Computex 2024 – Nieuwe Business PCs van MSI


Hoewel Intel uit de markt voor compacte desktop (NUC) PCs is gestapt vullen Intel’s partners zoals MSI de ontstane ruimte in. Op Computex toonden zij ons enkele nieuwe desktop systemen gericht op de zakelijke markt.


MSI Cubi NUC 13MQG en Cubi NUC 1MG


Zo zetten ze de NUC naam door met de Cubi NUC 13MQG en Cubi NUC 1MG. De focus ligt hier uiteraard op een hele compacte vormgeving en relatief zuinige Intel CPUs, maar tegelijkertijd ook heel veel praktische aansluitingen waaronder Thunderbolt 4, dual 2.5G LAN en support voor 4 monitoren.MSI legt verder de nadruk op hun aandacht voor het milieu, met onder andere claims dat het stroomverbruik van hun fabrieken nu 92% hernieuwbaar is en het plastic afkomstig is van gerecycled materiaal uit huishoudens (PCR). Goed dat daar oog voor is, maar de nieuwe eindgebruiker wordt ook aangedacht met onder andere de introductie van MSI Power Link. Deze PCtjes hebben niet langer een dikke adapter nodig (is overigens wel een optie) maar kunnen worden gevoed vanuit een monitor met USB Type-C en power delivery. Tot 100W wordt ondersteund en 65 Watt is vereist, en wanneer je hem combineert met een MSI monitor kan je ook met één knop zowel de PC als de monitor aan en uitzetten. Gezien deze kastjes mooi achter monitoren gemonteerd kunnen worden is dat een kleine maar wel fijne innovatie, ik had hem in elk geval graag gezien in de tijd dat wij hele kantoren vulden met NUCjes.


MSI brengt deze serie uit als complete PCs inclusief CPU, geheugen, opslag en operating system, maar ook als barebone of zelfs als los moederbord. Een positieve stap voor keuzevrijheid maar ook voor mogelijke reparaties.

MSI Pro DP21 14MQG


Voor iedereen die de extra rekenkracht van een desktop CPU met een hoger stroomverbruik brengen ze de Pro DP21 uit. Een iets groter kastje voorzien van Intel Desktop CPUs tot aan de i7-14700 (en op termijn vermoedelijk de volgende generatie). Hier kunnen twee DDR5 SO-DIMM modules aan worden toegevoegd, één M.2 SSD en twee 2.5” drives.Ook hier ligt de nadruk op connectivity met veel en snelle USB poorten, HDMI 2.1 en DisplayPort 1.4. En ondanks het grotere formaat is ook de Pro DP21 nog een VESA mountable oplossing, bedoeld voor installatie achter een monitor dus.


We hebben vooralsnog geen informatie over prijzen of beschikbaarheid in de Benelux.

Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter


Onze product links (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.