Cherry Gentix Silent review


Enige tijd geleden zagen we al stille muizen van Logitech voorbij komen, muizen waarbij het click-geluid is gedempt tot een minimum. Wie het eerste was weet ik niet en maakt ook niet uit, maar de Gentix Silent is in elk geval de eerste stille muis van Cherry die wij voor ons neus hebben. Waar Logitech zich hoger in de markt zette houdt Cherry het juist bescheiden: we zien deze Gentix Silent al rond de 12 euro te koop in winkels, al spreken we hier wel over een bedraad model.

We gaan kijken of zo’n budget muisje nu wat is.

SpecificatiesUitpakken, bouw en features


Het doosje is nauwelijks groter dan de muis zelf; geen poespas, we verwachten niet anders bij een goedkoop product.


Het Gentix model is op zich niet nieuw, Cherry heeft de stillere switches in een bekend model van ze gestopt. Bouwkwaliteit is gewoon keurig, opvallend goed zelfs; een stap of twee boven de OEM Dell en HP muisjes die los worden verkocht.


De Gentix is een muis die aan de kleine kant van gemiddeld zit, vooral in de hoogte en lengte. Hoewel het hoogtepunt wat aan de achterzijde zit mist hij het volume om een typische hand echt te vullen; daarvoor zal je een kleine hand willen hebben welke er wel prima op kan rusten (16-17cm bijvoorbeeld). Hij is echter vrij breed op de plek waar je de muis normaliter tussen duim en pink of ringvinger zal pakken als je een grotere hand hebt, en daardoor voelt hij ook in een grotere hand (mijn handen zijn zo’n 21cm lang) best te doen als je er geen problemen mee hebt een muis tussen de vingertoppen te houden in plaats van met de hele hand.

Een ergnomische muis is het duidelijk niet, wat als voordeel heeft dat ook linkshandigen hem kunnen gebruiken. Hierdoor wordt het een soort manusje van alles, zonder echt uit te blinken op een specifieke hand. Als we een zakelijke doelgroep voor ons zien (lees: een half kantoor gevuld met deze dingen) lijkt de redelijke toegankelijkheid dan ook zo gek niet, maar niemand zal er echt heel warm van worden natuurlijk.

De Gentix Silent heeft geen duimknoppen, ergens te begrijpen voor de prijs maar wel iets waar je rekening mee moet houden. Ook kantoorwerkers zullen die back-feature af en toe toch kunnen waarderen.


In de praktijk


Eén ding is zeker, stil is hij wel. De knoppen maken inderdaad nauwelijks geluid en naast een typische ‘gewone’ muis is het verschil aanzienlijk. De grote vraag lijkt vooral: stoort een normale muis je dan zo? Maar dat is een vraag die ik als mechanische toetsenbord werker eigenlijk niet moet beantwoorden. Als het voor jouw situatie werkt: great.

Verder is het een vrij standaard muisje. Scrollwiel is erg soepel wat typerend is voor een kantoor of consumenten (en niet-game) muis, hij glijdt soepel, en hoewel wij een kabeltje niet per se storend vinden is het wel een praktische overweging; voor een tientje meer beginnen stille draadloze alternatieven.

Een game muis is het niet, dat voelen we duidelijk in de sensor en response rate en de vaste 1000 DPI leent zich daarbij ook minder voor setups met zeer hoge resoluties, al vragen we ons af wie een muis van een tientje combineert met een scherm van vele honderden euro’s. Een incidentele rustige game gaat prima, maar daar houdt het ook wel op.


Conclusie


De vraag is wat je mag verwachten voor afgerond iets van een tientje aan muis. Hij doet precies wat hij belooft, lees: hij is inderdaad stil, maar ruimte voor meer features is er niet voor dat bedrag. Zo zit je dus aan een draadje vast, missen duimknoppen, en hebben we geen instelbare gevoeligheid; 1000 DPI is zal voor de meeste situaties, maar mocht je toevallig op een high-end 4K scherm zitten dan loont een sensor met 2000DPI+ zich wel. Allemaal zaken die, mocht je die willen, je eventueel kunnen sturen naar een ander model. Echter ook zaken waar je normaliter al snel het dubbele voor uit mag trekken; leuk voor het geld dus, maar zeker geen muis die het luxere segment te kijk zet.

Maar als het gewoon stil, degelijk en goedkoop moet, en de rest vind je niet belangrijk, dan vinden we de Gentix Silent echt niet gek. Hij is toegankelijk genoeg wat vorm betreft zolang je niet verwacht dat een grote hand goed gevuld wordt, en de bouwkwaliteit en afwerking zijn ruim beter dan de prijs doet vermoeden, iets waar de meeste muizen rond deze prijs mee de mist in gaan. Als je niet meer zoekt dan dat: not bad.Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.