[CES] AMD kondigt nieuwe Ryzen 6000-processors aan voor laptops


Dit artikel is gebaseerd op een vertaald persbericht van AMD

Vandaag, tijdens het 2022 Product Premiere livestream-evenement, heeft AMD (NASDAQ: AMD) de volledige reeks nieuwe AMD Ryzen™ 6000-serie processors voor laptops aangekondigd, waarmee de nieuwe, zeer efficiënte en extreem krachtige “Zen 3+” kernarchitectuur wordt samengebracht met geheel nieuwe AMD RDNA™ 2-architectuur op basis van on-chip graphics. De nieuwe AMD Ryzen 6000 Series-processors zijn gebouwd met behulp van TSMC’s 6nm-procestechnologie en leveren ongekende niveaus van ingebouwde grafische prestaties, met revolutionaire 1080p AAA-gaming, samen met geavanceerde functies en een uitstekende batterijduur. AMD kondigde ook de nieuwe Ryzen™ 7 5800X3D-desktopprocessor met AMD 3D V-Cache™-technologie aan voor gameprestaties op topniveau die de concurrentie domineren, en gaf een preview van de nieuwe Ryzen™ 7000-serie CPU aangedreven door “Zen 4”-architectuur en gebruik makend van de nieuwe AMD-socket AM5.

AMD Ryzen 6000-serie processors
Het begint allemaal met “Zen”-architectuur, en AMD Ryzen 6000-serie processors zijn gebouwd op de bijgewerkte AMD “Zen 3+” kern, geoptimaliseerd om verbluffende prestaties per watt te leveren. Dit zijn de snelste AMD Ryzen-processors tot nu toe, met kloksnelheden tot 5 GHz, tot 1,3 keer hogere verwerkingssnelheden en tot 2,1 keer snellere graphics dan de 5000-serie.

De “Zen 3+”-kern levert kracht en efficiëntie, door middel van nieuwe adaptieve energiebeheerfuncties die de snelheid snel aanpassen, en nieuwe diepe slaaptoestanden die helpen energie te besparen. Vergeleken met de laatste generatie AMD Ryzen-processors, kunnen de AMD Ryzen 6000-serie processors tot 30% minder stroom verbruiken voor videoconferenties. Dit resulteert in een ongelooflijke levensduur van de batterij met Ryzen 6000-serie processors die tot 24 uur film afspelen op een enkele lading, en dat alles in een koele, stille laptop.

Met maximaal acht high-performance cores, elk in staat om meerdere taken tegelijkertijd uit te voeren om 16 threads aan verwerkingskracht te leveren, bieden AMD Ryzen 6000 Series-processors ultieme prestaties voor ultradunne laptop-pc’s, met tot 11% meer single-threaded prestaties en tot 28% snellere multithreaded-prestaties ten opzichte van de vorige generatie.

Op RDNA 2-gebaseerde grafische kaart
AMD Ryzen-processors uit de 6000-serie zijn ook de eerste mobiele processors met ingebouwde grafische afbeeldingen op basis van RDNA™ 2-architectuur. Met grafische prestaties die tot twee keer zo snel zijn als de laatste generatie, is het ’s werelds eerste on-chip graphics die de overgrote meerderheid van pc-games soepel in Full HD kan spelen. Ryzen-processors uit de 6000-serie hebben een geheel nieuwe geïntegreerde weergave-engine, waardoor ultrahoge resoluties en verversingssnelheden mogelijk zijn. AMD Ryzen 6000-serie maakt tot 70% snellere AAA-gaming mogelijk in vergelijking met de concurrentie. Dynamische HDR-schermen worden ondersteund en AMD FreeSync™-technologie houdt alles soepel.

Nieuw platform; Nieuwe functies
Om de kracht, efficiëntie en verbluffende graphics aan te vullen, zijn de processors van de AMD Ryzen 6000-serie gebouwd op een geheel nieuw platform en bieden ze de meest innovatieve technologieën en functies die beschikbaar zijn.
– Geavanceerd DDR5-geheugen voor sneller mobiel computergebruik.
– Ondersteuning van geüpgradede randapparatuur met PCIe® 4.0 en USB4®.
– AI-ruisonderdrukking om achtergrondgeluid te filteren.
– Krachtige Wi-Fi™ 6E-oplossingen uit relaties met Qualcomm en MediaTek.

AMD Ryzen-processors uit de 6000-serie zijn de eerste x86-processors die geavanceerde Windows 11-beveiligingsfuncties volledig ondersteunen met de geïntegreerde Microsoft Pluton-beveiligingsprocessor, die een veilig systeem biedt dat echte chip-to-cloud-beveiliging mogelijk maakt. Gecombineerd met andere toonaangevende beveiligingsfuncties van AMD, zoals AMD Secure Processor en AMD Memory Guard, maakt dit de AMD Ryzen 6000 Series-processors ’s werelds meest innovatieve x86-processor.

Productspecificatie: AMD Ryzen mobiele processors 2022 consumentenopstelling
Aan de top van de productstapel bieden de AMD Ryzen HX-serie processors optimale prestaties in een dunne en lichtgewicht vormfactor met ongelooflijke grafische kracht. Voor reguliere consumenten die onderweg prestaties zoeken, bieden de AMD Ryzen 6000 U-serie processors de perfecte mix van prestaties en efficiëntie.

Een nieuw leven ingeblazen line-up van AMD Ryzen 5000 Mobile Series-processors, die de prestaties verbeteren met de integratie van “Zen 3” -processortechnologie, is ook beschikbaar voor 2022.

De eerste laptops aangedreven door AMD Ryzen 6000 Series-processors zullen naar verwachting vanaf februari 2022 beschikbaar zijn bij toonaangevende OEM-partners, zoals Asus, Dell en HP. Gedurende het hele jaar verwacht AMD een brede beschikbaarheid van meer dan 200 consumenten- en commerciële notebooks gebaseerd op de Ryzen-portfolio van 2022.Bronnen: xxx

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.