Nog-meer-Masterkeys-review!


Zoals de titel al een beetje aangeeft gaan we weer een aantal Cooler Master Masterkeys modellen bekijken, en ik moet toegeven dat ik de tel ook aardig kwijt ben. Masterkeys Pro L, Pro L White Led, Pro S RGB, L PBT, en laten we vooral niet vergeten dat de generatie ervoor in veel opzichten ook hetzelfde was.

Maar, er was ook een goede reden om niet te veel te veranderen aan het bekende concept: het is namelijk een hele succesvolle formule met keer op keer keurige mechanische bordjes in het meer betaalbare segment. Daarom dat we geen moeite hebben om weer eens twee modelletjes uit te lichten: De Masterkeys Pro M RGB, en de Pro S White LED. Prijskaartjes, zo’n 119 en 90 euro respectievelijk, al is de laatste momenteel lastig leverbaar.

Masterkeys Pro S


De Pro S RGB hadden we al eens bekeken, dus we wisten wel wat ons te wachten stond. Maar laten we het allemaal netjes doorlopen voor zij voor wie dit nieuw is. Nette verpakking, hoesje om het bord, meegeleverde losse Micro USB kabel en keycap puller.





De S staat voor small, oftewel we hebben het over een TKL bord zonder numpad. Compact kent zijn voordelen in de zin dat je meer ruimte hebt voor je muis, danwel een compactere positie voor de schouders aan kan nemen. Aan de andere kant, voor excel-fanaten is het vermoedelijk minder ideaal. Bouwkwaliteit is zoals gebruikelijk in deze productrange gewoon goed. Niet uitzonderlijk, maar daarvoor mag je de nodige tientjes bijtikken, mar gewoon ruim goed genoeg voor dit segment.





Cooler Master houdt de uitstraling heel erg basic, waar niets mis mee is. Ook de indeling is redelijk standaard, met wat extra functies onder de f-keys verborgen. Geen software, maar er zit wel basic macro en profile support in ondanks dat ik daar in dit soort bordjes niet heel erg wakker van zou liggen als dat ontbreekt. Geen fancy fysieke volumeknoppen echter. Het enige wat ik minder fijn vindt is de usb aansluiting onder 90 graden hoek, te veel kracht en daar zie ik een mogelijk schadepunt. Gelukkig een kleine moeite die te vervangen met een eigen kabel naar keuze.







Aan de basis de enige echte Cherry MX switches. Alle discussies terzijde, het is de veilige, en meest aantrekkelijke keuze als we de exoten even daarlaten. Kailh is een eind gekomen, Logitech is een heel eind gekomen, maar we tellen Cherry MX switches consequent als een pluspunt. De hier aanwezige blauwe ‘clicky’ switches voelen in mijn optiek het best, maar brengen het nodige geluid mee, MX Brown lijkt de meest verkrijgbare en all-round meest veilige switch om te adviseren. Keycap kwaliteit is ook gewoon prima, niet spectaculair maar dat zien we zelden in retail bordjes, maar wel dik prima.




Pro M RGB


De Pro M RGB is een beetje de vreemde eend. Vaak zien we de keuze tussen TKL en full-size afhankelijk van of je een pure gamer of typist bent, danwel een all-round gebruiker die een numpad niet kan missen. De Pro M is nauwelijks groter dan de S, maar kent wel het voordeel van een volwaardig numpad waarbij het tussenstuk als secundaire functie is toegevoegd. Bouwkwaliteit uiteraard gelijkwaardig en geen kanttekeningen nodig op dat vlak; het zijn gewoon hele prima bordjes.







Wederom weinig poespas, het enige wat ‘iets’ opvalt zijn de status ledjes bovenin, maar het blijft zonder twijfel een bord dat zowel voor gamers als zakelijke gebruikers in te zetten is, al zullen de laatste vermoedelijk genoegen nemen met de goedkopere white led uitvoering. Wel beter in dit model is de manier waarop de USB connector wordt aangesloten: recht, en met een stukje grip om port-schade te voorkomen.











Verlichting


Inkoppertje, maar Cooler Master levert alle S, M en L modellen in zowel witte led als RGB uitvoering, met een paar tientjes verschil in prijs zoals we gewend zijn van Cherry MX modellen met verlichting. De betaalbaardere witte uitvoering maakt in mijn optiek een mooie zakelijke of non-gamer setup.






Al blijft RGB natuurlijk wel leuk, of als feestje, of gewoon als kleur naar keuze. Hou er wel rekening mee dat softwarevrije werking inhoudt dat je de nodige snelkoppelingen mag leren om alles naar wens te zetten, wat ik persoonlijk nog altijd prefereer boven nog meer software. Denk je daar anders over, het softwarepakket van Cooler Master voldoet om het wat intuïtiever naar eigen hand te zetten, maar donderend zullen we het pakket verder niet noemen. Ah well, beter dan verplicht registreren en software gebruiken. RGB natuurlijk leuk voor de foto, al vermoed ik dat menig koperRGB zal inzetten om gewoon één kleur naar wens te pakken.









Conclusie


Goed, een beetje meer van hetzelfde dus als de rest van de Masterkeys lineup die we al hadden bekeken, maar daar is helemaal niets mis mee. Cooler Master borden zitten aan de betaalbare kant van het mechanische toetsenbord spectrum maar zijn lekker degelijk gebouwd, netjes afgewerkt, no-nonsense en hebben de uitstekende Cherry MX switches aan de basis staan. Geen software gedoe als je dat niet wilt, geen overdreven branding, gewoon recht-toe-recht-aan en één van de veiligere keuzes op de markt. Wel moet Cooler Master opletten dat ze de gunstige prijsstelling vasthouden, want er zijn inmiddels meerdere kapers op de kust in het budget segment die eveneens Cherry MX switches bieden voor nog wat minder geld, vooral zij die de RGB units op het oog hebben moeten even oplettend zijn. Want hoewel de kwaliteit goed is zien we ook geen features die een meerprijs boven veel van de andere borden zou verklaren.

Hooguit de indeling wellicht, wat vooral voor de uniek ingedeelde M en ook in bepaalde mate voor de S modellen op gaat. De M is in mijn optiek nog geen volwaardige compacte vervanger voor full size, echt zware excel-fanaten zullen geen genoegen nemen met knoppen als insert, delete en de pijltjes onder secundaire functies, maar voor sommige doeleinden is het een leuk compacter alternatief zonder je numpad in te leveren. De meer traditioneel TKL ingedeelde S is minder exotisch, maar het aanbod TKL bordjes zullen we nog zeker niet verzadigd noemen. Hoe dan ook heb je wat te kiezen hier.

Goede bordjes dus, zeker als je niet van nonsense houdt, maar wees dus even scherp op de dagprijzen dat die concurrerend blijven. Als je overigens nog twijfelt of een kunststof bord niet minder is dan de modellen met aluminium toplaag: nee. Het oogt anders, maar dat gaat echt niet langer of minder lang mee. Of als je twijfelt over een mech in zijn algemeenheid? Ga er eens één ervaren, grote kans dat je nooit meer terug wilt en voor de nieuwe mech koper zijn bescheiden maar degelijke borden als dit prima modellen om mee in de mech-trein te stappen.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.