Cat S52 Review


Een Cat telefoon is geen telefoon voor iedereen die in de eerste plaats de nieuwste, snelste telefoon zoekt met de beste camera op de markt of de nieuwste snufjes. Alles draait bij Cat in de eerste plaats om de duurzaamheid: telefoons die je een paar keer kan laten vallen, kan laten verdrinken, en als je met handschoenen werkt ook nog kan bedienen. Toch is de nieuwste Cat S52 net iets anders, het is namelijk de eerste telefoon waarbij ze hun duurzaamheid proberen te combineren met een all-round featureset en ervaring die overeen komt met een normale smartphone. In deze review zoeken we uit of dat is gelukt.


Uitpakken en Design


De Cat S52 lijkt op het eerste gezicht een redelijk normale smartphone, zeker vergeleken met de overduidelijk bulky S61. De S52 is zeker wat dikker dan je typische smartphone, maar hij is natuurlijk gemaakt om tegen een stootje te kunnen en juist niet om met een hoesje te gebruiken. Belangrijker is dan ook dat hij lekker stevig in de hand ligt, de achterkant en zijkanten goede grip hebben, en de knoppen niet te klein en gevoelig zijn. Wel had ik liever fysieke knoppen vooruit gezien dan virtuele knoppen, maar dat zal van persoon tot persoon verschillen. Oh, en achterop geen glas uiteraard, metaal en kunststof.



Eén van de focuspunten is dan ook dat je ook deze telefoon een paar keer kan laten vallen, iets wat ik ook meermaals heb gedaan. Stiekem een beetje om vrouwlief te pesten door te doen vermoeden dat onze ‘fancy’ telefoons per ongeluk door de lucht vlogen, maar ook echt wel een praktische test waar dit ding voor gemaakt is: vallen, water, stoten, hij kan echt wat hebben.

Aan de linker kant zit de simkaart en SD kaart achter een klepje, prima gezien je daar niet altijd bij hoeft. Onderop zit nu een vrije Type-C connector, een stuk fijner dan de micro-USB met klepje op de S61 die we voor de FLIR gebruiken. Aan de rechterkant de power knop en volume knoppen, en bovenop een ouderwetse maar gewaardeerde 3,5mm aansluiting.





Specificaties



Wat opvallende punten. Positief:
– Opvallend goede standby time
– Gorilla Glass 6
– Sony sensor met relatief gevoelige f1.8 sensor
– Waterdicht zonder klepjes (IP68)
– Val en schok resistant
– Redelijk moderne featureset met NFC en Type-C.
– SD kaart slot
– Android 9 met belofte voor Android 10.

Negatief:
– 210 gram en slechts 3100 mAh accu
– Slechts 720p display
– Mediatek SOC

In de Praktijk


Eén van de ergernissen van de S61 is de trage UI response. Simpelweg swipen door je paginas of browsen voelt al onnodig traag. De S52 doet dat een stuk beter, het is een stuk bruikbaarder en vlotter, en ook de vingerafdruk lezer voelt een stuk vlotter. ‘Gewoon normaal’ gebruik is prima te doen zonder echte ergernissen. Dat is ook deels te danken aan een schonere UI, voorgangers waren wat meer ‘Cat uniek’, dit keer blijven ze wat dichter bij stock Android met wat kleine maar niet heel relevante extras. Als gevolg is de security patch vermoedelijk ook wat recenter, minder werk om de zaken bij te houden en Cat is natuurlijk geen Samsung (niet het beste voorbeeld overigens, maar dat terzijde) wat mankracht betreft. November security patch op Android 9 met een belofte voor Android 10 in 2020 is dik prima in mijn optiek.

Maar de Mediatek SOC kan zeker niet op tegen moderne Qualcomm opties. Vergeleken met en recente Snapdragon voelt deze telefoon gewoon een stuk trager, zelfs gloednieuw uit de doos, en we moeten ook niet vergeten dat we voor deze prijzen wel degelijk een Snapdragon 855 alternatief kunnen krijgen (LG G8s bijvoorbeeld).

Camera


De camera verdient een vergelijkbare beschrijving, het is zeker geen high-end optie die als alternatief dient voor een S10+ of de jongste iPhone, maar er is een goede reden dat we deze Sony sensor ik tig telefoons zien tegenwoordig: ze zijn goedkoop, makkelijk te implementeren en eigenlijk best prima. Waar je met de voorgangers een stuk meer moeite moest stoppen om een redelijke foto te krijgen kan je nu redelijk makkelijk point-en-shoot fototjes schieten zonder dat de helft onscherp is. Je wint er geen prijzen mee, maar de fotos komen prima voor de dag en dat is ook voor de ‘rugged’ doelgroep toch vaak cruciaal in de werkzaamheden.


Display


Hoewel de resolutie van het scherm niet bijzonder is, 720p is opvallend budget voor een toestel ruim voorbij de 400 euro, is de afstelling zelf wel weer goed gedaan. Maximale helderheid is met 538 nits keurig acceptabel voor gebruik buitenshuis, en de kleurafstelling, grijswaardes, gamma en witbalans zijn opvallend goed. Zolang je geen high res beeldmateriaal hoeft te verorberen is het functioneel een aardige display, al blijft het dan toch een beetje jeuken: met een 1080p versie hadden ze natuurlijk écht indruk kunnen maken.

De resultaten samengevat:
– Maximale helderheid (wit) 538 nits
– Minimale helderheid (wit) 20 nits
– Maximale kleurafwijking 6,75 Delta E
– Gemiddelde kleurafwijking 2,95 Delta E
– Gemiddelde grijsafwijkig 2,50 Delta E
– Contrast 1750:1
– Gamma 2,26
– Whitepoint 6975 Kelvin

Kortom: keurige resutlaten.


Accu


Dat de S52 gemaakt is voor bellen en overleven zien we in de specs: de standby en call-time specs zijn uitstekend en je kan er bij licht gebruik dus een paar dagen mee door zonder dat je leeg komt te zitten. Toch is de accu met 3100 mAh niet groot, en vraag ik mij af of het niet mogelijk was geweest een grotere accu te plaatsen. De S52 weegt tenslotte 210 gram, mijn Zenfone 6 heeft met 190 gram wel een 5000 mAh accu in huis.

Maar omdat het niet de krachtigste telefoon is met relatief lage resolutie valt het verbruik ook weer mee, een hele dag intensief prutsen ermee was niet voldoende om hem te legen, en de kans dat een ‘echte’ S52 werker dan niet elke dag gemakkelijk door komt schatten we nihil. Als jij iemand bent die echt de hele dag op je smartphone zit zal je vermoedelijk toch eerder een high-end flashy toestel kopen, en ik kan mij geen ‘werker’ voorstellen die hiermee tekort gaat komen. Kortom: Niet ultiem, wel prima.


Conclusie


En dat is het eigenlijk wel voor de S52 die in tegenstelling tot de S61 bijvoorbeeld geen FLIR in huis heeft om hem echt heel uniek te maken. De fusie tussen ‘rugged’ en ‘mainstream’ is echter wel leuk, zo zien we voor het eerst een Cat telefoon die weliswaar ietsjes dikker en zwaarder is, maar in veel opzichten als een gewone telefoon aanvoelt. Vingerafdruk scanner, moderne aansluiting, waterdicht zonder vervelende klepjes; het voelt gewoon als een ‘normale’ mid-range telefoon, maar dan wat zwaarder en met een design dat je het vertrouwen geeft om hem af en toe even door de lucht te gooien. Iets wat wij voor de aardigheid doen, maar voor de doelgroep bittere noodzaak zal zijn dat hij het overleefd.

Maar kijken we kritisch, dan zien we ook reden tot zorg, zeker gezien de toch forse prijs nabij de 500 euro. Voor hetzelfde geld heb je bijvoorbeeld een Galaxy S10e (slechts één voorbeeld) met veel snellere soc, betere camera(s), betere display, meer opslag en met een ‘rugged’ hoesje durf ik dezelfde gooi-en-stuiter tests ook wel aan. Je kan argumenteren dat hoesjes minder fijn zijn, maar ook dat ze makkelijker te vervangen zijn dan krassen en deuken in je frame. Je kan je ook afvragen in hoeverre het een eerlijke vergelijking is, maar het is tenslotte Cat zelf die de ervaring van een mainstream telefoon wil benaderen en waarvan we dan moeten vaststellen dat hij -puur- als mainstream telefoon tekort schiet, of te duur is.

Kortom, het is en blijft vooral een Cat phone. Cat phones waar de huidige kopers vaak wél weg van zijn vanwege die ingebouwde extra duurzaamheid. Niet alleen tegen vallen, stoten en viezigheid maar ook tegen stof, zaagsel en andere ellende waarin harde werkers zichzelf kunnen aantreffen waarin je je ‘mooie’ telefoon gewoon liever niet gebruik. Voor de doelgroep die om dergelijke redenen al een Cat op het oog hadden denk ik dat de insteek van de S52 waar “Cat meets mainstream phone” wel een aantrekkelijker pakketje vormt dan voorgangers waarbij de concessies op gebied van prestaties, camera en praktische aansluitingen een heel stuk meer voelbaar waren dan op de S52. Dat en deze Cat komt wel met een recente Android plus heldere belofte over een update; de vooruitgang is dus wel duidelijk zichtbaar. Een gevalletje “if the shoe fits..” dus.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.