Cryorig is nog zo’n voorbeeld van een lekker actief bedrijf met (helaas) een kleine aanwezigheid op de Nederlandse markt. Of het aan ‘onze’ voorkeur voor bekende namen ligt, of aan het feit dat de bekendere namen beter beschikbaar zijn bij (web)shops weet ik niet, maar gek veel zie je de naam niet op de fora en aankoopdiscussies verschijnen. Product-inhoudelijk gezien lijkt dat mij niet helemaal terecht, want Cryorig heeft tot dusver een erg sterke indruk achter gelaten. Naast toffe uitstralingen, is het één van de weinige merken die flink inzet op langere garanties, met 6 jaar garantie (na registratie) op hun producten, en ook een fabrikant met één van de betere montagesystemen op dit moment.

En ‘actief’ is ook zeker geen overstatement als ik hun tour op Computex mocht geloven. Hoewel ze geen absurd grote stand hadden, stond er wel een hele hoop nieuw materiaal op tafel. Sommige producten varianten op huidige modellen, zoals de zwarte H5 Ultimate (naast de witte H5), waarbij de ventilator vervangen is door een full-size model en uiteraard een donkerder kleurenschema is gekozen. Maar er waren ook hele nieuwe modellen, zoals een compact torentje welke het budget-segment zal gaan bedienen, en ook een compact low-profile model komt er spoedig aan. De aangekondigde Z1 lag er helaas niet, maar omdat dat model er zo geweldig uit ziet wil ik toch even een plaatje delen van de Cryorig site.


Hoewel de R1 Ultimate en de R1 Universal niet nieuw zijn (maar wel verdomd mooi), komt er wel een leuke extra voor naar de markt. Ze gaan namelijk gekleurde plastic kappen verkopen om de standaard zwart/witte variant aan te passen. Op deze manier kan je de koeler beter combineren met gangbare build-colors, waarvan een aantal voorbeelden al op de muur hingen.Het blijft echter niet bij luchtkoelers, er moet ook een Cryorig voeding gaan komen. Nu is eenvoudig fabriceren niet iets wat je ‘even’ kan doen, sterker nog er zijn maar een beperkt aantal fabrikanten, en het aantal die een echte high-end voeding kunnen bouwen zijn op één hand te tellen. Cryorig gaf aan dat ze ook voor hun voedingen dezelfde 6 jaar garantie standaard willen gaan voeren, dus hoewel het exacte platform nog niet vast staat kan je er van uit gaan dat ze een degelijke zullen gaan gebruiken. “Weer een rebrand?” zou je misschien denken, gelukkig hebben ze meer plannen dan dat. Ze gaan namelijk wifi integreren in de voeding, niet alleen om bijvoorbeeld informatie uit te lezen, maar ook op de geweldige ‘wake-on-LAN’ feature die al tig jaar super werkt (ahem) te vervangen met een wake-PSU-via-wifi oplossing. Klinkt interessant in elk geval, al zal dit geen betaalbaar mid-range modelletje gaan worden met o.a. de 80 Plus Platinum rating.


Dichter bij ‘huis’, maar toch een beetje een nieuwe richting is de Cryorig AIO waterkoeling. De uitvoering van de radiator en het mounting bracket verklapt dat het een Asetek design is, wat overigens geen schande is gezien hoe ver Asetek is gekomen, en eigenlijk hoe weinig echte alternatieven er zijn. Toch kiezen ze ook hier weer voor een opvallende richting, namelijk een ventilator op het CPU blok. Ik moet nog even wennen aan de ongebruikelijke uitstraling, maar om hun beslissing kracht bij te zetten hadden ze een mooie opstelling gemaakt om de praktische voordelen van een dergelijke ventilator te tonen. Twee vergelijkbare systemen, één met en één zonder de extra ventilator, waarbij een warmtecamera aantoont hoe veel koeler de componenten rondom de CPU blijven. Uiteraard had ik daar wat vragen bij, dus lieten ze de onderliggende benches en systemen zien om te tonen dat het wel jofel zat. Hoewel het verschil in een behuizing met airflow kleiner zal zijn dan een statische setup, gaven ze aan dat het ook in goed geventileerde behuizingen nog grote verschillen tot 10 graden C liet zien. Dat laatste hoop ik tzt zeker te kunnen testen.

Cryorig had ook nog een leuke afsluiter. Hun 1 April grap van vorig jaar was een soort mega-koeler, en voor de aardigheid hebben ze die geproduceerd (niet voor retail uiteraard). Heatpipes van dat formaat geven wat praktische issues, maar je scoort wel punten op een beurs! Nu hopen dat ze volgend jaar hun vliegende quad-copter-cooler (De 1 April koeler van dit jaar) produceren.Het was overigens bij puur toeval dat ik bij Cryorig langs liep (veel bezoeken waren vooraf geplanned), maar het was absoluut een interessante en sterke aanwezige op Computex. Een fabrikant om in de gaten te houden.

Klik hier voor al onze Cryorig reviews

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.