Cherry MX 10.0 review


De Cherry MX 10.0 is een opvallend slank vormgegeven mechanisch gaming toetsenbord. De slanke vormgeving is mogelijk door de toepassing van de Cherry MX low-profile switches, welke 8 millimeter minder hoog zijn dan zijn reguliere Cherry MX Switch broertjes.

Met de MX 10.0 wil Cherry een full-size keyboard op de markt brengen met een elegante uitstraling, welke toch voorzien is van gaming elementen zoals RGB-verlichting en 8MB aan on-board geheugen voor het opslaan ver verschillende profielen. De Cherry MX 10.0 was tot voor kort enkel in China te verkrijgen, maar is sinds deze maand ook in Nederland verkrijgbaar voor 219 euro.

De MX 10.0 komt in twee verschillende varianten op de markt: een “zwarte” variant met een zwarte coating over het aluminium en met zwarte keycaps, en een “witte” variant met een ongecoat aluminium en witte keycaps. Tevens is er de keuze tussen MX Red of MX Speed Silver switches, beide in hun low-profile variant. We bekijken de “zwarte” variant met Cherry MX Red Low-Profile switches.


Tegenwoordig bekijken we niet meer vaak de verpakking bij een product, aangezien deze vaak na eenmalig uitpakken nooit meer aangeraakt wordt. Bij de Cherry MX 10.0 doen we het toch even anders. Direct bij het vastnemen van de verpakking, voelt deze opvallend zwaar aan. Zetten we de verpakking op een weegschaal, dan zien we dat deze bijna de 2.5 kilogram aantikt! Openen we de verpakking, dan zien we waarom deze zo zwaar is: het toetsenbord komt namelijk met een metalen kistje!


De MX 10.0 komt dus met een eigen metalen reiskoffer, welke direct een chique uitstraling geeft. Het openen van zo’n koffertje geeft ook een bijzonder gevoel, het gevoel dat je iets bijzonders in handen hebt. En laten we eerlijk zijn, je voelt je dan net een geheim agent. Eenmaal het koffertje geopend worden we begroet door het toetsenbord, een USB-C naar USB-A kabel van 1.6 meter en een handleiding, welke allen beschermd liggen onder een zachte schuimlaag.




Wanneer we het toetsenbord bekijken, zien we dat deze ontzettend slank is voor een mechanisch toetsenbord. Met ingeklapte poot is het toetsenbord slechts 22 millimeter hoog op het hoogste punt, uitgeklapt is het hoogste punt circa 30 millimeter hoog. Het overall design is verder ook extreem strak: geen enkel element geeft dire4ct weer dat we te maken hebben met een gaming toetsenbord op het eerste gezicht.








De aluminium behuizing en dito frame voelt extreem stevig aan. Hoe hard ik ook probeer, het is onmogelijk om ook maar enige vorm van flex in het toetsenbord vast te stellen. Uiteraard had ik niks anders verwacht bij een toetsenbord van dit kaliber, maar gelukkig wordt dit bevestigd. De MX 10.0 beschikt niet over uitklapbare pootjes, maar over één enkele poot welke met een penscharnier verwerkt is in het toetsenbord. Met deze poot staat het toetsenbord extreem stabiel. Tevens klapt deze poot niet met een “klap” in een keer terug zoals we bij veel andere toetsenborden zien, maar sluit deze langzaam en rustig, een beetje vergelijkbaar met soft-close deuren. Fancy! Tevens zien we aan de achterkant een verzonden USB-C poort, een fijne overgang van de ondertussen verouderde Micro-USB poort die we op veel toetsenborden met los te koppelen kabel terugvinden. Helaas is de 160cm lange USB-C kabel niet gevlochten, maar ziet er uit als een goedkoop AliExpress exemplaar. Gelukkig kan je het kabeltje vervangen indien gewenst door een mooier, luxer exemplaar aangezien iedere USB-C kabel voldoet.








Boven de pijltjestoetsen vinden we de enige branding aan op het toetsenbord in de vorm van een zwart glanzend logo. De keycaps, gemaakt van ABS plastic zijn van prima kwaliteit en voelen luxe aan in de vingers. Tevens hebben ze een lichte inwaartse bolling, waardoor ze fijn in de vingers liggen. Grotere toetsen, zoals de spatiebalk, zijn voorzien van Cherry stabilizers voor extra stabiliteit. Bovenaan het toetsenbord bevinden zich de F1- tot en met F12-toetsen, welke met behulp van de FN-toets meerdere functies hebben voor onder andere volume, verlichting en snelkoppelingen (inclusief Internet Explorer!). Rechtsboven bevinden zich mediatoetsen welke zonder de FN-toets bediend kunnen worden. Linksboven bevindt zich een Cherry-toets, welke na 3 seconden indrukken de Cherry-software (indien geïnstalleerd) het scherm op tovert.






Al met al is duidelijk dat Cherry tijdens de ontwikkeling veel aandacht heeft besteedt aan het ontwerp van dit toetsenbord. Strak, minimalistisch, goede materialen en degelijkheid stonden duidelijk bovenaan het lijstje van Cherry. Is Cherry dan het gebruiksgemak vergeten?

Nee, absoluut niet! Het toetsenbord tikt er lekker op weg. Echter zijn er punten om rekening mee te houden. Zo zijn de keycaps niet vlak maar iets gebold, wat fijn in de vingers ligt. Echter is het oppervlak iets gladder dan de norm, waardoor ze sneller vingerafdrukken achterlaten dan je misschien gewend bent. Tijdens het typen zelf merk je er vrij weinig van.

Uiteraard spelen ook de switches een grote rol in het typgedrag. Cherry MX Red Switches zijn lineaire switches, wat bij de low-profile variant ook het geval is. Dit houdt in dat er geen tactile bump aanwezig is welke een korte feedback geeft ter aanduiding van een toetsenregistratie. Zowel het actuatiepunt als de bodemafstand worden 8 millimeter eerder bereikt dan bij reguliere Cherry MX Red switches.

Het verschil tussen de twee is duidelijk merkbaar, maar absoluut niet hinderlijk. Afhankelijk van welk toetsenbord je afkomstig bent, is er een leercurve aanwezig. Wanneer je vaker gebruikt maakt van low-profile toetsenborden, of vaak wisselt tussen een laptop en een desktop, dan zal dit toetsenbord prima bevallen. We een kleine kanttekening: de toetsen liggen vrij kort op elkaar, waardoor je goed moet richten. Aangezien er weinig ruimte tussen de toetsen zit, neem je vaker ongewenst een andere toets mee. Iets waar je aan went, maar wel rekening mee dient te houden.




Uiteraard is een gaming toetsenbord geen gaming toetsenbord zonder RGB. Elke toets is voorzien van zijn eigenen RGB-verlichting, en is eventueel per toets in te stellen. Die verlichting doorheen en rondom de toetsen is mooi egaal en gelijkmatig verdeeld: top! Echter moet wel gezegd worden dat de maximale helderheid van de verlichting me iets tegen valt. In goed verlichte ruimtes is het slecht zichtbaar, en waar veel RGB-verlichting in een donkere kamer op de hoogste helderheid extreem fel is, is het bij de MX 10.0 op de hoogste stand juist prima te doen in een donkere kamer. Een positief punt aan de verlichting: een ingeschakelde NUM- of CAPS-lock zorgt er voor dat de overeenkomstige toets één constante rode kleur heeft, onafhankelijk van de rest van het toetsenbord. Zo weet je altijd welke LOCK-functie wel of niet ingeschakeld is.






Uiteraard is er ook software beschikbaar voor dit toetsenbord. Deze kan op de normale manier geopend worden alsmede door 3 seconden het Cherry-logo links bovenaan ingedrukt te houden. Dat laatste werkt minder netjes dan verwacht: een “Run” venster wordt geopend, een commando wordt automagisch ingevuld, een Command Promt opent en uiteindelijk de Cherry interface: niet echt wat je verwacht, zeker niet bij een toetsenbord van dit kaliber. Tevens opent, naast het instellingsscherm, een zwevend minischerm welke in de rechterbovenhoek van je scherm gaat staan. Deze blijft prominent op de voorgrond, en komt automatisch opnieuw tevoorschijn bij een cold boot. Niet echt gewenst naar mijn mening. Het zwevende mini-scherm geeft toegang tot de Cherry Homepage (in het Chinees), de daadwerkelijke software, een inlogscherm (in het Chinees, met enkel te registreren met een Chinees account) en een heatmap waarmee je kan zien welke toetsen je het meest gebruikt. Gelukkig is het venster wel te verbergen.




Daarbij moet gezegd worden dat de software mogelijk nog bijgewerkt wordt, aangezien dit eerder de Chinese software is waarbij als taal Engels gekozen kan worden. Hopelijk worden de eerder genoemde items verholpen wanneer het toetsenbord langer op de Nederlandse markt is, maar tot op het moment van schrijven is dit niet het geval. Tevens schaalt de software niet goed op een hoger resolutie scherm: bij een 4K-scherm is het scherm verrassend klein wat de leesbaarheid absoluut niet bevordert.

Eenmaal geopend oogt de Cherry software vrij eenvoudig. De eerste pagina dient voornamelijk voor de verlichtingseffecten, waarbij de keuze bestaat uit 10 verlichtingseffecten en een custom effect. Bij het custom effect kan elke toets voorzien worden van een eigen (statische) kleur. In de pagina “user keys” kunnen keys gemapt worden naar een bepaalde functie. De toetsenbordinstellingen bestaan uit de USB Polling Rate (tot 1000Hz) en de helderheid van de verlichting. Alle instellingen worden opgeslagen op het toetsenbord zelf, waar 8MB aan geheugen beschikbaar is.

Specificaties




Conclusie


Een toetsenbord van Cherry voor een niet al te malse 219 euro: wat krijg je dan voor dat geld? Nou, veel! Een metalen koffer met zachte binnenkant geeft een extreem chique uitstraling. Daarnaast is het uitermate handig wanneer je het toetsenbord met regelmaat verhuisd, bijvoorbeeld voor een LAN-party. Tevens heeft het toetsenbord een uitermate elegante uitstraling voor een mechanisch gaming toetsenbord. In het eerste oogopslag zou je niet eens zeggen dat je te maken hebt met een gaming toetsenbord. Aangezien het toetsenbord volledig vervaardigd is van aluminium, voelt het zowel extreem degelijk als hoogwaardig aan. De soft-close poot is daar bij de Cherry, eeuh sorry, kers op de taart. De ABS keycaps zijn ietwat glad en vingerafdrukgevoelig, maar prima te gebruiken voor de meeste gebruikers mede dankzij het feit dat ze niet volledig vlak zijn. Tevens zijn de Cherry-switches zoals vanouds een prima keuze, welke in dit geval ook nog eens lekker stabiel zijn door de Cherry stabilizers. Daarnaast beschikt het toetsenbord over een nette, egale, full-key RGB-verlichting.

Helaas zijn er ook wat negatieve puntjes te melden. Een punt waar ik zelf initieel erg tegenaan liep, was de afstand tussen de toetsen. Nu is dit iets waar je uiteindelijk wel aan went, maar het kan als hinderlijk ervaren worden. Het grootste heikel punt voor mij is de software. Deze is te basaal voor een toetsenbord van dit kaliber, en het niet uit te schakelen zwevende scherm biedt vrijwel niks toe afgezien dat het vrij irritant is. Anderzijds kan de basale software als prettig ervaren worden aangezien het enkel het hoognodige laat configureren, en niets weerhoudt je ervan om hem daarna maar te verwijderen.

Als conclusie kunnen we enkel stellen dat dit een fysiek toetsenbord is van het hoogste niveau. Vanwege de ondermaatse software gaat onze hoogste award aan de MX 10.0 echter voorbij, maar met de automatisch inklapbare poot, metalen koffer, low-profile switches, elegante uitstraling en epische bouwkwaliteit is er fysiek geen gelijkwaardig toetsenbord.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Matthijs
Matthijs is een nieuwe kracht binnen het Techtesters team. Hij heeft een voorliefde voor computers en gadgets, en hij studeert Informatica aan de Universiteit van Hasselt.