Computex 2024 – Nieuwe MSI Claw Handhelds


Een van de grotere verrassingen van CES eerder dit jaar was de MSI Claw. MSi’s aller eerste gaming handheld en niet minder belangrijk: de eerste gaming handheld met een Intel CPU en daarmee Intel Arc graphics. De uiteindelijke lancering ging zeker niet zonder slag of stoot, maar zowel MSI als Intel laten duidelijk zien het handheld gaming concept serieus te nemen en hebben in de afgelopen maanden sinds release van de Claw al tal van bios en driver updates uitgebracht. Het verandert onze conclusies uit de onderstaande video nog niet, maar kijken we naar de Steam Deck van twee jaar terug en die van vandaag dan weten we dat zolang de fabrikant(en) er bovenop blijven zitten echt heel veel mogelijk is. Het is juist die stroom aan updates die we willen (blijven) zien om te zorgen dat er meer concurrenten met verschillende chips goed gaan concurreren met een tot dusver door AMD gedomineerde markt.

Op Computex, toch de thuiswedstrijd van Taiwanese fabrikanten zoals MSI, hadden ze dan zoals verwacht ook wel weer één en ander te vertellen over de Claw.

Eerder dit jaar maakte Nada al een video over de eerste MSI Claw:


MSI Claw Fallout Edition


Gezien het feit dat de MSI Claw nog maar net uit was kwam het niet als verrassing dat een deel van MSI’s verhaal ging over het benadrukken dat deze onlangs gelanceerde MSI Claw nog altijd een grote focus heeft. Meer updates, verbeteringen en verdere optimalisaties wat betreft performance (profielen) en efficiëntie. Niet het meest spannende om op een beurs te laten tonen, maar wel cruciaal voor kopers en potentiële kopers om te weten dat ze niet alleen maar met opvolgers bezig zijn.


Ze toonden wel een special edition van de huidige Claw, de Fallout 4 Limited Edition. Op basis van de specs zien we geen veranderingen maar vooral een andere skin. Vooral voor de Fallout fans dus, al lijkt het verder redelijk branding-vrij camo-roest patroon ook prima bruikbaar voor niet Fallout fans die gewoon iets anders willen dan zwart. Meer skins of speciale edities zijn we hier zeker voorstander van, al zouden we MSI aanraden om gezien het nieuws hieronder van de gelegenheid gebruik te maken eventuele special editions ook meteen van de aankomende CPUs te voorzien.


MSI Claw 8 AI+


De ster van die booth was echter toch de nieuwe MSI Claw, de MSI Claw 8 AI+, een model dat ze helaas achter glas hielden omdat er eeder dit jaar op CES zo veel van die vervelende reviewers waren die meteen alle instellingen in doken om de technische details te achterhalen. Met de nieuwe Intel CPU nog onder embargo geen wenselijke situatie.


We moeten het vooralsnog dan ook doen met een vrij vage “nieuwe Intel Lunar Lake” CPU aankondiging, al weten we van die chip dat de GPU prestaties zo rond de 50% hoger moeten liggen, wat voor een handheld een enorme stap vooruit zou zijn. Een paar weken met de MSI Claw was prima vertoeven, maar een ca 50% snellere zou wel heel tof zijn, vooral voor zwaardere AAA Games.

MSI maakt gelijk van de gelegenheid gebruik om de Claw 8 AI+ een wat grotere handheld te maken, namelijk een 8” wat een significante stap is vergeleken met de huidige 7” modellen en o.a. de Steam Deck. Persoonlijk vind ik het alleen maar fijn om een iets groter scherm te hebben en neem ik het hogere gewicht en grotere formaat voor lief, maar het ligt voor de hand dat we in de toekomst MSI handhelds in meerdere maten krijgen.


Verder valt er technisch niet heel veel nieuws aan toe te voegen. Ook hier is het scherm 1080p, zat voor 8”, 120Hz, 500 nits en voorzien van VRR. Wel belooft MSI de ruimte te gebruiken voor een grotere 80 Wh accu en ruimte voor reguliere 2280 M.2 SSDs die ook beter bereikbaar worden. Klinkt als een prima plan en iets wat we over enkele maanden gaan ontdekken zodra de Lunar Lake CPUs beschikbaar komen.

Wat MSI overigens precies met het “AI” deel in de benaming van de Claw 8 AI+ van plan is is ons nog niet bekend gemaakt.

Onze dank gaat uit naar MSI voor het mede mogelijk maken van onze Computex coverage.

Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter


Onze product links (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.