Cherry KC 1000 SC Showcase


Als consument heb je er normaliter niet veel mee te maken, maar smartcards zijn nog altijd aan de orde van de dag in het bedrijfsleven, ziekenhuizen, het onderwijs of in de bankwereld. Niet heel anders dan de moderne pinpas of creditcard, de Smart Card bevat meestal die informatie die je nodig hebt om jezelf de identificeren binnen je bedrijfsnetwerk of bij je zakelijke partner, en dan normaliter in combinatie met een pin code.

In die zakelijke sectoren is thuiswerken inmiddels de norm, en dan kan een kaartlezer gewenst of zelfs verplicht zijn. Maar waarom een extra apparaat erbij halen wanneer je ook een toetsenbord met ingebouwde kaartlezer kan overwegen? Zeker wanneer je je bedenkt dat die combinatie veelal nog goedkoper is dan een losse kaartlezer, zoals het geval bij de Cherry KC 1000 SC. Een van de ons bevriende bedrijven maakt actief gebruik van kaartlezers bij medewerkers thuis voor communicatie met banken, en ik vroeg een van hen die kaartlezer even opzij te zetten en aan de slag te gaan met de Cherry KC 1000 SC.

Dit artikel wordt gesponsord door Cherry. Cherry vroeg ons of wij wat aandacht wilden besteden aan dit niche product, op basis van onze eigen ervaringen met kaartlezers en toetsenborden in het bedrijfsleven. Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met een bedrijf waar een kaartlezer onmisbaar is voor sommige activiteiten, en onderstaande is dan ook een combinatie van onze kijk op toetsenborden, en de end-user ervaring. In verband met privacy zullen we geen namen of mogelijk herkenbare beelden gebruiken.


De Cherry KC 1000 SC is gebaseerd op de KC 1000, zonder Security toevoeging dus, en dat is een entry level zakelijk toetsenbord van Cherry. Geen mechanisch bord uiteraard, maar dat is in de zakelijke wereld vaak ook helemaal niet gewenst vanwege de kosten en het geluid. De hier aanwezige dome switches zijn dan ook vooral stil, en voor een dome switch eigenlijk best fijn: niet te zwaar, voldoende travel, iets waarmee de meeste gebruikers die niet helemaal tech-fanaat zijn lekker aan de slag kunnen; het is een leuke upgrade boven zo’n standaard bord dat bij je OEM PC komt. Kwalitatief is het ook een net bord, het frame voelt prima stevig, is in hoogte verstelbaar, en de laser etched fonts komen keurig voor de dag.


Er zitten ook wat praktische knopjes op die onze eindgebruiker wist te waarderen, zoals de knop om direct de rekenmachine te openen, en het feit dat het een full size keyboard was was uiteraard belangrijk voor zakelijk (en vooral financieel) gebruik. De gebruiker in kwestie kwam van een vergelijkbaar geprijsd instap bordje (ca 40 euro voor een toetsenbord en muis) van een populaire concurrent, en vond deze een fijnere aanslag hebben, dus het toetsenbord deel van de ervaring vonden we geslaagd. Zo vond ik in de KC 1000 eigenlijk onverwacht een nieuw go-to budget toetsenbord, want voor nog geen 15 euro (zonder kaartlezer) is dit echt een prima basis.


Waar het natuurlijk om gaat is de security feature. Die op de Windows 10 PC na driver installatie direct te gebruiken was. Cherry merkt op dat er ook een Apple en Linux driver aanwezig is, maar daar maakte onze test-case geen gebruik van. Een aantal punten vielen direct op in gebruik: Zo bleek het fijn om geen extra apparaat te hebben op je bureau, zeker voor onze laptopgebruiker was de besparing van een USB poort waardevol, en de kaartlezer is makkelijk toegankelijk en zoals geclaimd met een hand makkelijk te gebruiken. Ook werkte hij met de authenticatie software in kwestie. Cherry ondersteund verschillende oplossingen, zie een overzichtje hieronder, maar dat laatste is natuurlijk iets waar je wel even bij stil moet staan; soms worden enkel specifieke kaartlezers (veelal softwarematig) toegestaan door het bedrijf.


En dat is eigenlijk het enige waar je echt op moet letten, en dat zal jouw baas of IT afdeling je vermoedelijk wel kunnen vertellen. Wij vermoeden echter dat wanneer deze Cherry wel op de security vereisten van je zaak aansluit Cherry goede argumenten heeft met deze KC 1000 SC: hij kost niet meer (of zelfs minder) dan een beetje gangbare kaartlezer (waarbij vooral de marges heel hoog liggen), je bespaart jezelf een extra USB poort en een extra apparaat op je bureau, en je krijgt er meteen nog een fris, schoon toetsenbord bij om het nieuwe jaar goed te beginnen.

De Cherry KC 1000 SC is onder andere bij Amazon.nl te koop voor 36 euro

Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.