Cherry MX Board 1.0 TKL

Doe maar gewoon…


Terwijl we meer en meer toetsenborden zien met alternatieve switches voor de oude vertrouwde Cherry MX switch werkt Cherry ondertussen hard om het aanbod aan volledig Cherry producten uit te bouwen. En dat is niet erg, want we weten uit ervaring dat er genoeg mensen zijn die de vele toeters en bellen op de gaming focussed bordjes niet hoeven. Hoewel het MX Board 1.0 TKL eigenlijk niet minder “gaming” is, houdt hij zowel zijn featureset als het prijskaartje wat meer bescheiden: 89 euro voor een Cherry MX switch bord met RGB is zeker niet de hoofdprijs. Maar is het ook een leuk bord?


Wat maakt een goed toetsenbord? Een lekker degelijke plank, fijne switches, de benodigde anti-ghosting en n-key rollover zodat hij al je aanslagen (ongeacht hoe snel op elkaar volgend) aan kan, en dat is het eigenlijk wel. Vanaf dat moment is het vooral een kwestie van design en features wegen.

Met het MX Board 1.0 TKL raakt Cherry wel de features die voor zowel typisten als gamers echt uitmaken. Nu hoef ik niet te blijven herhalen dat hun switches uitstekend zijn, de snelheid is zoals hij hoort te zijn, en het feit dat het een TKL bord is is voor gamers zeker interessant. Je houdt tenslotte meer ruimte over voor je muis. Wat je vooral mist zijn de extratjes, zoals de dedicated media keys, RGB rondom, uitgebreide software of RGB synchronisataie. Stuk voor stuk zaken die verre van noodzakelijk zijn, zeker als je liever wat geld in je zak houdt.


Met het design maken ze vermoedelijk wel vrienden, daar zit genoeg van een lijn in om hem een eigen karakter te geven, met de ietwat verzonken switches, en de meer-staps voet om je iets meer flexibiliteit te geven met welke hoek je het toetsenbord gebruikt is ook positief. Ook ben ik enorm te spreken over hun keykap design, die net wat holler loopt dan de meeste anderen, je vindt net wat lekkerder het midden van de switch. En het font is keurig strak, geen overdreven onzin.
Eigenlijk vind ik dat Cherry maar op één vlak punten laat liggen, en dat is de stevigheid van de constructie. Die is verre van verkeerd, maar hij is wel grotendeels plastic en dat geeft wat flex als je hem oppakt. Niet in gewoon gebruik, maar het verschil met een typische Ducky en zeker een Leopold is wel heel goed merkbaar. Uiteraard betaal je voor die twee weer een stuk meer, maar het moet wel gezegd worden; 89 euro is nog altijd een aardig bedrag, en voor 20 a 30 euro meer heb je absoluut borden die een klasse luxer aanvoelen. Zeker Leopold doet dat heel goed, al moet je dan normaliter wel weer RGB inleveren. En een beetje verlichting is natuurlijk niet vervelend.


Conclusie


Eigenlijk doet Cherry met hun MX Board 1.0 TKL een beetje wat Cooler Master een paar jaar geleden deed met hun QuickFire line-up. Simpele borden met een prima, maar niet overdreven dikke bouwkwaliteit, wel lekker goede switches, de benodigde basics voor een goede game ervaring, en dan vooral focus op een strakke prijs. Heb je meer te besteden? Dan zijn er absoluut completere of nog luxere alternatieven. Maar in een tijd waarin de meeste hardware al absurd veel duurder is geworden heb ik er vrede mee wanneer we voor minder dan 100 euro een leuk, aangenaam bordje tegenkomen dat in elk geval in de type- en game ervaring met flink duurdere modellen mee kan; budget dome toetsenborden zijn tenslotte geen alternatief voor de liefhebber.

Zoek je iets in deze richting, en wil je het echt onder de 100 euro houden, dan kan je het een flink stuk slechter treffen dan met wat Cherry hier biedt:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.