Computex 2024 – Zakelijke monitors van MSI


Op Computex had MSI ook de nodige nieuwe zakelijke monitors uitgestald. Monitors die op een aantal fronten één en ander toch net iets anders doen van wat we normaliter aan de consumentenkant zien. We maakten een overzicht.


Ingebouwd Docking Station en meer Recycling


Als je aan een zakelijke monitor denkt denk je normaliter aan een ergonomische voet, beetje resolutie en een redelijk aantal aansluitingen. De Pro MP275QPDG is in de basis wat je dan precies verwacht met tevens een mooie basis spec: 27”, 1440p, 100Hz, IPS paneel. Maar hij gaat vervolgens wat verder en komt met een ingebouwde docking station, KVM switch, optie om meerdere monitors te daisy chainen via DP MST, een ingebouwde webcam en microfoon, plus Gigabit LAN. Met USB PD tot 95 Watt kan je hem zo ook mooi combineren met o.a. de Cubi mini PCs op de achterkant gemonteerd zonder extra stroomadapters. Een monitor waar we absoluut een markt voor zien.


Een ander focuspunt voor MSI dit jaar is het milieu. Altijd een lastig onderwerp voor ons om echt goed inzicht in te krijgen, maar dat er aandacht voor is is een goede stap. Dat zagen we al met de focus om zelf (groene) energie op te wekken voor de fabrieken, ik meen dat 92-93% nu van renewable sources komt, plus het fabriceren van meer en meer producten specifiek uit gerecyclde materialen uit huishoudens. Ook voor de Pro monitor lijn is daar aandacht voor, in combinatie met EPEAT, een ecolabel specifiek voor tech producten. We doen vooralsnog geen uitspraken over hoe “goed” dit label is, maar voor 2024 hebben wij als doelstelling gezet om ons verder in dit onderwerp te verdiepen en fabrikanten en producten ook op hun impact te beoordelen (inclusief zaken als reparabelheid). Het zal geen eenvoudige opdracht worden maar niets doen is simpelweg geen optie.


MSI Modern


De MSI Modern lijn gaat een andere kant op. Zo toonden ze bijvoorbeeld de Modern MD272UPWS, eveneens een 27” monitor, maar dan met 4K paneel en een ingebouwde chromecast en Google Assistant (AI AI AI, et cetera). Sowieso vind ik witte monitors al aantrekkelijk, maar ik kan mij voorstellen dat voor iemand die meer de media consumptie kant op gaat TV-achtige features wel wenselijk kunnen zijn.


De Modern AM273Q AI en AM273QP AI gaan nog iets verder en zijn eigenlijk all-in-ones met ingebouwde nieuwe Core Ultra 7 processors. Ze zijn echter wel zelf aan te passen en te upgraden op gebied van werkgeheugen en opslag. Ook hier zit een webcam ingebouwd, dus dit lijkt meer een complete desktop vervanging te moeten worden.


Zakelijk 120Hz


Gamers weten het vast al langer, maar een snellere monitor is niet alleen in games fijn. Ook voor regulier gebruik is een hogere refreshrate gewoon aangenamer om naar te kijken en mee te werken. Tal van monitors zijn tegenwoordig daarom geen 60Hz meer maar 75Hz, en tal van MSI’s zakelijke monitors zijn al 100Hz. Met een aantal nieuwe monitors willen ze nu de stap zetten om 120Hz het nieuwe normaal te maken. Waaronder de Pro MP271AP E2, een 27”, 1080p IPS monitor die ook ruimte biedt voor mini PCs en een ingebouwde webcam heeft, plus een kleiner broertje, beide met opvallende stand waar een telefoon mooi in past.


Het verschil tussen 100Hz en 120Hz in de praktijk is niet heel groot, het is een mooie bonus maar ik zou altijd eerst kijken naar andere features en een hogere resolutie alvorens je té veel gaat letten op de snelheid van je werkmonitor. Maar de stap van 60Hz en 75Hz naar 120Hz is wel duidelijk merkbaar, dus aandacht voor hogere refreshrates, ook voor het zakelijke segment, is dan ook positief.

Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter


Onze product links (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.