Cherry B Unlimited 3.0 review


We nemen even een kleine pauze van de gaming randapparatuur, Z370 moederborden en andere al dan niet van RGB voorziene review festiviteiten, en kijken naar een ingetogen, bescheiden, semi zakelijke desktop set van Cherry: de B Unlimited 3.0, en ja, we kunnen wel een beetje met de ogen rollen vanwege de naam. Aan de andere kant, de originele B Unlimited komt nog uit de tijd dat ‘be’ afkorten naar ‘b’ wellicht nog wel hip was, dus wie weet.

Cherry SX ‘scissor’ switches, draadloos, maar dan met oplaadbare batterijen, en voor zo’n 80 euro. Tenminste als je hem kan vinden want zoals vaker met Cherry producten komen ze met vlagen ons landje in.

Uitpakken


Met AES encryptie als één van de focus punten kunnen we dit toch best een zakelijk product noemen, en dan telt één ding: zo min mogelijk ruimte verspillen in de verpakking. De compacte, no nonsense verpakking zien we hier dan ook als voordeel. Intern vinden we een boekje, een enkele USB kabel om de units op te laden, en een middelgrote USB connector. Geen fancy schmancy micro nano pico of iets adapter, maar een slagje groter met als voordeel dat de gevoeligheid wanneer gebruikt achterin de pc wat minder is, en dat komt ook over in de praktijk ondanks dat frontpanel USB gebruik de voorkeur mag genieten.

En uiteraard, één toetsenbord en muis combi.


Toetsenbord


Het toetsenbord is toch wel een beetje de ster van de show, ondanks dat het visueel niet heel spannend is. Mat zwart, geen verlichting, en op een veilige afstand eigenlijk niets wat in het oog springt, maar wel lekker solide, netjes mat afgewerkt, leuk voor de low profile liefhebber, en natuurlijk het feit dat er Cherry scissor switches inzitten. Gecombineerd met een beetje bouw maakt dat direct al een lekker bordje om op te tikken wat iets als een Logitech MK520 echt even op zijn plaats zet.

De Nederlandse indeling met smalle linker shift en smalle, hoge enter is redelijk gangbaar in dit soort kits, vooral ook omdat dit segment Logitech en Microsoft gedomineerd wordt / werd, ondanks dat de meer fanatieke typist zich vermoedelijk in zal zetten om een US International versie te regelen, die bestaan overigens wel. Laser engraving moet de caps en fonts netjes houden op de lange termijn, en ervaring leert dat dat wel goed zou moeten komen.Het bord is fll size en komt met wat extra knoppen voor applicaties. Wel apart dat er geen media knoppen bij zitten.


Achterop weinig spannends. Wat gripjes, pootjes, en vrij standaard genoeg de batterijen verstopt onder een klepje, maar dan onverwacht met een schroefje vastgezet. Gezien het oplaadbare batterijen betreft niet echt iets om gebruik van te maken natuurlijk. Met een verwacht oplaadritme van eens in de paar maanden ligt het ook niet voor de hand dat je ze ooit hoeft te vervangen, en vermoedelijk zit het schroefje er om te zorgen dat het klepje niet onbedoeld los kan laten.
Achterop een schakelaar om de set geheel uit te schakelen voor wat extra batterij besparing, direct ernaast het gat voor de oplaadkabel.


Muis


De muis is… wel.. aardig om te zien? Stevig genoeg, netjes genoeg afgewerkt, en symmetrisch gevormd dat je er met beide handen mee kan werken. We zien duidelijke inkepingen langs de zijkanten voor een wat betere grip, maar dankzij de wat aggressievere designkeuze plus het feit dat het geen ergonomische vorm is voelen we het randje wel in onze vingers. Op de foto zie je die scherpere overgang tussen zijkant en bovenkant ook, en die had in mijn optiek zachter gemogen.


Muiswiel is typisch, switches ook, dus op dat vlak weinig opvallends. Kunnen schakelen tussen 1000 en 2000 DPI is geen onaardige feature en een dergelijke switch zien we ook niet vaak in het niet-gaming segment. Sensorprestaties zijn ongeveer wat je van een kantoormuis zal verwachten, ze voldoen, zitten je niet in de weg, maar verder ook niets waar een gamer heel enthousiast van zal worden.


Ook hier zien we de NiMH batterijen onder een vastgeschroeft klepje zitten.
Verlichting


Voor we afsluiten nog even de nodige RGB actiefoto’s van dit Cherry kantoorsetje:

Oh wait.


Conclusie


Het Cherry Stream toetsenbord is al enige tijd een go-to kantoor toetsenbordje voor ons. Voor een marginale meerprijs boven een budget (membraan) bordje krijg je een flinke dosis meer kwaliteit, en bovenal een veel betere scissor switch. Het resultaat: een toetsenbord dat gewoon een klasse boven de modellen staat waar half Nederland op zit te tikken.

Het toetsenbord van de B Unlimited 3.0 valt in dezelfde categorie, maar is dan draadloos. We zien wel wat verschillen, zoals de media keys, maar in de basis is het weer een keurig toetsenbord. De zakelijke insteek is zichtbaar in de encryptie van het signaal tussen pc en bord, maar in mijn optiek is dit een even redelijke overweging voor de consumenten. Af en toe even aan de kabel (terwijl je werkt) is op zich een aardig idee, al vragen wij ons wel af of gewoon standaard batterijen niet voordeliger was geweest en vrijwel even praktisch. Maar hoe dan ook, het is een fijn scissor bord.

De muis is een iets genuanceerder verhaal. Kwaliteit is prima, knoppen zijn prima, scrollwiel is prima en ook de sensor doet weinig fout plus biedt de optie om tussen twee gevoeligheden te schakelen. De symmetrische vorm is echter niet iets waar je als rechtshandige met voorkeur voor gevormde muis heel warm van zal worden. De oplopende randen maken een scherpe bocht en bij een wat meer agressieve manier van vasthouden drukken die randen tegen de vingers. Voor een deel is het de consequentie van een symmetrische vorm: leuk voor linkshandigen dat zij kunnen muizen, maar het blijft ‘pretty ok’ voor beiden versus ‘goed’ voor één van de twee. Met een wat lossere grip of juist meer bewust muizend met de muis tussen de vingertoppen valt de kanttekening over het randje vlot genoeg weg, maar het is best lastig om er echt heel warm van te worden.

Toch even te spieken naar gelijk geprijsde concurrerende sets waarbij een ergonomische muis wel een optie is wellicht? En dat aanbod van gelijk geprijsde sets is niet mals, of aanbod aan iets goedkopere sets die voor velen ook voldoen, dan wel wat duurdere units waarbij we toch wel wat meer verwennerij aantreffen dan bij deze wel erg ingetogen Cherry het geval is. Denk aan media knoppen, polssteunen of andere fratsen. Cherry heeft zeker het voordeel van zijn eigen uitstekende switches en wanneer type gevoel de prioriteit is mag je dat goed wegen, helemaal boven de budget membraan alternatieven, maar het is zeker geen geklaard klusje voor deze unit.Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.