COMPUTEX: Leuke dingen bij MSI


Op Computex laat elke serieuze fabrikant van mooie hardware, en praktisch elke nauwelijks serieus te nemen fabrikant van minder mooie hardware, hun nieuwe creaties zien. Een overload aan producten dus over het algemeen, waarbij vaak een beetje vaag gesproken wordt over waar ze op de lange termijn mee bezig zijn.

MSI pakte het met hun booth dit jaar wat anders aan. Uiteraard lieten ze daar volgens correct protocol de nodige nieuwe producten zien, maar ze wisten op positieve manier hun aandacht te trekken met enkele oprecht leuke dingen. Zo gooiden ze niet alleen met HET woord van Computex dit jaar, AI, maar hadden ze enkele praktische toepassingen klaar staan, en lieten ze ook wat stukjes techniek zien die nog niet klaar voor productie zijn, maar wel interessant worden voor ons in de komende jaren. De titel “Leuke dingen bij MSI” leek mij dan ook gepast: dit gaat niet alleen om hardware, dit gaat om leuke dingen.

AI, AI en nog eens AI


Je kon de laatste maanden al niet om AI heen, maar op Computex al helemaal niet. Nvidia’s 2 uur durende opening keynote begon met het woord “Ray Tracing” (wij blij) maar volgde op met 1u59m AI danwel de hardware die AI op grote schaal beter gaat maken.

MSI kon er als RTX videokaart bakker natuurlijk niet omheen om hun RTX kaarten overal te showen, maar ze pasten ze wel op een leuke manier toe. Zo lieten ze (samen met HTC) zien hoe je met de recentste hardware genoeg rekenkracht hebt om live een scene te renderen waarin je (in ons geval Nada) met iemand voor een green screen in een andere, digitaal ontworpen omgeving zet. Spring je, dan spring je naar het volgende dak, et cetera.Mijn persoonlijke favoriet was stable diffusion. Draaiende op een RTX 4090 rig rol je daarmee de één na de andere AI generated image uit op basis van wat keywords en commands. De enige beperking daarbij is je eigen creativiteit, en zoals je op een echte nerd beurs mag verwachten rolde daar vooral dikke auto’s en bijpassende mooi gevormde dames uit. Ze stonden wel even te kijken toen yours truly daar een knalroze unicorn op wilde hebben.


Coole Koelers


Nog leuker voor ons hardware nerds waren wat prototypes en tech showcases van GPU ontwerpen waarmee ze bezig zijn. De meest opvallende is de FusionChill, welke op termijn een videokaart moet opleveren met volledig geïntegreerde waterkoeling; zonder externe radiator dus.


Ook erg leuk is de DynaVC, een vapor chamber design met geintegreerde, foldable heatpipes wat een betere prestatie moet opleveren dan een traditionele coldplate, of vaporchamber, met gesoldeerrde heatpipes. Ook dit is nog niet in een product terug te vinden, maar het is een leuke ontwikkeling om te zien.Iets klassieker is de demo met een combinatie van aluminium en koperen fins, die ook nog eens een stuk dikker zijn dan de traditionele fins:


En onder de noemer Arctic Blast lieten ze ook een TEC cooler zien, al vragen we ons af hoe realistisch dat gaat zijn voor een videokaart. Die techniek is niet nieuw en koelt uitstekend, maar vereist ook het nodige aan energie om te functioneren. De paar TEC based CPU koelers die we hebben getest zijn dan ook vooral interessant voor hele specifieke situaties, iets wat MSI ook begrijpt.


Kleine upgrades: stilstaande fan centers


Omdat niet alles super technisch of enorm prestatiefocussed hoeft te zijn: met floating hub-caps wil MSI op toekomstige koelers het logo in de fans altijd zichtbaar houden, zelfs wanneer ze draaien. Nodig? Nee. Maar gezien de hoeveelheid tijd en geld die in de looks van menig PC zit is het geen gek idee.SSD koeling


Over SSD koeling zijn de meningen vooralsnog verdeeld. Zeker voor de nieuwste Gen5 SSDs waarvan we weten dat ze zo 10-11 Watt kunnen gebruiken onder load, best veel voor een product van 22 bij 80 millimeter, waarbij de hittebron (de controller) nog veel kleiner is.
De één roept dat actieve koeling nodig is, de ander zit niet op een fan te wachten. Onze mening op basis van 3 verschillende Gen5 SSD tests, en de vierde loopt momenteel, is dat actieve koeling echt niet nodig hoeft te zijn. Maar om iedereen gelukkig te houden liet MSI gewoon verschillende opties zien: een dikke koeler met actieve fan, maar dan wel een vrij forse Torx fan die ook stil moet kunnen blijven (tot zover je dat goed kan beoordelen op een beurs), een even dikke koeler zonder fan maar wel met een 6mm heatpipe (wij zeggen, doen), naast wat gangbaar gevormde koelers. Meer keuze is meer beter, en laten zien wat er in zit is nog meer beter. Plus ze zien er leuk uit. MSI’s Gen5 SSD zal binnenkort op de markt komen, dan hopen we deze natuurlijk te testen.


Project (bijna) Zero


Project Zero is MSI’s aantrekkelijke concept waarmee ze naar een systeem toe werken zonder zichtbare kabels. Dat resultaat ziet er momenteel al best strak uit vergeleken met een typische PC build. Je ziet aan de voorzijde weinig, en alle rommel zit lekker achterop.Wel moeten we opmerken dat het nog niet helemaal “zero” kabels is, zo zien we de GPU kabel en CPU koeler kabel nog wel, ook daar moet een oplossing voor te bedenken zijn.

Desondanks is het een stap in de goede richting voor iedereen die bereid is de case en andere componenten op elkaar af te stemmen.


Project Yellow?


Geen idee of dat de echte benaming is die MSI voor ogen had, maar Project Yellow (Cables for Dummies) is een ander voorbeeld dat goede oplossingen soms heel simpel kunnen zijn. Deze gele aansluiting zit op MSI voedingen en is om te voorkomen dat iemand de 12VHPWR aansluiting niet ver genoeg in de videokaart drukt; zolang je geel ziet zit je mis. Simpel, maar opvallend genoeg één van de meer memorabele ideetjes van deze beurs.


B2B moet ook leuk blijven


Hoewel je als consument veel van Computex meekrigjt is en blijft het een zakelijke beurs; alleen op de laatste dag mag er wat algemeen publiek naar binnen. Maar ook voor B2B en media is het natuurlijk leuk als er wat te doen is op je booth. MSI had bedacht dat een wedstrijdje muis-schuiven met hun nieuwe muizen en toetsenborden een goed idee was, en omdat yours truly de meeste spelletjes (te) erg serieus moet nemen om te winnen resulteerde dat in een mooie hoofdprijs: een lekker dikke Lucky draak. Helaas iets te groot voor de koffer mee naar huis, maar we hebben er iets later die dag een nieuwe jonge MSI fan mee kunnen creëren.


Ons bezoek aan Computex is mede mogelijk gemaakt door MSI.Meer Techtesters? Vragen over de producten die we bespreken? Je kan ons vinden op:
Techtesters YouTube
Nadalina op Twitter (Chef de Video)
Foritain op Twitter (Test Chef)
Techtesters op Instagram

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.