Zodra je de Rapid-i in gebruik neemt wordt het duidelijk dat CM Storm voor de Rapid-i voor pure plug&play gekozen heeft. Mocht je net als ik reeds een Trigger-Z hebben dan had je wellicht een uitgebreid software pakket verwacht met tal van opties, maar de Rapid-i komt zonder enige software. Hoewel het enkele mogelijke features zoals uitgebreide macro’s uit sluit, heeft het ook voordelen zoals het kunnen gebruiken in zakelijke omgevingen waar het installeren van software uitgesloten is. Al het ‘werk’ wat de Rapid-i moet verrichten vindt binnen in het toetsenbord plaatst. Oftewel, in de USB poort prikken, en gaan. Mocht macro functionaliteit echter een vereiste zijn, zou je dit uiteraard eenvoudig kunnen oplossen met een 3rd party applicatie, maar CM Storm levert in elk geval zelf geen software pakket.

Toch lijkt CM Storm development niet stil te zitten, want net als bij sommige muizen het geval is zijn er wel ‘updates’ in de vorm van nieuwere firmwares. Op de CM Storm website download je het .exe bestand (dit zal je uiteraard wel eenmalig moeten uitvoeren op een pc waar je de benodigde rechten hebt), en vervolgens is het niets anders dan op “OK” klikken en ca 10 seconden wachten voordat de update is uitgevoerd. De update die op het moment van uitpakken beschikbaar was bracht direct al een verbetering van één van de mogelijke soorten verlichting, en bracht ook een geheel nieuw effect, daarover straks meer.


Op mijn vraag of er nog meer ActivLite opties komen heeft CM geantwoord dat ze de intentie hebben per kwartaal een update uit te brengen met een nieuw lichteffect, waarbij de volgende in September zou moeten komen. Ook gaven ze in hun antwoord aan dat feedback zeer welkom is, en dat ze open staan voor community verzoeken met betrekking tot nieuwe ActivLite opties. Mocht je een leuke suggestie hebben laat het ze weten zou ik zeggen!

Het toetsenbord zelf voelt net als de Trigger-Z uitstekend aan. Hij voelt bijzonder stevig, en alle materialen hebben een prettige feel, en stralen degelijkheid uit. Wanneer je bijvoorbeeld de keycap-puller pakt hoef je je geen zorgen te maken dat je de coating beschadigd (zo heb ik 1 toets een flink aantal keer eruit gehaald om dit te testen), en ook onder je vingers voelen deze keycaps prettig, stevig, en stabiel aan. Hoe de toetsen zich gaan houden op de lange termijn is altijd lastig bepalen in de eerste weken, maar met de Trigger-Z als basis maak ik mij geen zorgen, die ziet er bijvoorbeeld na 6 maanden hard werken nog altijd top uit. Het materiaal van het frame zelf heeft een nog iets softere feel, en voelt prettig en luxe aan.

De switch kleur keuze blijft welliswaar persoonlijk, echter de (momenteel beschikbare) bruine Cherry MX switch lijkt in de Rapid-i wederom keurig uitgevoerd: een relatief lichte eerste paar millimeter waarbij nog geen aanslag plaats vindt, een duidelijke tactile bump die per abuis indrukken zeker tegen houdt, en vervolgens (nadat de aanslag geregistreert is) een aardig eindje te gaan met een middelmatige weerstand alvorens je de knop tot op de bodemplaat door drukt. Ik vind het zelf een perfecte balans, waarbij je exact weet wanneer je de aanslag maakt, en niet constant de knoppen dusdanig door drukt dat je meer geluid maakt; een toets op de bodem maakt uiteraard meer geluid dan heb direct na het aanslagspunt los te laten. In mijn geval zorgt de switch voor nauwkeurig, snel, en vooral prettig typen zonder te veel geluidshinder. Voor mij was geen wenning noodzakelijk, al helpt het uiteraard als je reeds een Trigger-Z tot je beschikking hebt. Dat ze de focus leggen op de bruine switch heb ik zelf in elk geval alle begrip voor.

Persoonlijk ben ik ook zeer te spreken over de layout van de toetsen, vooral de brede shift knoppen zijn iets waar ik lastig van af kan stappen. Het ontbreken van het numpad is uiteraard bij een TKL toetsenbord een bewuste keuze, een minpunt kan ik het dus niet noemen, maar het is wel iets waar je even over na moet denken of je daar wel zonder kan. Zo kan ik op mijn vaste werkplek bijvoorbeeld niet zonder vanwege de vele berekeningen die ik op het numpad uitvoer, echter bij de testopstelling is de compactere vormgeving juist weer een grote plus. Zaken die je zelf moet afwegen, en waar geen hard goed/fout label aan kan worden gehangen. Hetzelfde gaat op voor eventuele andere features (zo hoorde ik onlangs dat iemand graag nog een sys req toets heeft, ondanks dat ik in al die jaren geen seconde stil heb gestaan bij die knop daar in het hoekje), al zie ik daar voor de grote massa eigenlijk geen beperkingen. De focus op een compacte vormgeving betekent wel dat er geen polssteun aanwezig is, een polssteun staat natuurlijk in contrast met het concept TKL, maar als je er per definitie één wilt hebben met je TKL toetsenbord dan zal je elders moeten kijken.

Naast de aanslag en de layout vind ik het hele bord gewoon zeer prettig werken. Als fanatieke numpad gebruiker was het ontbreken daarvan heel af en toe even gek, net als dat het de eerste minuten wat vreemd aanvoelde dat het toetsenbord naast de pijltjes-toetsen spontaan ophoudt, maar ook dat wende zeer snel. Waar in elk geval geen sprake van is is een versmalling van de toetsen zelf, of de ruimte er tussen, zoals je soms bij kleine laptops ziet en wat in mijn persoonlijke opinie niet prettig werkt. Er mag dan wel een stuk van de zijkant geknipt zijn, de Rapid-i typt als een echt “grote mensen” toetsenbord, en dat zal toch bij anderen met mij in de smaak moeten vallen. Deze ervaring gaat voor zowel het schrijven en het kantoor-werk, als het gamen. Deze switches, en de prettige uitvoering van CM Storm, lenen zich m.i. prima voor beide doeleinden.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.