan de andere kant, selfies met een schattig klein mannetje (links) maakt een hoop goed toch?

300300

Low-light performance is echter gewoon ronduit slecht, met praktisch geen enkele ook maar bijna-scherpe foto zodra het zonlicht uit onze omgeving is verdwenen. Met een redelijk stevige flash komen we wel weer een heel eind, maar dergelijke foto’s krijg ik niet over mijn hart om te delen. Met flash functioneel genoeg voor werksituaties? Ondanks dat ik het beter had willen zien denk ik wel, maar ook echt niets meer dan dat. Zonder flash, of het nu bewegende kinderen zijn of je probeert een nacht-scene foto te maken, forget it.

300300

300300

Wel heel leuk is de onderwatermodus, al is het wel lastig om ook maar een beetje charmante foto te maken, nee: bijna onmogelijk. De onderwatermodus schakelt je touchscreen uit want normaliter reageert een touchscreen als een malle op water, en met de fysieke knoppen kan je dan gewoon foto’s maken en filmen. Vergeet niet adem te halen enzo he. En gezien hij toch waterdicht is, onder-de-waterval-foto natuurlijk onvermijdelijk.

300300

Goed, éénje nog. Bij genoeg licht pakt de camera vliegende kinderen in elk geval wel vlot genoeg op. Disclaimer: don’t try this at home etc, en enkel met expliciete toestemming van kind in kwestie (bijvoorbeeld door goedkeurende grijns)

600


Conclusie


We zijn gaandeweg de nodige kanttekeningen tegengekomen welke we wanneer we de huidige straatprijzen erbij pakken voor een ‘normale’ telefoon wel twijfelachtig hadden gevonden. Ik ontkom dan ook niet aan het gevoel dat de fabrikant van deze devices het lastig heeft om te kunnen voldoen aan de wensen van de moderne zeer verwende consument en deels daarom de keuze voor een hele specifieke insteek, in dit geval gebruik in ‘extreme(re)’ situaties, heeft gemaakt. Al kunnen we ondanks die specifieke insteek de kanttekeningen vanuit het ‘typisch’ gebruik perspectief niet negeren met de redelijk veilige veronderstelling dat ook harde werkers soms hun telefoon in privé omstandigheden zullen inzetten; voor 450 euro koop je gewoon telefoons met meer rekenkracht, grafische kracht, betere schermen (note: het scherm is gewoon prima) en betere camera’s. Vooral dat laatste vinden we jammer, want de andere twee punten zijn minder relevant en hoewel we nog wat mindere punten zullen benoemen had een goede camera (met het oog op de doelgroep) in onze optiek het hele product naar een hoger niveau getilt.

Een wat hogere prijs ten opzichte van het totaalplaatje staat de zakelijke doelgroep in elk geval minder in de weg, zeker wanneer de kans op telefoonsterfte een heel stuk hoger is in stoffige, natte, of op andere manier minder-schone omgevingen. Het feit dat de telefoon de papieren heeft om die uitdagingen aan te gaan is leuk, maar vooral ook dat hij duidelijk aantoonbare voordelen heeft voor die situaties: zoals het scherm dat zich goed bedienbaar houdt zelfs wanneer je vingers nat of vuil zijn of zelfs wanneer je met handschoenen werkt, stevige fysieke knoppen plus een extra knop voor je belangrijkste acties (flashlight bijvoorbeeld) plus het feit dat je dit ding echt niet heel snel uit je handen laat vallen, zijn redenen genoeg om hem serieus te overwegen wanneer je in je werk tegen dat soort problemen aanloopt met standaard telefoons; het is gewoon een echt werkpaard en dat voel je in de praktijk. Voor ons was het leuk om hem mee te nemen het zwembad in, maar er zijn genoeg werksituaties te bedenken waar deze ‘leuke’ water-, stof- en dropbestendigheid echte relevante punten zijn.

De dikke 5000 mAh accu is wat dat betreft ook een mooie plus (met powerbank feature als bonus), want ook in ons meer typische gebruik maakt dat het verschil tussen een telefoon die je constant aan het laden bent en één die gevoelsmatig nooit op raakt; de accu inhoud is weliswaar ‘slechts’ 66% meer dan een typisch model, maar actief gebruik brengt ons ruim voorbij het dubbele in de praktijk en benchmarks. Het maakt hem zwaarder en dikker, maar benaderen we hem als een telefoon die van zijn eigen hoesje is voorzien dan valt dat laatste mee en nemen we dat eerste graag op de koop toe; wij bouwers lopen tenslotte al te zeulen met onze boormachines enzo, toch?

Hoewel we nog wat kleine punten willen aanwijzen die voor de specifieke doelgroep handiger zouden zijn, bijvoorbeeld een minder-gedoe-bij-inprikken Type-C connector boven de ons inziens verouderde Micro-USB standaard, of het feit dat de rubberen dopjes op de aansluitingen wel profiteren van het hebben van iets van nagels, denken we dat de door Cat gestelde doelgroep reëel genoeg is en voor een groot deel voorzien wordt in hun specifieke wensen. Je mag er zeker naar te kijken als de genoemde voordelen je aanspreken en je niet wakker ligt van een paar gram of millimeter meer of een wat mindere camera (vooral bij low-light) dan de gelijk geprijsde consumententelefoons.

Fun fact 1 : Op dit moment loopt bij Tweakers een poll over de meest cruciale smartphone elementen, accuduur overtuigend op één, dus go nuts als je dat het belangrijkste vindt! poll: Essentiële smartphone-eigenschap
Fun fact 2 : Bij een cafétje bij ons in de buurt viel op dat de werknemers Cat phones gebruiken voor het opnemen van orders. Argumenten: Kan tegen een stootje en de accu houdt goed stand, vond het wel een leuk om daar precies tijdens de test tegenaan te lopen.Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.