Reviews schrijven over Noctua producten is over het algemeen een momentje van rust hier in huis. Ook bij een bezoek aan Computex is Noctua bezoeken eigenlijk het rustige momentje op de verder overvolle dagen. Niet vanwege een gebrek aan nieuwe of interessante componenten, in tegendeel, maar het zal vast geen verrassing zijn dat aankondigingen en informatie van de heren van Noctua op een vergelijkbare kalme en doordachte manier wordt gecommuniceerd.

Inhoudelijk was er echter ruim voldoende te zien. De grootste uitdaging waar Noctua al geruime tijd mee bezig is is de ‘active noise cancellation’, oftewel het ontwikkelen van een ventilator die door gebruik van tegen-geluid stiller wordt. Dat het een techniek is die daadwerkelijk werkt zal elke eigenaar van active noise cancellation headphones beamen. Inmiddels hebben ze de controller dusdanig doorontwikkeld dat het daadwerkelijk binnen de ventilator te passen is, echter lijkt de uiteindelijke toepassing nog wel even weg. Noctua heeft een naam hoog te houden, en ze zullen dit niet naar de markt brengen voordat het echt af is; Niet iets voor dit jaar dus. Overigens zal deze techniek worden toegepast om luide ventilatoren (hoge RPM applicaties binnen de industrie) stiller te maken, want de consumenten ventilatoren zijn in de regel al onhoorbaar bij een bescheiden RPM, en de uiteindelijke meerprijs zal voor een gemiddelde consumenten desktop toch pittig zijn.


Een product wat op kortere termijn uit zal komen is hun nieuwe mainstream 120mm ventilator voor heatsink en/of radiatorgebruik. De NF-S12A casefan zal het go-to model blijven voor de installatielocaties met minimale weerstand, maar dit nieuwe model zal voor processorkoelers en waterkoeling dus een mooie upgrade moeten zijn. Om die laatste claim nog wat kracht bij te zetten komen ze ook met een nieuwe demping uit die de hele ventilator omringd, dit dempt niet alleen, maar ook zorgt het dat er minder druk verloren raakt of lucht ‘lekt’ tussen het frame en de radiator door. Overigens was het knap te zien hoe de heren in Wenen bezig zijn om de afstand tussen de fan-blade en het frame sterk te verminderen.Kijk! Een grafiekje… science!


Ook de mainstream tower koelers van Noctua, op dit moment de NH-U12S en NH-U14S, worden de komende tijd herzien. Dit zal ook nog zeker even duren, maar zo worden ze beide geheel compatible met hogere werkgeheugentypes, en wordt het koelblok van de nieuwe U12 een stuk forser. Ook de nieuwe U14 wordt forser en zal afstappen van de dual-fan optie, maar de combinatie van een forser blok en een nieuwe ventilator moet zorgen dat het nieuwe model met één fan beter wordt dan het huidige U14S model met twee. Klinkt positief, zeker gezien de uitstekende prestaties van de U14S.


Naast de traditionele producten lagen er ook wat aparte dingen op tafel. Zo komt er een compacte PWM fancontroller met een aantal handige features (zie foto voor details). Ook de ‘industrie’ was aardig vertegenwoordigd met onder andere een full copper koelblok van tig honderd kilogram (nou ja, zo voelde het 😉 ), ik meen met een prijskaartje van enkele honderden euros, en ook leuk om te zien was de applicatie van processorkoelers op bijvoorbeeld professionele verlichting. Industriele ventilatoren waren ook aanwezig, met o.a. een nieuwe model welke op 24V (tot 30V zelfs) kan werken. Daar weet ik het fijne niet van, maar 24V schijnt nogal een standaard te zijn binnen bepaalde applicaties.

Als afsluiter misschien wel de grootste shock van de Noctua booth: ik heb zowaar kleurtjes gespot! Hoewel elke liefhebber het traditionele Noctua creme-bruin kan herkennen op een kilometer afstand en weet dat het voor kwaliteit staat is de kleurstelling tevens iets wat niet door iedereen gewaardeerd wordt. Inmiddels verkoopt Noctua de Redux en IndustrialPPC ventilatoren met grijze en zwarte frames om die groep wat tegemoet te komen, echter is de demping in de hoeken nog altijd bruin. Om de laatste groep aan te spreken komt Noctua met een setjes dempers in verschillende kleuren (zwart, wit, rood, blauw, geel & groen) om zo Noctua een optie te maken voor mensen die op zoek zijn naar specifieke kleurenschema’s. Wie had dat ooit verwacht!Overzicht van al onze Noctua reviews

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.