Computex 2024 – MSI Laptops


Computex zou Computex niet zijn als alle grote Taiwanese fabrikanten de hallen niet zouden vullen met al hun nieuwe, of eigenlijk aanstaande laptops. Zeker met aankomende nieuwe processors van zowel Intel als AMD valt er meestal wel wat moois te zien. In dit stukje lopen we langs de aankondingen van MSI, die deze Computex tevens vierden dat ze inmiddels 20 jaar laptops maken.


Ai Ai Ai Ai Ai


Het kan je eigenlijk niet ontgaan zijn, alles op Computex of zeg maar gerust alles in hardwareland (en investeringsland) draait om één ding momenteel: AI. Hoewel we wel wat te zeggen hebben over hoe AI marketing en AI werkelijkheid twee verschillende dingen zijn, ik denk dat het eerstvolgende bedrijf dat ChatGPT gebruikt als voorbeeld waarom je AI capaciteit in je eigen PC wilt hebben een jaar op de blocklist komt, kunnen we niet ontkennen dat de AI revolutie in volle gang is. Meer en meer eindgebruikers ontdekken hoe AI tools ze veel tijd en veel kosten kunnen besparen, mits goed gebruikt en met een duidelijk doel voor ogen.


Zowel Intel als AMD zetten er vol op in en als gevolg zien we partners zoals MSI daar dan ook vol in mee gaan. Praktisch elke nieuwe of aankomende Intel of AMD CPU heeft een NPU aan boord voor AI workloads en alle laptops krijgen dan gemakshalve ook gewoon AI in de naam erbij. De nieuwe MSI Prestige 16 heet nu Prestige 16 AI+ Evo, een lijn die de 14” en 13” modellen uiteraard ook volgen, de Summit A16 heet nu Summit A16 AI+, et cetera.Intel AI, AMD AI, Microsoft Copilot. Alles is AI.

Veel refreshes dus, maar dat past binnen de bekende release cycle en bij het feit dat er geen nieuwe GPUs zijn. Daarbij vragen we ons ook af hoeveel dunner of lichter we nog kunnen. 16” laptops zoals de Prestige 16 AI+ Evo wegen al nauwelijks 1.5kg en hebben al 4K UHD+ displays. Totdat we een flinke stap maken in CPU efficiëntie denk ik niet dat het echt veel dunner en lichter kan worden dan het nu al is. Wel verwachten we dat de trend van meer 16×10 displays doorzet, zoals met de 2880x1800p displays op de 14” modellen, 16×9 zullen we grotendeels achter ons laten los van het echte budget segment.


Gaming? Qualcomm?


Het feit dat Nvidia geen nieuwe videokaarten heeft, of vooralsnog gewoon te druk is met kneiterrijk worden van AI chips, betekent dat er op gebied van gaming laptops niet heel veel te doen valt. Sommige modellen zoals de Stealth A16, één van onze favoriete laptops omdat hij wél kan gamen maar ook lekker compact en strak is, krijgen wel de AI update met een nieuwe CPU, bijvoorbeeld de AMD Ryzen AI 9 HX 370 (lekkere naam AMD, blijft goed hangen). Maar het is begrijpelijk dat ze nieuwe designs achter de hand houden voor de RTX 5000-series.


De Raider A18 HX was wel leuk om te zien, daarmee gaat MSI voor het absolute topsegment van dit moment: Ryzen 9 7945HX3D CPU, RTX 4090 videokaart, 18” 1600p 240Hz display, et cetera. Een monster, al vermoed ik dat kopers in dit segment toch met een scheef oog zullen kijken naar wat er in GPU land gaat gebeuren.


Ook Qualcomm laptops ontbraken, iets waar je ons voorgaande jaren niet over zou horen maar dit jaar hebben ze met nieuwe CPUs toch een grote eerste stap gezet om de strijd met Intel en AMD aan te gaan. Officieel wilde MSI hier niet veel over kwijt, officieus kwamen we tot de conclusie dat er nog wel wat werk te verrichten is voor Qualcomm en Microsoft om de concurrentie met de x86 chips écht aan te gaan, iets wat we zelf eigenlijk al hadden verwacht.

MSI Stealth Mercedes-AMG


Toegegeven, ik ben geen Mercedes fan. Als ik Duitse topmerken als BMW, Audi en Mercedes op een rijtje zou moeten zetten staan ze in die volgorde (alleen een Porsche 911 zou een uitzonderingspositie krijgen). Maar een speciale uitvoering van een laptop die ik zojuist nog een persoonlijke favoriet noemde, de MSI Stealth, verdient natuurlijk gewoon een klein beetje aandacht. Er zijn genoeg laptops om uit te kiezen maar unieke samenwerkingen zijn zeldzaam en moedigen we graag aan, dus wat ons betreft mag MSI meer dingen uitbrengen zoals de Stealth 16 Mercedes-AMG Motorsport en de Stealth 18 Mercedes-AMG Motorsport.


Een beetje carbon, een iets andere keycap afwerking, plus natuurlijk gewoon high-end specs zoals een Intel Core Ultra 9 CPU en een RTX 4080, de keuzes liggen weliswaar voor de hand maar het resultaat is niet minder leuk. Nu nog even wachten op een M-sport of een GT3 editie en ik weet waar mijn laptopgeld volgende keer heen gaat.

Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter


Onze product links (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.